- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Els Debremaeker, Het Grote Appelboek + appeltaart met oranjebloesemwater

Els Debremaeker, Het Grote Appelboek + appeltaart met oranjebloesemwater

De allereerste blogster die ik in mijn lange blogcarrière ooit tegenkwam, was Els Debremaeker. Samen met haar zus Iris vormde zij toen het drijvende duo achter de blog The Yummyblogsisters. Ik herinner het me alsof het de dag van gisteren was. De sympathieke zussen stolen mijn hart met hun passie voor de goede, eenvoudige keuken en we hielden contact. Ondertussen brachten de dames al twee boeken uit: Brunch en Ingemaakt. Met Het Grote Appelboek is Els al aan haar derde boek toe, eentje volledig gewijd aan – hoe raden jullie het – appels.

Els Debremaeker, Het Grote Appelboek

Wie nu denkt dat er alleen appeltaarten of -desserten in het boek staan, heeft het verkeerd voor: het boek bevat meer dan 100 recepten waarvan ‘slechts’ 31 desserts en taarten. Gestart wordt er met appels bij het aperitief: appellikeur, appelcocktail, limonade, sangria, appelcider,… Vervolgens volgt er een hoofdstuk dat gewijd wordt aan ontbijt- en lunchrecepten. Een greep uit het repertoire van Els: Croque van appel, kaas en spek, paté van fazant, konijn en appel, wentelteefjes van brioche met gekaramelliseerde appel, appelpoffertjes,… De keuze is reuze met één constante: Comfortfood met een hoofdletter C. Geen schuimpjes of fiekefatjerietjes maar good food for a good mood!

 

Els Debremaeker, Het Grote Appelboek

 

Daarna volgen de salades en soepen. Risotto met krab, venkel en appel, pompoen-knolselderijsoep met appel en hazelnoot, slaatje met appel, avocado en koriander, waldorfsalade met blauwekaasdressing,… de gerechten zijn steeds haalbaar en mooi in beeld gebracht door Roos Mestdagh. De hoofd- en bijgerechten vormen het volgende hoofdstuk in Het Grote Appelboek met 31 recepten. Van curry met kip, appel en mango tot Marokkaanse gehaktballetjes met venkel en appel, van buikspek met zoeteaardappelpuree tot open lasagne met vis, venkel en grijze garnalen, van flammkuchen met appel, rode ui en spekjes tot chutney van appels en vijgen.

 

Els Debremaeker, Het Grote Appelboek

 

Els, de Vlaamse Nigella

Afgesloten wordt met mijn favoriete recepten: Duitse appeltaart, galette met appel, frambozen en munt, appeltaart met calvados en amandelen,… en ga zo nog maar eventjes door. Bij elke pagina loopt het water me in de mond! Het Grote Appelboek is een echt feel good kookboek: no nonsense, maar degelijke recepten waar iederéén gelukkig van wordt. Want, geef toe, wie wordt er nu niet happy van gerechten met Belgische blinkende, groene of rode appeltjes? En tenslotte, waarom zou je je al dit lekkers ontzeggen: an apple a day keeps the doctor away

 

Els Debremaeker, Het Grote Appelboek

 

Els is voor mij de Vlaamse Nigella Lawson, een vrouw die ervan houdt om lekker eten voor te zetten aan haar kinderen en gasten en daar dan ook mateloos van geniet. We spreken zo’n 2 keer in het jaar af om bij te kletsen en doen dat steevast bij een aperitiefje in Festiv om daarna een goede gegrilde venkelworst te gaan eten bij Mon. Glaasje wijn erbij. Op een calorie meer of min wordt er niet gekeken. Gezelligheid, hartelijkheid en lekkere keuken primeren. Proficiat, Els, met dit pareltje van een boek. Alweer!

Foto van Els: ©Andreas Stravopoulos.

Titel: Het Grote Appelboek is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Els Debremaeker
Uitgeverij: M-Books/WPG Uitgevers
Formaat: 258 mm x 201 mm x 26 mm – hardback
Aantal pagina’s: 208 pagina’s
Prijs: 24,99 euro
ISBN: 978 90 22 33409 6

Ondertussen ging ik al meteen aan de slag met een van de recepten uit Het Grote Appelboek. Ik koos voor de appeltaart met oranjebloesemwater. Waarom die? Tjah, da’s een goeie vraag. Het zag er allemaal om ter heerlijkst uit. Kiezen is sowieso verliezen met dit boek.

 

Appeltaart met oranjebloesemwater

 

Recept voor appeltaart met oranjebloesemwater

Voorbereiding: 30 min
Koelen: 1 uur
Bakken: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 1 appeltaart van 24 cm doorsnede:
3 appels (type Golden Delicious)

Voor het deeg:
200 g patisseriebloem
1 el suiker
Zout
120 g koude boter
1 tot 2 el ijskoud water

Voor de appelcompote:
2 appels (type Golden Delicious)
2 el bruine suiker
Oranjebloesemwater

Voor de custard:
1 vanillestokje
500 ml melk
100 ml volle room
4 eierdooiers
30 g basterdsuiker
1 el maiszetmeel

 

Werkwijze

Maak het deeg. Zeef de bloem met de suiker en een snufje zout en wrijf er met je vingers de koude boter door. Voeg het koude water toe en kneed tot een homogeen deeg. (Ik gebruikte wel even mijn staande mixer met de vlinder, ik heb altijd zo’n koude handen dat ik het deeg niet tot een homogeen deeg gekneed kreeg). Rol het deeg tot een bal en wikkel het in plasticfolie. Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Maak de appelcompote. Schil de 2 appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Schep de appelblokjes door de bruine suiker en laat ze met een scheutje oranjebloesemwater op een heel zacht vuur gaar worden. Haal van het vuur, pureer tot een compote en laat afkoelen.

Maak de custard. Snijd het vanillestokje overlangs door en schraap het merg eruit. Breng de melk met de room en het vanillemerg aan de kook. Klop de eierdooiers los met de suiker en het maiszetmeel in een vuurvaste kom. Giet er het melkmengsel bij terwijl je blijft roeren. Zet opnieuw op het vuur en laat op een zacht vuur indikken tot een custard. Neem de custard van het vuur en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180° C.

Haal het deeg uit de koelkast en laat het even rusten. Bestrooi het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap met een doorsnede van ongeveer 30 cm en ongeveer 1/2 cm dikte.

Bestrijk de taartvorm met boter en bestrooi met bloem. Bekleed de taartvorm met het deeg.

Verdeel er de appelcompote en de custard over.

Was de rest van de appels zorgvuldig, verwijder het klokhuis en snijd ze in schijfjes. Leg de appelschijfjes mooi op de custard.

Zet de appeltaart 50 tot 60 min in de oven.

Haal de taart uit de oven, ontvorm ze en laat ze afkoelen op een taartrooster.

 

Bron: recept uit Het Grote Appelboek van Els Debremaeker.

Related Post