Eendenhaasjes met appelchutney

Ik heb morgen ‘hoog bezoek’. ’t is te zeggen: ik krijg vrienden over de vloer die heel vaak in de meest chique restaurants gaan eten, een enorme wijnkennis hebben,… In dat geval speel ik graag op safe en zet ik gerechten op het menu die ik al vaker maakte. Wat ik ga maken, verklap ik niet, want mijn vrienden lezen (misschien) mee. Wel miste ik nog een hapje en toen kwam ik toevallig op deze eendenhaasjes met appelchutney. Het is een recept afkomstig van de grootste chef van Frankrijk, Alain Ducasse… Dat kan tellen om te imponeren!

Om zeker te zijn dat de rolletjes mooi lukten én dat de smaak goed zat, testte ik het recept vooraf uit. En gelukkig maar. De rolletjes lukten prima, de chutney smaakte heerlijk erbij, maar… de appel in het midden was niet gaar. Hoe ik dat ga oplossen? Simpel! Ik ga de appelcilinders vacuüm trekken met wat suikersiroop en ga die vooraf garen op lage temperatuur in mijn stoomoven. Kan niet foutgaan, als je ’t mij vraagt. Het verdict volgt morgen tijdens mijn candlelight supper

 

Eendenhaasjes met appelchutney

 

Ingrediënten voor 4 eendenhaasjes

Voor de appelchutney:
2 grote appels (300 g) Boskoop
40 g witte ui
50 g suiker
10 cl ciderazijn
Zout
Peper van de molen

Voor de eendenhaasjes:
2 appels Boskoop
4 eendenhaasjes (zo te koop bij o.a. Carrefour)
Fleur de sel
Peper van de molen
1 el olijfolie

 

Werkwijze

Stap 1: Appelchutney

Schil de appels. Haal het klokhuis eruit en snijd ze eerst in staafjes en daarna in grote dobbelstenen.
Schil de ui, snijd hem in twee en snijd in dunne reepjes. Hak de noten grof. Rooster ze gedurende 5-6 min in de oven bij 180° C (th. 6).

Zet een pot op een hoog vuur. Strooi er de suiker in en laat deze karamelliseren. Deglaceer met de azijn.

Voeg de uienreepjes toe en laat sueren, terwijl je roert.

Voeg de appelblokjes toe, dek de pot af en laat 15 min sudderen op een zacht vuurtje, terwijl je af en toe roert.

Kruid met peper en zout en sprenkel er de olijfolie over. Meng.

Voeg de geroosterde noten toe en meng goed. Zet het vuur uit wanneer de appels veranderd zijn in een compote.

Giet in een kom en laat afkoelen.

 

Stap 2: De opgerolde eendenhaasjes

Was de appels en droog ze af. Verwijder het klokhuis met een appelboord en snijd de appels middendoor.

Steek met een uitsteekvorm een cilinder uit elke appelhelft van ca. 4 cm diameter en 5 cm hoog. Herhaal tot je 4 cilinders bekomt.

Tip van Myriam (staat niet in het oorspronkelijke recept): Maak een suikersiroop door 100 g suiker op te lossen in 1 dl water. Trek de appelcilinders vacuüm met de suikersiroop en gaar ze gedurende 1 uur in een warmwaterbad of stoomoven bi 83° C.

Leg de eendenhaasjes plat op je werkblad. Leg op elk haasje een appelcilinder en rol het vlees errond. Houd elk rolletje op z’n plaats met een houten prikker. Kruid met fleur de sel en peper.

Kleur beide zijden van het rolletje in de olie, 2 min aan elke zijde. Schuif de rolletjes 2 min in de voorverwarmde oven bij 170° C (th. 6). Serveer met de chutney.

Tip:
Deze chutney past perfect bij wild, grillades of zelfs kazen met een harde korst. Varieer! Je kan bv. de suiker vervangen door honing of rozijnen toevoegen…

 

Eendenhaasjes met appelchutney

 

Bron: premium recept van de website Académie du Goût.

 

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

Eendenhaasjes met appelchutney

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: