- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten

Je hebt mailtjes en Mailtjes. Toen ik een Mailtje kreeg van Maison Edouard Artzner was ik direct bij de pinken. Ola! Een Franse verdeler van topproducten zoals daar zijn foie gras, kaviaar en truffel die me contacteerde, dat streelde mijn ego (want hoe had Edouard mij, minuscule garnaal uit Vlaanderen begot, gevonden), maar vooral mijn smaakpapillen! En dus zei ik “Oui, bien sûr, volontiers” en “Un tout grand merci !” toen Edouard (allez, mijn contactpersoon heet niet echt Edouard maar Angélique) me vroeg of ik een pakketje met producten wilde ontvangen. Wie me volgt op Instagram zag ondertussen dat Angélique heel vrijgevig was! Quelle gentillesse !

Het eerste waar ik iets wilde mee doen, was de pot  van 210 g Foie Gras de Canard Entier. Want laat 1 ding duidelijk zijn: die delicatessen ga ik niet zomaar op een boke smeren. Ik was er vrij snel uit, want dit recept voor espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten had ik al lang opgeslagen. Wat ik met de rest van de box van Edouard ga doen, weet ik nog niet. Als jullie ideetjes hebben, shoot! Dit zat er o.a. nog in: Magret de Canard fumé au bois de hêtre (gerookte eendenborst dus), Cuisses de Caille fumées (gerookte kwartelboutjes), Mousse de Foie de Canard,…

 

Espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten

 

Espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten

Espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten

Heel eenvoudig en heel lekker (kerst)hapje!
Voorbereidingstijd 25 min
Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • Espumafles
  • Blender

Ingrediënten
  

  • 200 g foie gras de canard entier
  • 75 ml kookroom
  • 75 ml gevogeltebouillon
  • 100 g briochebrood, in blokjes
  • 25 g poedersuiker
  • 25 g macadamianoten
  • 25 g hazelnoten
  • Luikse siroop
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Maak de espuma van foie gras door de bouillon met room in een pan en net aan de kook te brengen.
  • Doe de foie gras in stukjes in de blender en draai met het warme bouillon-roommengsel 20 sec op snelheid 6. Breng op smaak met zout en peper.
  • Passeer door een fijne zeef en giet het mengsel in een sifon. Serveer de espuma op kamertemperatuur.
  • Smelt de suiker in een kleine pan en laat karameliseren tot goudbruin. Haal de stukken brioche door de suiker en leg de stukken op vetvrij papier.
  • Rooster de macadamia- en de hazelnoten in een droge antikleefpan.
  • Vul glazen bekers eerst met wat Luikse siroop en dan voor de helft met de espuma (schud eerst goed!), spuit hierop een laagje Luikse siroop en leg er de blokjes brioche op. Vul verder met de espuma en garneer met de gekaramelliseerde noten.

Notities

  • Normaal wordt in het oorspronkelijke recept pekmez gebruikt, een druivensiroop of melasse bekend uit de Turkse keuken. Ik had geen tijd en zin om op zoek te gaan naar het ingrediënt en gebruikte Luikse siroop in de plaats.
  • De Luikse siroop warmde ik lichtjes op in de microgolf tot die vloeibaar werd.
Trefwoord brioche, espuma, foie gras, foie gras de canard, hazelnoten, Luikse siroop, macadamianoten

 

Bron: recept van de betaalsite Gastronomixs.

Related Post