- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

De lekkerste lasagne ooit dankzij Lagostina (mét recept!)

De lekkerste lasagne ooit dankzij Lagostina (mét recept!)

Je hebt uitnodigingen en uitnodigingen. Maar als er een mail in je mailbox valt met de vraag of je deel wil uitmaken van een select clubje van slechts 4 (!) bloggers om bij chef Giovanni Bruno van Senzanome* Italiaanse topgerechten uit de Lagostina kookpotten en -pannen te komen degusteren, dan denk je niet na en zeg je gewoon “ja!”. Ook al weet je dat je dit eigenlijk beter niet doet als je geen accuut chronisch vermoeidheidssyndroom wil riskeren…

Vijf dagen fietsen in de helse heuvels van Zuid-Spanje (terwijl ik nog niet op mijn fiets gezeten had dit jaar), 1 dag op en af naar Bazel in Zwitserland om er een presentatie te gaan geven aan de Vice President Marketing van Tissot, 2 dagen keihard werken om alle opgestapelde achterstand in te halen, tussendoor nog het concert van Bruno Mars meepikken en 2 dagen heen en terug naar St. Truiden om er 10 recepten voor Elvea te gaan maken/fotoshooten,… Je zou voor minder moe worden, maar zo’n exclusieve uitnodiging sla je gewoon niet af. Dat deed ik ook niet. En ik kreeg geen spijt, ook al heb ik nu wallen onder mijn ogen tot op de grond. Een goed crèmeke doet wonderen. ?

 

De lekkerste lasagne ooit dankzij Lagostina (mét recept!)

Giovanni Bruno, een Lagostina ambassadeur met stijl

Ik was er nog nooit geweest in Senzanome*, wat een gemis! Chef Giovanni Bruno is een gevestigde Italiaan in ons land, bekroond door Michelin met een ster en bejubeld door Gault Millau met een bijzonder mooie 16/20. Na meer dan 25 jaar in Schaarbeek schrijven Giovanni Bruno en zijn zus Nadia sinds kort een nieuw, belangrijk hoofdstuk in hun carrière door hun restaurant onder te brengen in een herenhuis aan de Kleine Zavel, een prachtig pand uit de 17de eeuw waar Giovanni zijn creativiteit én kennis ten volle kan botvieren!

Ik citeer even uit de Gault Millau: “Ons landje krioelt van de Italiaanse restaurants. Maar allemaal zijn ze anders, van pizzeria’s tot osteria’s of enoteca’s. Geen gebrek aan keuze! Maar weinig van die adressen wagen zich aan een meer gastronomisch repertoire met schitterende producten en creativiteit die je in Italië zelf in de beste restaurants aantreft. De zaak van Giovanni Bruno is één van die witte raven. Al jaren geleden heeft hij de uitdaging aangepakt. Samen met zijn zus, die hem nog altijd bijstaat, heeft hij nu een prachtig pand op de Zavel overgenomen en tot een ware ambassade van het beste van Italië verheven…”

 

De lekkerste lasagne ooit dankzij Lagostina (mét recept!)

De lekkerste lasagnes, geserveerd in de nieuwe Lagostina Lasagnera

Het merk Lagostina, dat sinds 1901 staat voor een ware ontmoeting tussen Italiaanse kwaliteit en elegantie, kon zich dus geen betere ambassadeur dromen! Van kunst tot het dagelijks leven, in Italië staat werkelijk alles in het teken van schoonheid. Net daarom hecht Lagostina zoveel belang aan het design van haar producten en stralen Lagostina producten authentieke Italiaanse klasse én functionaliteit uit. Lagostina kiest steevast voor materialen van onberispelijke kwaliteit en heeft een grote voorliefde voor innovatie en design.

Naast de bestaande lijn van de 100% roestvrijstalen Accademia Lagofusion braadpannen en kookpotten, lanceert Lagostina nu de nieuwe Lasagnera, een bijzonder geraffineerde lasagneschaal met een elegant deksel uit kersenhout dat alles de hele maaltijd lang perfect warm houdt. Giovanni Bruno ging ermee aan de slag om ons 2 lasagnes voor te schotelen. Als prima piatto kregen we een gastronomische lasagne voorgeschoteld: een waanzinnig lekkere lasagne met babyspinazie, foie gras en gebakken shiitake. Ik was mijn vermoeidheid op slag vergeten! De hemel op aarde lag even in hartje Brussel.

Voor de secondo piatto koos Giovanni voor een traditionele lasagne al ragù, wat een smaakbom! Afsluiten deed de chef met een rijstpap met vanille, klaargemaakt in de Lagostina Risottiera, ook al zo’n beauty. Het dessert én de risottopan!

Het werd een bijzonder toffe avond. Een om te koesteren. Een klein, maar fijn gezelschap: bedankt, Kristof van Meersmaak, Cindy van The After Work blog en Kim van Brunette Blogging voor de inspirerende babbels. Bedankt aan Ann van O Serieux, de PR agency van Lagostina voor de uitnodiging en last but not least, superdikke merci, Marine van Lagostina om ons als top of the bill zo’n elegante én praktische Lasagnera cadeau te doen!! Ik ga binnenkort aan de slag met het recept van de lasagne met babyspinazie, foie gras en gebakken shiitake. Jullie zien het hier dan wel verschijnen. In afwachting deel ik graag het recept voor de klassieke lasagne à la Giovanni.

 

De lekkerste lasagne ooit dankzij Lagostina (mét recept!)

Klassieke lasagna à la Giovanni Bruno (8 à 10 p)

Breng een kookpot water aan de kook en laat de verse lasagnebladen garen.

 

Ingrediënten voor de ragù:
1kg Italiaanse worst met venkel en zwarte peper
1 ui
2 wortels
1 teentje look
1 kg gepelde tomaten
20 g tomatenpuree
1 eetlepel suiker
Olijfolie

 

Verwijder het vel van de worst, snij het vlees met een mes en meng zorgvuldig. Indien u geen Italiaanse worst hebt, kies dan voor een mengeling van runds-/varkens-/kalfs- vlees en voeg zelf venkelzaad en zwarte peper toe.

Verwarm een scheut olijfolie in een pan en bak het vlees. Voeg de gesneden ui, het teentje look en de gesneden wortels toe.

Meng de tomatenpuree met een beetje warm water en voeg toe aan de pan.

Laat het mengsel één minuut schroeien en voeg daarna de gepelde tomaten toe.

Laat gedurende 1 uur sudderen op een zacht vuurtje.

 

Voor de bechamelsaus:
100 g bloem
100 g zachte boter
1 l melk
3 snufjes geraspte nootmuskaat
125 g geraspte Parmezaanse kaas
100 g verse room

 

Smelt de boter in de kookpot, haal de pot van het vuur en voeg de bloem toe.

Zet de pot terug op het vuur en roer het mengsel met een garde tot een glad geheel. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren tot de saus dikker wordt.

Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Voeg de helft van de Parmezaanse kaas en de verse room toe en klop stevig op. Laat nog 5 minuten koken op een zacht vuurtje.

Neem de Lasagnera van Lagostina en smeer in met boter. Bestrooi alle kanten met paneermeel.

Leg de lasagnebladen op de bodem van de schaal en voeg een laagje ragù en bechamelsaus toe.

Verspreid goed met een lepel en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.

Herhaal deze lagen tot 2 cm van de rand.

Laat bakken in de oven op 180°C gedurende 30 minuten.

Related Post