Het is écht een kleine wereld! Dat bleek onlangs nog maar eens. Op 17-12-2018 kreeg ik via messenger een berichtje van Hilde Vandewege, een onbekende vrouw. Ze stelde me een vraag over een recept én vroeg in één adem of ik geen workshops wilde organiseren. Ik antwoordde, zoals ik altijd doe trouwens. Ik ben goed opgevoed. 😅 Ondertussen zijn we dik 6 jaar later, is die onbekende vrouw geen onbekende meer voor me (want we ontdekten dat haar neef, Bjorn, jarenlang mijn baas was bij Passage Fitness) én… geeft ze zelf workshops! Meer nog, ze geeft een Hapas workshop. In deze 2-delige sessie maak je in het 1e deel je eigen tapasbordjes en in het 2de deel kook je recepten van Hap & Tap om die dan op je eigen bordjes te serveren. Hoe cool is dat? Ik mocht, samen met 2 vriendinnen, voor proefkonijn spelen.
Hapas workshop, deel 1: keileuk kleien!
Een zondagmorgen in februari. Samen met Ann, Kelly en de drie dochters van Hilde schuiven we aan voor het eerste deel van de Hapas workshop. Het wordt een try-out: voor ons, maar ook voor Hilde is het de eerste keer. Wie nu denkt dat Hilde zenuwachtig zou zijn, think again. Hilde is een warme en positieve vrouw die ondertussen alle knepen van het kleien onder de knie heeft: of dat nu kleien aan de draaitafel is of klei opbouwen met de hand. Helemaal anders dus dan ondergetekende die ooit nog maar 1 initiatieles draaien volgde. Ik herinner me vooral de stramme spieren na een les gespannen in dezelfde houding aan dat draaiwiel. En vaag herinner ik me ook nog kommetjes die na 1 verkeerde manipulatie helemaal faliekant afliepen.
Niets van dat bij Kleiproeverij, de naam van Hilde haar keramiek atelier. Gezelligheid primeert: terwijl iedereen geniet van een versgezet kopje koffie legt Hilde uit hoe er gewerkt wordt. Je leert aan tafel klei bewerken en maakt een duimpotje. Je leert werken met ‘plakken’ klei en ontdekt hoe je klei kan verlijmen of decoreren. Wie dat wenst, kan zijn/haar eigen ontwerp meebrengen of je kan je laten inspireren door de voorbeelden en templates die beschikbaar zijn.
De workshop duurt om en bij de 3 uur, genoeg om 2 kommetjes en 2 bordjes uit mijn vingers te toveren! Dan is het tijd om het glazuur te kiezen waarmee je wil dat Hilde je creatie afwerkt. Niet simpel, want ze heeft zoveel mooie kleurtjes. Kiezen is verliezen!

Hapas workshop, deel 2: keilekker koken!
Zondag 16 maart. Om klokslag 9 uur staan we met z’n allen popelend bij Hilde op de stoep, reuzebenieuwd om onze zelfgemaakte kommetjes en bordjes van een maand eerder te zien. Alles wat supergoed gelukt en iedereen is dik tevreden. Na de obligate koffie kan het samen kokkerellen beginnen.
Ik had Hilde een lijst gegeven met haalbare recepten van mijn blog en ze had hieruit een lentemenu geselecteerd. We verdelen ons in duo’s om 4 gerechtjes klaar te maken:
- Geroosterde paprikasoep met gevulde paprika met geitenkaas
- Een witte asperge met dragon, garnalen en kwartelei
- Een zalmtartaar, soepje en granité van komkommer en St. Môret espuma
- En tot slot, gebakken aardbeien met espuma Brasil en crunch
Het is gezellig druk in Hildes keuken en het allerbelangrijkste: alle gerechten komen geslaagd uit onze potten en pannen en worden met veel smaak opgegeten… Uiteraard pas nadat er een aperitiefje gedronken werd. Ah jaaaaa!
Heren, laat jullie niet afschrikken door de foto’s waarop alleen dames te zien zijn. Marc, de man van Hilde, was fotograaf (en sommelier) van dienst, maar kleide en kookte lustig mee. Het bewijs:

Heb je na het lezen van mijn blogartikel ook zin gekregen om de Hapas workshop (of een andere!) te volgen? Dat kan! Check de website van Hilde en schrijf je in. Aarzel niet en zoek geen excuses (ik ben alleen, ik ken niemand, ik heb dat nog nooit gedaan,…), Hilde is een warme, goedlachse vrouw waar je tonnen energie van krijgt.
Kleiproeverij
Gransveldestraat 6A
9230 Wetteren
Mail: hilde.vandewege@gmail.com
Tel: +32 478/44 44 05



0 reacties