- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Dennenboom met chocolade & koffie topping

Chocolade-koffie dennenboom

Ik vertelde jullie al over mijn Pinterest verslaving, niet? Volgen jullie mijn borden al? De meeste van mijn borden zijn zoet georiënteerd. Dat verbaast jullie niet zeker? Ze hebben klinkende namen: I Scream for Icecream, Nutella Yumms, Baking Heaven, I bundt, you bundt, we bundt!, Sweet tooth, Must Make Macarons en Jinglebells. Op dat laatste bord prijken allemaal (zoete) ideetjes voor Kerst. En daarop stond deze dennenboom met chocolade en koffie dus al een hele tijd om mijn gunsten te dingen.

Net zoals vorig jaar tussen kerst en nieuwjaar kwam mijn collega Veerle ook nu weer een namiddagje bakken. Bij het zoeken naar geschikte bakrecepten, trok deze chocolade-koffie dennenboom weer mijn aandacht. Chocolade? Mmmmh! Koffie? Mmmmmmmmh! De combinatie van de twee? Een match made in heaven. Ik ben dol op de combi chocolade-koffie. Deelt mijn baas op het werk chocolade uit (en dat gebeurt regelmatig, Galler is immers een klant van ons), dan ga ik steevast een kopje koffie tanken. ’t een kan niet zonder ’t ander. Allez, in die richting he. Al een chance dat ik niet telkens naar een stukje chocolade grijp wanneer ik koffie drink… 😉

 

Chocolade-koffie dennenboom

 

Nodig voor 8 dennenbomen

Voor het deeg:
250 g boter
150 g suiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
200 g bloem
80 g amandelpoeder
1 kl bakpoeder
100 ml koffie
1 el cacaopoeder
Mikado sticks

Voor de topping:
200 g room 40%
200 g zure room
1 zakje slagroomversteviger
3 zakjes vanillesuiker
1 kl instant koffiepoeder
1 kl cacaopoeder

Voor de afwerking:
Eetbare sterretjes, bolletjes, glitters… naar keuze

 

Bereiding

Klop de zachter boter samen met de suiker en vanillesuiker tot een romige massa. Voeg een voor een de eieren toe.
Bloem en het bakpoeder, amandelen en cacao toe en bak al roerend voor het sluiten van de afgekoelde koffie.

Giet het mengsel in een ingevette cakevorm en bak op 180° C gedurende ca. 45-50 min. Doe de test met de naald om te checken of de cake klaar is.

Klop voor de topping de slagroom op, samen met de vanillesuiker en de slagroomversteviger. Spatel er de zure room, het cacao- en koffiepoeder door. Schep in een spuitzak met platte spuitmond.

Laat de cake afkoelen op een rooster. Snij ‘m vervolgens in 8 à 12 stukken (afhankelijk van hoe groot je de dennenbomen wil, ik sneed die van mij in 8 stukken). Druk tot slot in elk stuk 3 Mikado stokken als stam.

Verdeel als afwerking de koffieslagroom over de bomen. Sprenkel er nog wat sprinkles over.

Bron: recept van de blog Lilli und Lotta.

 

Chocolade-koffie dennenboom

Related Post