- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Desembrood met gedroogde vijgen en cashewnoten

Desembrood met gedroogde vijgen en cashewnoten

Herinneren jullie zich Victor nog? Victor is de naam van mijn zuurdesem (en van mijn grote favoriet bij Club Brugge, dat ook ja. Spijtig genoeg is hij gezwicht voor het grote geld en heeft hij België ingeruild voor Mexico. Ik ga mij een nieuwe favoriet moeten kiezen…). Ah ja, desem is (een heel klein beetje) zoals een babytje, want je moet hem op tijd en stond voeden. Welnu, ik omring Victor al sinds 15 augustus met heel veel liefde en geef hem trouw elke week de kost. Alleen, kwam het er maar niet van om nog eens een desembrood te maken. De reden is voor de hand liggend: om zo’n artisanaal brood te maken, moet je een hele dag thuis zijn en ik ben nu eenmaal niet zo’n huisduif. Maar kijk, de wonderen zijn de wereld nog niet uit: op 31 december had ik geen “buitenhuizige” activiteiten gepland en ik had dit recept voor desembrood met gedroogde vijgen en cashewnoten gespot in de Kook! van januari, ideaal voor bij de kaasplank die ik op nieuwjaar voorzien had.

Mijn conclusie: dit is superlekker brood. Superduur ook, als je rekent dat ik al 6 maand Victor te eten geef en zo waarschijnlijk al bijna een pak tarwebloem opgebruikt heb. Tel hierbij nog eens de ‘manuren’ op (ik ben er om 8 uur ’s morgens aan begonnen en het was om 7 uur ’s avonds klaar) en dit desembrood is onbetaalbaar. Gelukkig, onbetaalbaar lekker, dat ook!

 

Desembrood met gedroogde vijgen en cashewnoten

 

Ingrediënten

Voor het zuurdeeg:
20 g desem (hoe je desem maakt, kan je lezen op de blog van Levine bij wie ik in augustus een workshop volgde)
65 g water (20 – 25°C)
65 g tarwebloem

Voor het deeg:
Bovenstaand zuurdeeg
330 g water (20 – 25°C)
250 g tarwebloem
250 g speltbloem
10 g zout
75 g gedroogde vijgen
75 g cashewnoten
Zonnebloemolie

 

Recept

1. De avond voordien: maak het zuurdeeg. Los de desem op in het water en roer de tarwebloem erdoor. Laat het mengsel afgedekt 10 à 12 uur op kamertemperatuur staan.

2. ’s Anderendaags: doe het zuurdeeg, het water en de tarwe- en speltbloem in de kom van de keukenrobot. Kneed alles ± 3 minuten tot een ruw deeg. Dek de kom af en laat het mengsel ± 20 minuten staan. Voeg het zout toe en kneed het deeg nog ± 5 minuten. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan. Snij de vijgen in stukjes. Kneed de vijgen en cashewnoten door het deeg.

3. Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloem ingevette kom. Draai het deeg in de kom zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur gedurende 45 minuten rijzen.

4. Rek vervolgens de bovenkant van het deeg uit en vouw het over zichzelf terug. Doe dit ook met de onderkant en de zijkanten. Draai het deeg zodat de naden aan de onderkant liggen.

5. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen en herhaal de stappen van puntje 3.

6. Laat het deeg nu rijzen tot het in volume verdubbeld is, dit kan 1,5 uur tot 3 uur duren. Als het deeg goed gerezen is, kan je er met je vinger een gat in prikken en het gat gaat niet terug dicht.

7. Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en bol beide deegstukken losjes op. Laat het deeg afgedekt nog ± 20 minuten rusten.

8. Bol het deeg nog een keer op tot 2 ronde broden.

9. Bestuif het deeg en de rijsmandjes met bloem en leg het deeg met de naad naar boven in de rijsmandjes. Dek het deeg af met plasticfolie.

10. Laat het deeg op kamertemperatuur in 2 tot 3,5 uur in volume bijna verdubbelen.

11. Verwarm de oven 1 uur voor op 230°C. Zet een bakje met water in de oven (dit zorgt voor een krokante korst).

12. Haal het deeg voorzichtig uit de rijsmandjes en leg omgekeerd op de bakplaat bedekt met bakpapier. Snij het deeg in met een scherp mesje.

13. Schuif de bakplaat in de warme oven en bak de broden gedurende 40 minuten gaar en bruin.

14. Haal het gebakken desembrood uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

 

Bron: recept van Spar.

Related Post