- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Eekhoorntjesbrood in bladerdeeg, jus met citroentijm

Eekhoorntjesbrood in bladerdeeg, jus met citroentijm

Te weinig tijd, het begint afgezaagd te geraken, ik besef het, maar het is de story of my life. Ik hoop altijd op beterschap en denk: na die marathon wordt het beter, maar het wordt dus nooit beter. Ik zal moeten wachten tot mijn pensioen, vrees ik. Al vrees ik dat zelfs dan nog mijn dagen overvol gaan zitten. Soit. Ik had een recept nodig met weinig werk en daar beantwoordt dit eekhoorntjesbrood in bladerdeeg met een jus van citroentijm aan! 🙌

Enig minpuntje: eekhoorntjesbrood vind je niet bij de reguliere retailer… Maar daar valt een mouw aan te passen: ik rijd dan naar het ISPC in Gent, een horecaspeciaalzaak. “Ja, maar daar kan ik niet binnen als particulier” hoor ik jullie denken. Wel, toch wel. Als je lid wordt van de Dolce Club, kan je niet alleen in het ISPC binnen, maar ook in de Hanos bvb. Dit is geen gesponsorde content trouwens. Ik deel dit gewoon als tip.

Nu ja, het eekhoorntjesbrood dat beschikbaar was, was dus eigenlijk aan de (te) kleine kant. Maar ik had geen keuze: ofwel dit recept delen, ofwel niets delen. En dan is ’t snel beslist, natuurlijk. Maar gouden tip: koop eekhoorntjesbrood dat groot genoeg is (als je dat kan vinden). Maar klein of groot, dit smaakte super! Als je wil, kan je er zelfs een vegetarisch voorgerechtje van maken. Dan laat je gewoon de foie gras weg.

Ik serveerde het gerecht op een handgemaakt bordje van mijn buurvrouw Viviane.

Eekhoorntjesbrood in bladerdeeg, jus met citroentijm

Eekhoorntjesbrood in bladerdeeg, jus met citroentijm

Eekhoorntjesbrood in bladerdeeg, jus met citroentijm

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Voor het eekhoorntjesbrood:

  • 6 stuks groot eekhoorntjesbrood
  • 60 g foie gras terrine
  • 400 g bladerdeeg
  • 1 eigeel
  • Fijn zout

Voor de afwerking:

  • 10 cl gevogeltejus
  • Citroentijm
  • Maldonzout
  • Peper van de molen

Instructies
 

Voor het eekhoorntjesbrood:

  • Verwijder de aarde en onderkant van het eekhoorntjesbrood met een schilmes. Je kiest best voor grote exemplaren die niet opgeslagen werden in de koelkast.
  • Maak ze schoon met een borsteltje.
  • Verdeel een beetje foie gras onder elk hoedje met de punt van een mes.
  • Omhul het eekhoorntjesbrood met bladerdeeg met het hoedje naar beneden waarbij je lichtjes aan het deeg trekt om het goed vast te maken onder de voet van de paddenstoel. Houd voldoende bladerdeeg over voor de hoedjes. Gebruik bladerdeeg dat je op kamertemperatuur hebt laten komen, het deeg zal hierdoor makkelijker te manipuleren zijn. Let er wel op dat je het deeg niet te lang onverpakt laat liggen, want het wordt tamelijk snel droog.
  • Snijd het overtollige deeg net boven de voet van het eekhoorntjesbrood af zodat je een nette, rechte boord krijgt. Draai het eekhoorntjesbrood om.
  • Verwarm de oven voor op 180° C. Maak een cirkel van bladerdeeg met dezelfde diameter als het hoedje van de paddenstoel en plaats die op het eekhoorntjesbrood. Druk het deeg lichtjes aan.
  • Maak dorure door het eigeel met 1 ‘druppel’ water en 1 snufje zout te mengen.
  • Strijk het bladerdeeg rondom in met deze dorure.

Voor de jus met citroentijm:

  • Laat de gevogeltejus een 10-tal min inkoken met een takje citroentijm.

Afwerking:

  • Zet in de oven gedurende 20 min tot het bladerdeeg goudbruin in. Laat enkele minuten rusten voor je het eekhoorntjesbrood in 2 snijdt. Werk af met wat Maldon zout en serveer met de jus met citroentijm.

Notities

Voor de jus gebruikte ik de bruine gevogeltefond van Belfond.
Trefwoord bladerdeeg, citroentijm, eekhoorntjesbrood, foie gras

Bron: recept van Emmanuel Renaut op de website Académie du Goût.

Related Post