- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Finger cheesecake met tonkaboon, gekaramelliseerde appeltjes, karamel

Hap en Tap FINGER CHEESECAKE MET TONKABOON, GEKARAMELLISEERDE APPELTJES, KARAMEL

“Start sterk met verse kaas bij het ontbijt”, dat is een van de focuspunten waar Campina op inzet voor het einde van het jaar. Als ambassadrice kreeg ik de vraag of ik de kaas – die trouwens een nieuwe verpakking kreeg – aan bod wilde laten komen. Nou, nee. Gezonde ontbijtjes zijn niet waar Hap & Tap voor staat (en ik doe niets waar ik niet 100% achtersta). Maar anderzijds wilde ik natuurlijk het Campina-team niet teleurstellen en dus zocht ik een alternatief en dat vond ik in de vorm van deze finger cheesecake met tonkaboon, gekaramelliseerde appeltjes en karamel. En voor mijn part eet je deze finger cheesecake als ontbijt! 😆

Het oorspronkelijke recept was met rood fruit, maar dat is niet meer in het seizoen. Even twijfelde ik om het rood fruit te vervangen door veenbessen om er een echt rood-wit kerstdessert van te maken, maar mijn voorkeur ging uiteindelijk toch naar gekaramelliseerde appeltjes en karamel. En het was heerlijk! De combinatie met de tonkaboon was een schot in de roos. Tonkabonen zijn sinds 1997 verboden in België, maar zijn wel online nog te vinden. In grote hoeveelheden zouden ze kankerverwekkend zijn, maar van 1 boon 1 keer in het jaar ga je heus geen kanker krijgen, mijn gedacht. Gebruik je toch liever geen tonkaboon, dan kan je die vervangen door een vanillestok, al vind ik persoonlijk de smaak toch heel erg verschillend.

Finger cheesecake met tonkaboon, gekaramelliseerde appeltjes en karamel
Finger cheesecake met tonkaboon, gekaramelliseerde appeltjes en karamel

Finger cheesecake met tonkaboon, gekaramelliseerde appeltjes en karamel

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 50 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 56 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 10 personen

Equipment

  • Een appelboor
  • Elektrische mixer met kloppers of staande mixer type KitchenAid
  • Pavocake siliconen vorm Pelota 130x32x28mm

Ingrediënten
  

Voor de speculaasbodem:

  • 120 g zachte boter
  • 80 g poedersuiker
  • 30 g speculaas, verkruimeld
  • 180 g bloem
  • 1 ei
  • Zout

Voor de cheesecake:

  • 150 g volle verse kaas (ik gebruikte dus die van Campina)
  • 35 cl room
  • 5 blaadjes gelatine (van 2 g/blaadje)
  • 75 g suiker
  • 1 tonkaboon

Voor de karamel:

  • 100 g zachte karamelsnoepjes
  • 20 à 30 g room

Voor de gekaramelliseerde appeltjes:

  • 2 appels
  • 1 klontje boter
  • 1 el suiker

Voor de afwerking:

  • Goudpoeder of bladgoud

Instructies
 

Voor de speculaasbodem:

  • Meng de bloem, de poedersuiker, de speculaas en het zout, dan het ei en tenslotte de zachte boter.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het gedurende 1 uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg met een deegrol uit in een dunne laag van 3 mm op een vel bakpapier.
  • Steek met een koekjesuitsteker even groot als de siliconenvorm 10 bodems uit.
  • Bak de koekjes gedurende 6 min in de voorverwarmde oven op 160° C.
  • Laat de bodems afkoelen op een rooster.
  • (Met het restje deeg zou je eventueel sterretjes kunnen bakken. Zo krijg je alsnog een kertdessert).

Voor de cheesecake:

  • Week de blaadjes gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Klop de room op met een elektrische mixer terwijl je de suiker beetje bij beetje toevoegt.
  • Klop de verse kaas van Campina los en spatel deze voorzichtig onder de opgeklopte room.
  • Rasp er de tonkaboon bij. Knijp de gelatine uit en zet ze kort in de microgolf om ze te smelten. Zorg ervoor dat de gelatine niet meer te warm is!
  • Meng tot je een homogeen mengsel bekomt en verdeel het in een siliconevorm.
  • Bewaar in de diepvries.

Voor de karamel:

  • Laat de karamelsnoepjes op een laag vuur smelten in de room. Doe de karamel in een spuitflesje.

Voor de gekaramelliseerde appeltjes:

  • Schil de appels en haal met een kleine parisienneboor bolletjes uit de appels.
  • Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelbolletjes en suiker toe en meng alles door elkaar. Bak de appelbolletjes gedurende ca. 5 min op een middelhoog vuur. Je zal zien dat de suiker gaat karamelliseren en een mooi laagje om de appeltjebolletjes vormt.
  • Haal de appelbolletjes uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn.

Afwerking

  • Haal de finger cheesecake uit de vorm, zet op een speculaasbodem en laat hem in de koelkast rustig (gedurende ca. 4 uur) ontdooien.
  • Schep in elke holte van de finger cheesecake wat appelbolletjes.
  • Spuit er wat karamel over en bij.
  • Werk af met bladgoud of zoals in mijn geval met goudpoeder voor een feestelijke toets.
Trefwoord appel, Campina, cheesecake, gekaramelliseerde appeltjes, karamel, speculaas, tonka, tonkaboon, verse kaas

Bron: recept vertaald van de website Arts & Gastronomie.

Related Post