- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Een hartige reis naar het hart van Italië met 3 uitzonderlijke streekproducten

Een hartige reis naar het hart van Italië met 3 uitzonderlijke streekproducten

“Een hartige reis naar het hart van Italië met drie uitzonderlijke streekproducten”, zo luidde het onderwerp van de mail die onlangs in mijn mailbox belandde. Wat zijn die Italianen goed bezig met het promoten van hun land (toerisme, gastronomie,…), ondanks de pandemie. Na een Zoom call met de producten van de Emilia-Romagna in de kijker en onlangs nog een atelier met zwarte truffel, was dit al de derde digitale workshop die ik mocht volgen. Deze keer stonden 3 Italiaanse gastronomische specialiteiten centraal: Mortadella Bologna IGP, Salamini Italiani alla Cacciatora DOP & Cotechino Modena IGP.

 

Een hartige reis naar het hart van Italië met 3 uitzonderlijke streekproducten

 

Deze 3 soorten charcuterie hebben de prestigieuze Europese certificeringen DOP (Denominazione di Origine Protetta – beschermde oorsprongsbenaming) en IGP (Indicazione Geografi ca Protetta – beschermde geografische benaming) verkregen. Deze labels vertegenwoordigen het beste de Europese landbouw- en voedselproductie, garanderen de link met een bepaald gebied en het respect voor traditionele recepten. Tegelijk is het een bescherming tegen steeds vaker opduikende namaakproducten.

Chef van dienst was Sarah Puozzo, de enige (!) in de Benelux met de gecertificeerde titel van Master of Pasta en oprichtster van de Pasta Academy waaraan ik onlangs leerde om from scratch en zonder toestel pasta te maken (hoe dat verliep, kan je hier lezen). Deze keer bedacht Sarah een recept met elk van de 3 specialiteiten: kaasballetjes van Mortadella en pistache, een plukbroodje met Salamini en tagliatelle met ragù van Cotechino. Normaal zou ik die recepten hier niet delen wegens te eenvoudig, maar jullie reageerden zo enthousiast op mijn Instagram stories dat ik het dus toch maar doe. U vraagt, ik draai.

 

Een hartige reis naar het hart van Italië met 3 uitzonderlijke streekproducten

 

Kaasballetjes van Mortadella Bologna IGP en pistache

Ingrediënten:
100 g roomkaas (type Philadelphia)
40 g Mortadella Bologna IGP
1 snufje zwarte peper en zeezout
2 takjes platte peterselie
30 g pistachenoten

Werkwijze:
Hak de pistachenoten en de platte peterselie fijn en giet in een kommetje. Voeg een snufje fleur de sel toe en meng goed.
Snijd de Mortadella in kleine blokjes en meng met de roomkaas. Breng op smaak met een snufje zwarte peper.
Maak kleine balletjes en rol ze in het pistachemengsel tot ze volledig bedekt zijn.
Bewaar ze in de koelkast voor het serveren.

 

Een hartige reis naar het hart van Italië met 3 uitzonderlijke streekproducten

 

Plukbroodje met Salamini Italiani alla Cacciatora DOP

Ingrediënten:
2 Italiaanse broodjes/bol
Olijfolie
1 bol mozzarella
150 g Salamini Italiani alla Cacciatora DOP
4 takjes platte peterselie

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 200° C.
Snijd met een mes horizontaal en verticaal inkepingen in de broodjes. Zorg dat je niet helemaal tot de bodem snijdt.
Sprenkel wat olijfolie tussen de inkepingen.
Snijd de mozzarella in kleine blokjes en verdeel die ook in de inkepingen.
Leg de broodjes op een ovenrooster en bak gedurende 10 min op 200° C.
Snijd ondertussen de Salamini in schijfjes en daarna in reepjes.
Hak de peterselie fijn en meng dit onder de reepjes Salamini.
Haal het plukbroodje uit de oven en verdeel de Salamini tussen en over het broodje.

 

Een hartige reis naar het hart van Italië met 3 uitzonderlijke streekproducten

 

Tagliatelle met ragu van Cotechino Modena IGP

Ingrediënten:
250 g Contechino Modena IGP
1 teentje knoflook
Snufje zout
400 g gepelde tomaten
100 ml rode wijn
2 blaadjes gedroogde laurier
150 g gedroogde tagliatelle
75 g droog brood
40 g Parmezaanse kaas
5 takjes platte peterselie
Zeste van 1/4 citroen
Snufje fleur de sel

Werkwijze:
Verwijder het vet om de Cotechino Modena IGP en bewaar in een aparte kom.
Pel en hak de knoflook fijn. Fruit de knoflook in een lepel van het vet in een grote open pan.
Snijd de Cotechino Modena IGP in dunne plakken en bak in de pan. Draai om na enkele minuten en prak daarna de Cotechino fijn. Breng op smaak met een snufje zout.
Voeg de rode wijn toe en de gedroogde laurierblaadjes.
Voeg na enkele minuten de gepelde tomaten toe en laat minstens 20 min koken op een zacht vuurtje.
Hak het brood fijn en bak krokant in een pan met enkele lepels van het vet. Hak de platte peterselie fijn en rasp de Parmezaanse kaas en de zeste van citroen in een kommetje. Voeg nog een snufje fleur de sel toe en meng goed.
Kook de tagliatelle gaar in een kookpot met ruim gezouten water.
Voeg de tagliatelle toe aan de saus en meng goed. Verwijder de gedroogde laurierblaadjes. Serveer over de borden en bestrooi met het broodkruim.

 

De recepten werden ontworpen door Sarah Puozzo voor Enjoy the Authentic Joy. Op deze website kan je trouwens de lijst met winkelpunten vinden waar je deze speciale soorten charcuterie kan kopen.

Related Post