De flan is aan een echte revival toe en terecht! Wat een lekker taartje is me dat. Zowel de klassieke versie, als een meer geavanceerde versie met passievrucht en framboos of nog een originele versie als de flanmisu, een samensmelting van een flan en een tiramisu, zijn absolute smaakbommetjes en voltreffers. Daar komt nu nog de finger flan bij. Al moet ik toegeven dat ik deze bijna in de vuilnisbak gekieperd had. Het heeft écht geen haar gescheeld.
Chocolade tempereren is niet mijn favoriete bezigheid én ik heb er een hartsgrondige hekel aan wanneer een recept niet klopt. Toen mijn finger flan niet deftig uit de chocolade coating kwam (nadat ik er serieus op gezwoegd had om die te maken), bedacht ik maar net op de laatste knip dat ik mijn spuitbus velvet spray kon gebruiken als afwerking in plaats van die dekselse, veel te dikke laag chocolade. Gelukkig maar. Want het zou zonde geweest zijn om deze voor de rest fantastische finger flan niet met jullie te delen!
Ik serveerde de finger flan op een handgemaakt bord van Keramiek Duna Terra. #nospon #zelfbetaald
En dan nu geef ik jullie graag een stand van zaken van mijn boek. Over exact 4 weken zal het helemaal ingeblikt zijn. Kunnen we dan gewoon de maand februari skippen, please? Pas op, ik zit op schema en mijn diepvries zit al goed vol met onderdelen van de 30 recepten. Maar toch, ik heb nog gigaveel werk voor de boeg. Ik wil dat alles perfect is (zoals ik het in mijn hoofd heb) én ik wil niet dat ik een component moet achterwege laten omdat ik in tijdsnood kom. Ik zal dus ook dit weekend #bluvngoan. Da’s het motto van mijn ploegsje dat zich eergisteren bij de laatste 24 teams van de Champions League plaatste en da’s ook mijn devies. Je kan het allemaal volgen in mijn Instgram highlight. Stay calm and cook on, Myriammeke!


Finger flan
Equipment
- 1 Staafmixer
Ingrediënten
Voor het suikerdeeg:
- 125 g gezouten boter
- 90 g poedersuiker
- 50 g ei
- 30 g amandelpoeder (of hazelnootpoeder)
- 250 g bloem T55
Voor de gezouten boterkaramel:
- 90 g suiker
- 15 g glucosesiroop (of honing)
- 45 g room met minstens 35% vet
- 75 g gezouten boter
Voor het flanbeslag:
- 350 g volle melk
- 75 g suiker
- 2 vanillestokken
- 80 g eidooier
- 30 g maizena
- 100 g room met minstens 35% vet
- 50 g gezouten boter
Voor de afwerking:
- Cacaoboterspray Velvet melkchocolade
- Eetbaar bladgoud
Instructies
Voor het suikerdeeg:
- Maak het suikerdeeg door de koude boter en poedersuiker te mengen: je hoeft geen homogeen mengsel te bekomen. Voeg dan het losgeklopte ei toe. Voeg het amandelpoeder toe en vervolgens de bloem, in 2 delen. Het deeg hoeft niet glad te zijn. Leg het op het werkvlak en fraseer het, d.w.z. plet het door het uit te rekken met de palm van je hand om het mengsel af te maken.
- Vorm er een bal van en wikkel die in folie. Laat het deeg dan minstens 3 uur op een koele plaats rusten. Rol uit tussen 2 vellen bakpapier tot een dikte van 2 mm. Snijd in de vorm van de vormpjes die je gaat gebruiken (vingervorm, 12,5 x 2,3 x 2,5cm). Bak tussen 2 (geperforeerde) bakmatten gedurende 12 minuten op 170° C. Je houdt heel veel deeg over, maar dat kan je perfect in de diepvries bewaren.
Voor de gezouten boterkaramel:
- Verwarm de suiker en glucose tot je een bruine karamel krijgt. Verwarm de room en blus de karamel af met de hete room.
- Haal van het vuur, voeg de boter toe en mix met een staafmixer.
- Laat afkoelen en bewaar in een spuitzak.
Voor het flanbeslag:
- Verwarm de melk met 1/3de van de suiker en de gespleten vanillestokken. Klop de dooiers en de resterende suiker in een grote kom tot de suiker is opgelost. Roer de maïzena erdoor. Wanneer de melk bijna kookt, verwijder je de vanillestokken en giet je een deel van de melk, al kloppend, bij de dooiers. Doe alles terug in de kookpot en breng het mengsel opnieuw aan de kook gedurende 30 tot 60 seconden, onder voortdurend kloppen.
- Haal van het vuur en roer de room en boter erdoor. Giet in de finger mallen*. Spuit een royale hoeveelheid karamel in de flan en sluit af met een beetje flanmengsel. Zet minstens 6 uur in de vriezer.
Afwerking:
- Haal de diegevroren vingers uit de mallen. Spuit ze onmiddellijk in met cacaoboterspray.
- Leg het suikerdeeg op de fingers. Laat ontdooien en werk af met eetbaar bladgoud. Deze finger flan kan ook halfbevroren gegeten worden.
Notities
De cacaoboterspray vond ik hier en het eetbaar bladgoud hier. #nospon #zelfbetaald #noaffiliatelinks
Bron: recept uit het e-book Pâtisserie de Noël van L’Académie du Goût.
Het is een plezier om je te lezen! Veel succes, al zijn we er zeker van!
Kan dit ook met andere vruchten a.u.b. ?
Dag Chris,
Ik snap je vraag niet goed. In deze finger flan worden helemaal geen vruchten gebruikt.
Verklaar je nader ajb.