- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Feesttaart – Cijfertaart – Harttaart!

Feesttaart - Cijfertaart - Harttaart!

Deze feesttaart – cijfertaart – harttaart circuleert al een aantal maanden op het wereldwijde web. En al die maanden beet ze al in mijn teen. Als blogster gespecialiseerd in baking & sweets word ik verondersteld om een trendsetter te zijn en mocht ik dus niet achterblijven… Alleen, wou ik een speciale aanleiding vinden om zo’n mooie feesttaart te maken. Nu wilde het toeval dat ik bijna 4000 volgers had op Instagram en dan zou zo’n feesttaart wel mooi staan op mijn tijdslijn. (Als ik moet wachten tot ik er 5000 heb, dan is de trend al lang terug overgewaaid!). En toeval nr 2: moederdag komt eraan. Zo’n mooi zelfgemaakt hart is het ultieme moederdaggeschenk, toch?

Nu kan je zo’n taart afwerken met wat je maar wil: snoepjes, popcorn, chocolade, Oreo’s, macarons,… maar 1 ding MOET erop als je ’t mij vraagt en dat zijn bloemen. No bloemen, no feesttaart, mijn gedacht! Maar uiteraard doen jullie gewoon waar jullie zin in hebben. Check eens deze pagina van Jenny Cookies. Daar doe je keiveel inspiratie op voor de afwerking. Wil je zien hoe je tewerk moet gaan, dan is deze video van The Cooking Foodie jouw leidraad!

Ik ging all the way en maakte ook mijn macarons zelf: roze met aardbeienvulling, want ik wilde een girly taart. OK. Er is werk aan. Veel werk zelfs. Je bent een paar uur (understatement!) zoet als je deze feesttaart wil maken. Zie je dat niet zitten, dan kan ik je Yana Bakes van harte aanbevelen. Deze jongedame bakt dit type taarten (én ook andere) gewoon op bestelling. Je vindt haar op Facebook en Instagram.

 

Feesttaart - Cijfertaart - Harttaart!

 

Recept voor de Feesttaart – Cijfertaart – Harttaart!

(Voor)bereidingstijd: 50 min
Rusten: 1 uur 30 min
Oven: 20 min (voor de taart) + 14 min (voor de macarons)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig (voor de taart) en geavanceerd (voor de macarons)

Voor het deeg:
300 g bloem
200 g koude boter
50 g bloemsuiker
25 g suiker
1 ei
Vanille
1 snufje zout

Voor de mascarponecrème:
500 g mascarpone
500 ml volle room (ik gebruik altijd de slagroom 40% vet van Campina)
200 g bloemsuiker
Vanille

 

Werkwijze

Voor het deeg:
Meng in een kom de bloem met de boter, de 2 suikersoorten en het zout.

Wanneer het begint te kruimelen, voeg je het ei en de vanille toe.

Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het afkoelen in de koelkast gedurende 1 uur.

Rol het deeg plat uit (ca. 2 à 3 mm dik) op bakpapier en laat het in de koelkast nog 30 min koelen.

Snijd 2 cijfers / letters of harten uit het deeg (check de video) en bak gedurende 20 min in een voorverwarmde oven bij 180° C of tot de koek goudbruin is.

 

Voor de mascarponecrème:
Klop de mascarpone samen met de room, de bloemsuiker en de vanille tot stevige pieken.

Schep de mascarponecrème in een spuitzak met een glad spuitmondje.

Spuit dotjes op de 2 cijfers, letters of harten. Stapel ze op elkaar en werk af naar keuze. Ik koos voor macarons (recept hieronder), eetbare bloemen, aardbeien (gewone, ananasaardbeien en framboosaardbeien), rode besjes en als snoepjes: kleine witte en roze mini marshmellows van Vahiné, roze hartjes en roze zure hosties.

 

Voor de macarons

Voor de schelpen:
4 eiwitten (120 g)
220 g bloemsuiker
140 g amandelpoeder
80 g suiker
Een paar druppels rode kleurstof

Voor de vulling:
1 eiwit
70 g suiker
85 g ongezouten boter, een beetje zacht geworden
3 grote verse aardbeien, tot puree gemixt of fijngehakt
5-6 druppels rozenwater
2 el aardbeienconfituur

 

Werkwijze

Voor de schelpen:
Laat de eiwitten op kamertemperatuur komen. Je gebruikt bij voorkeur geen eiwitten van kakelverse eieren. Doe ze in de kom van een staande mixer, type KitchenAid of Kenwood. In de Magimix CookExpert lukt het ook perfect!

Meng de bloemsuiker met het amandelpoeder en passeer beide door een zeef. Sla deze stap niet over!

Klop de eiwitten op middelhoge snelheid tot ze schuimig zijn.

Voeg beetje bij beetje de suiker toe terwijl je blijft kloppen.

Doe er de kleurstof bij (je mag gerust een beetje overdrijven, tijdens het bakken zal de kleuren uitvlakken) en blijf kloppen tot de meringue stijve pieken vertoont.

Stop met kloppen en voeg het gezeefde amandel/poedersuiker mengsel in 1 keer toe.

Spatel nu alles voorzichtig door elkaar tot alles goed gemengd is en het beslag als een lint van je spatel loopt.

Schep het beslag in een spuitzak met een breed, rond spuitmondje.

Spuit cirkels van ca. 3 à 4 cm diameter op bakplaten bekleed met bakpapier.

Laat nu de macarons gedurende 20 à 30 min drogen  of tot er zich een dun vliesje op het oppervlak gevormd heeft.

Verwarm de oven voor bij 190° C.

Schuif de bakplaten in de oven en zet de temperatuur meteen lager op 160° C.

Bak de macarons gedurende 14 min.

Laat ze volledig afkoelen voor je ze vult.

 

Voor de vulling:
Doe het eiwit en de suiker in de kom van een staande mixer en klop om alles te mengen.

Zet de kom nu op een kleine pot met kokend water op het vuur en laat gedurende ca. 5 min koken, terwijl je af en toe klopt. Je mag geen suikerkorrels meer voelen wanneer je de mengeling tussen duim en wijsvinger wrijft.

Haal de kom van het vuur en laat de massa op hoge snelheid kloppen tot die volledig koud is en je geen warmte meer voelt wanneer je aan de zijkant van de kom voelt.

Klop er nu de boter onder, 1 el met de keer. Indien de mengeling er geschift uitziet, blijf dan kloppen tot alles terug samenkomt voor je nog extra boter toevoegt. Is de massa te lopend, zet ze dan nog even terug in de koelkast gedurende 15 min en klop dan nog even op.

Wanneer de mengeling dik en ‘fluffy‘ is, voeg je de verse aardbeien en het rozenwater toe. Klop op hoge snelheid tot de vulling glad en zacht is.

Stel nu de macarons samen. Spuit een ring aardbeien/rozen boterroom rondom op de rand van 1 macaron schelp.

Vul de holte in het midden op met aardbeienconfituur.

Zet er een 2de macaron schelp op. Werk zo verder tot je alle schelpen en vulling hebt opgebruikt.

*PS Macarons zijn het best de dag nadat je ze hebt gemaakt.

 

Feesttaart - Cijfertaart - Harttaart!

 

Bron: recept van de feesttaart van Adi Klinghofer op YouTube, recept van de macarons van Baking A Moment.

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Related Post