- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Des oeufs au lait van Alain Ducasse

Des oeufs au lait van Alain Ducasse

Ik zei het maandag nog: ik heb een voorliefde voor alles wat Frans is… Geef toe “des oeufs au lait” klinkt toch 1000 keer mooier/romantischer dan “eieren met melk”, niet? Dit recept is afkomstig van Académie du Goût, nog zo’n site waarop ik een betalende account heb. Waar ik immers niet tegen kan is dat ik slechts een deel van de recepten kan raadplegen, de zogenaamde “Recettes offertes”. Van de “Premium” recepten zie ik alleen de foto en korte intro, maar daar houdt het op. Da’s zoals tegen een kind zeggen: “kijk eens in de vitrine van de snoepwinkel, maar je mag niets kiezen”. Tjah, sorry, maar dan wordt ondergetekende zot he!

En zo heb ik naast mijn abonnement op de Nederlandse site Gastronomixs (waarover ik zondag al sprak), ook een account op de Franse Académie du Goût, de site met “tous les secrets des grands chefs“. Nu is die “grands” best letterlijk te nemen. Dit “Premium” recept voor des oeufs au lait is bvb. van niemand minder dan Alain Ducasse!! Voor de mensen bij wie er nu geen belletje gaat rinkelen, Alain Ducasse is de Peter Goossens van Frankrijk, zeg maar. Een mega-over-the-top-zotte sterrenchef. En wanneer zo’n chef dan schrijft: “Onctueux, léger et aérien, il vous transporte vers des souvenirs d’enfance.” dan ga je toch voor de bijl? Allez, ik toch!

 

Des oeufs au lait van Alain Ducasse

 

Recept voor 6 Oeufs au lait

Voorbereidingstijd: 20 min
Baktijd: 25 min
Koelkast: minimum 4 uur (beter: 1 nacht)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6 personen:

Voor de oeufs au lait:
1 liter halfvolle melk
1 vanillestok
4 volledige eieren
8 dooiers
100 g griessuiker

Voor de karamel:
150 g griessuiker
2 bio citroenen

 

Werkwijze

Voor de oeufs au lait:
Giet de melk in een kookpot samen met de opengesneden vanillestok en het geschraapte vanillemerg en breng de massa tot tegen het kookpunt. Meng in een klein kommetje de eieren, de dooiers en de suiker.

Klop tot je een homogeen mengsel bekomt en giet de warme melk er beetje bij beetje op, waarbij je blijft kloppen. Zorg ervoor dat je alle vanillezaadjes meehebt.

Passeer de bereiding door een fijne puntzeef en bewaar ze op kamertemperatuur.

 

Voor de karamel:

Doe de suiker in een sauteuse en laat ‘m zachtjes smelten tot je een blonde karamel bekomt.

Zet het vuur uit, pers er het sap van de citroenen boven uit door een zeefje en meng goed. Zet het vuur nog even terug aan om alles goed te mengen, terwijl je goed roert.

Houd de citroenschil bij voor straks.

 

Voor het bakken van de œufs au lait:

Verwarm de oven voor bij 170° C. Giet de warme karamel in glaasjes of ovenbestendige potjes. Verdeel er de  œufs au lait over.

Zet de glaasjes of ovenbestendige potjes in een grote ovenschaal, giet er tot op halve hoogte water bij en zet alles in de oven gedurende 20 à 25 min.

 

Afwerking

Haal de ovenschaal uit. Laat de œufs au lait afkoelen en bewaar ze in de koelkast tot het moment waarop je ze wil serveren.

Rasp er tot slot wat citroenzeste over.

 

De tip van Alain Ducasse:

Deze œufs au lait zullen nog beter zijn wanneer je ze de dag voordien klaarmaakt. De ervaring leert dat een lang verblijf in de koeling hun smaak en consistentie ten goede komt.

 

Des oeufs au lait van Alain Ducasse

 

Bron: recept van de website Académie du Goût.

Related Post