- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Femke Vandevelde en Pieter D’Hoop, XIII Gent

Femke Vandevelde en Pieter D'Hoop, XIII Gent

Wanneer 2 mensen die je kent, 2 kanjers in hun vakgebied, samen een boek uitbrengen, dan kan je dat boek niet snel genoeg weten te bemachtigen, mijn gedacht. Foodjournaliste Femke Vandevelde leerde ik kennen in 2015 toen ik een perstrip maakte naar Parma. Fotograaf Pieter D’Hoop kruiste recenter mijn pad, meer bepaald in 2018 toen hij samen met mij naar Turijn afreisde voor de Europese finale van de Bocuse d’Or. Pieter is huisfotograaf van het Belgische team en dat mag niet verbazen. Zijn foto’s zijn effenaf pareltjes. Als 2 zo’n kleppers de handen in elkaar slaan om een boek te maken, dan kan dat niet misgaan: XIII Gent is dan ook een juweeltje.

 

Femke Vandevelde en Pieter D'Hoop, XIII Gent

 

XIII Gent is geen dertien in een dozijn kookboek. Hebdem? ? Het is een rock-‘n-roll kookboek dat je meeneemt naar 13 topadresjes in Gent:

  1. Chambre Séparée van Kobe Desramaults
  2. Publiek van Olly Ceulenaere
  3. Taxi’s & Upper van Gilles Bogaert
  4. Volta van Anthony Snoeck
  5. Cochon de Luxe van Tom Van Lysebettens
  6. Oak van Marcello Ballardin
  7. Karel de Stoute van Thomas de Muynck
  8. Roots van Kim Devisschere
  9. Bodo van Lore Moerman
  10. Vos van Matthias Devos
  11. Aroy Aroy van Jason Blanckaert
  12. Vrijmoed van Michaël Vrijmoed
  13. Souvenir 2.0 van Vilhjalmur Sigurdarson

 

Femke Vandevelde en Pieter D'Hoop, XIII Gent

 

XIII Gent is naast een kookboek – je vindt er een kleine 40 recepten in – vooral een aangenaam leesboek. Femke doorspekt het boek met leuke anekdotes over de chefs en geeft je een inkijk in hun leven. Met 13 korte vraagjes lokt ze hen uit hun kot. Voor wie van eten houdt (en als je mijn blog volgt, lijkt me dat nogal een evidentie), leest dit boek als een trein.

 

Femke Vandevelde en Pieter D'Hoop, XIII Gent

 

Het is bovendien het ideale boek voor als je nieuwe adresjes in Gent wil ontdekken. Voor mij zijn er dat nogal wat, ik was enkel nog maar te gast bij Volta, Cochon de Luxe, Karel de Stoute en Vrijmoed. Als ik XIII Gent zo lees, dan wordt het de hoogste tijd dat ik daar nog een aantal adresjes aan toevoeg: wat een toptalent zit er toch in Gent!

 

Femke Vandevelde en Pieter D'Hoop, XIII Gent

 

Naast de recepten (de signature dishes en comfort & staff food) en alle insights bij de chefs komen er ook nog 13 culinaire lijstjes aan bod met dé adressen, producten en iconen van stad Gent.

 

Femke Vandevelde en Pieter D'Hoop, XIII Gent

 

Wat ik van het hele boek het leukste vind? Het Comfort & Staff Food recept van Tom Van Lysebettens van Cochon de Luxe. Wie Tom op Instagram volgt, weet dat Tom een echte grapjas is. Wel, ook in XIII Gent blijkt dat het geval. Zijn recept voor “macaroni van de mama” is hilarisch. Ik laat jullie meegenieten van de eerste 3 stappen van het – naar eigen zeggen – te fletse, te droge en licht geschifte recept van zijn moeder:

Kortom, XIII Gent is een must-have, de onmisbare culinaire gids voor je volgende uitstap in Gent. Vraagje aan Femke en Pieter: maken jullie er ook zo eentje voor Brugge? Please!

 

Femke Vandevelde en Pieter D'Hoop, XIII Gent

 

Titel: XIII Gent is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Femke Vandevelde en Pieter D’Hoop
Uitgeverij: Lannoo
Formaat: 250 mm x 180 mm x 30 mm – hardback
Aantal pagina’s: 216 pagina’s
Prijs: 29,99 euro
ISBN: 9789401452878

 

Related Post