- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Espuma van advocaat

Espuma

Zoals jullie weten, of niet weten, heb ik noodgedwongen mijn loopschoenen moeten ruilen voor de fiets. Flink tegen mijn zin, laat dat duidelijk zijn! Een bikers high heb ik in elk geval nog niet gehad… Fietsen is in vergelijking met lopen heel tijdrovend. Een uurtje lopen en je hebt een mooie training gehad. Een uurtje fietsen en je bent nergens. Aangezien mijn vriendin en ik volgende week graag La Cannibalette willen doen, goed voor 131 km fietsplezier en 3500 hoogtemeters op en rond de Mont Ventoux trekken we er elk weekend op uit voor een lange duurtraining. Die brengt ons heel vaak naar de Vlaamse Ardennen, kwestie van toch wat klimwerk in de kuiten te krijgen.

Nu zou je kunnen denken dat we echte freaks zijn die elke week een vreugdesprongetje maken als ons gemiddeld tempo weer met een tiende gestegen is… Maar niets is minder waar. We hebben maar voor een ding oog én dat is dus niet onze hartslagmeter of onze gps, maar dat zijn de bakkers en de tearooms! En zo gebeurde het een paar weken geleden dat we al voor het 2de jaar op rij in café De Weegbrug in Sint-Denijs-Boekel belandden. Een volkscafé waar je nog een advocaat bij de koffie krijgt. Pure nostalgie!

En dat glaasje advocaat, dat ik met veel plezier achterover kapte (echte wielertoeristen drinken sportdrank… of een abdijbier achteraf, ik drink advocaat tijdens de rit), deed mij terugdenken aan dit recept van meer dan 10 jaar geleden aan hotelschool Spermalie! Ja, ik heb een goed geheugen. En zeker als het lekker was. Thuisgekomen ging ik meteen aan de slag, want je hebt 2 keer niks nodig: advocaat en room. That’s it. En oh ja, een espumafles, of course. Ook al is het tijdperk van de schuimpjes en zalfjes passé, toch kan ik iedereen zo’n sifon aanbevelen. Al was het maar om deze advocaat te maken. Advocaat met een trendy twist dus.

Nodig voor 1 espumafles

300 ml advocaat
200 ml room

Bereiding

Meng de advocaat en de room tot een homogene massa.
Giet in een espumafles en steek er 2 gascartouches op. Schud stevig.
Leg de fles in de koelkast.
Schud nogmaals heftig met de fles voor je de espuma in glaasjes spuit. Serveer meteen.

Tip: aangezien de espuma volledig van de lucht is afgesloten, bewaart hij tot een week! Al geef ik je op een blaadje dat dit lekkernijtje niet zolang zal meegaan. 🙂

Bron: recept van Dhr. Geert Van Ackere, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post