Hap en Tap logo zonder streep

De Bocuse d’Or, het wereldkampioenschap voor chefs

8 jan 2018 | Culinews, Reviews

Leven Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en bondscoach Roberto Martinez dit jaar toe naar het WK voetbal in Rusland in juni, dan staat voor Lode De Roover (chef van restaurant Fleur de Lin), Piet Van de Casteele (leerling aan hotelschool Ter Duinen) en coach Jo Nelissen de maand juni ook met stip in hun agenda, maar om een heel andere reden. Dan spelen zij hun ‘wedstrijd’ in Turijn: de Europese finale van de Bocuse d’Or. Daarin nemen zij het op tegen 21 andere landen. Het doel: een top 10-plaats behalen zodat ze in 2019 de Belgische kleuren en keuken mogen gaan verdedigen in de wereldfinale in Lyon, waaraan 24 landen deelnemen. Al mikken ze hoger: een top 5-plaats – of beter nog een podiumplaats – zou mogelijk moeten zijn. Het is alle hens aan dek!

 

De Bocuse d'Or, het wereldkampioenschap voor chefs

 

Nu hoor ik jullie denken: daar is Myriam weer met haar vergelijking met het voetbal, maar mannekes, ik verzeker jullie die Bocuse d’Or da’s écht zoals een voetbalwedstrijd op het allerhoogste niveau! Ik was erbij op de Belgische finale die plaatsvond tijdens Horeca Expo en ik kon mijn ogen en oren (bijna) niet geloven. Terwijl de chefs en hun commis in 5 uur de sterren van de hemel koken volgens een opgelegd thema, geven hun supporters in de zaal het beste van zichzelf, uitgerust met toeters en vlaggen en al. Wat die (hulp)koks daar presteren, da’s topsport. Zoals Kevin en Romelu op elkaar ingespeeld zijn, zo vullen de commis en de chef elkaar aan. En dat lukt pas na veel, heel veel trainen.

 

De Bocuse d'Or, het wereldkampioenschap voor chefs

 

Gelukkig heeft Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts het belang van de Bocuse d’Or ingezien én heeft hij de nodige financiële middelen vrijgemaakt. In eerste instantie werd een jaar geleden Jo Nelissen uit hotelschool Spermalie weggeplukt en aangesteld als coach en daar is sinds kort een heus Flanders Food Faculty Trainingscentrum in Harelbeke bijgekomen. Hier werd een exacte kopie van de Bocuse d’Or wedstrijdkeuken nagebouwd. Er wordt niets (meer) aan het toeval overgelaten. Dat is veel te lang het geval geweest met als resultaat dat ons land – ondanks het hoge aantal sterrenzaken – al jàren geen rol van betekenis meer speelt in de competitie. N.v.d.r.: het is al van 1999 geleden dat ons land met Ferdy Debecker (chef van restaurant Eyckerhof) nog brons pakte…

 

De Bocuse d'Or, het wereldkampioenschap voor chefs

 

De Rode Duivels van de gastronomie

De wereldfinale van de Bocuse d’Or wordt slechts om de 2 jaar georganiseerd in Lyon, thuishaven van Paul Bocuse naar wie de wedstrijd vernoemd is. Om je als (Belgische) chef te plaatsen, moet je echter eerst een lange weg afleggen. Eerst moet je je tijdens een Belgisch duel tegen 4 concurrenten plaatsen voor de Europese finale. Een soort Play-Off 1, zeg maar, op het scherpst van de snee, waar bepaald wordt wie de kampioen wordt en dus Europees mag meestrijden. (Iedereen start met gelijke punten weliswaar, daar houdt de vergelijking met de Belgische voetbalcompetitie op).

Deze Belgische finale tijdens Horeca Expo ging tussen Dany Lombart (Le Val d’Heure), Kenny Bernaerts (Studio Bern), Lode De Roover (Fleur de Lin), Karen Torosyan (Bozar) en Jan Van de Velde (Martinique). Hun opdracht: op 5 u 35 min twee gerechten klaarmaken voor de 14-koppige jury. De eerste bereiding moest bestaan uit pasta, kaas en schaaldieren met als verplicht ingrediënt garnalen en moest op het bord gepresenteerd worden. Voor het hoofdgerecht moest gewerkt worden met kalfsribstuk én minstens twee van de volgende ingrediënten: kalfszwezerik, kalfsnier, kalfspoot of kalfskop. Dit gerecht moest eerst op een plateau aan de jury geshowd worden alvorens op 14 borden te worden gedresseerd.

 

De Bocuse d'Or, het wereldkampioenschap voor chefs

 

Lode De Roover (met ervaring in tal van gerenommeerde sterrenzaken zoals Comme chez Soi*** (Brussel), Lijsterbes* (Berlare), La Bergerie** (Namen), Kaatje bij de Sluis** (Nederland), De Plezanten Hof* (Hamme) en Eyckerhof* (Bornem)) kwam als beste uit de bus en haalde het voor Karen Torosyan (2de plaats) en Kenny Bernaerts (derde). Wie zijn commis zou worden werd pas een paar dagen later beslist tijdens de Bocuse d’Or Commis Challenge. Daarin haalde Piet Van de Casteele het nipt van Bjarne Vermeersch, vooral omwille van zijn stressbestendigheid. Ondanks het feit dat Piet maar net binnen de toegestane tijd zijn gerechten kon doorgeven, behield hij zijn cool, een niet te versmaden pluspunt wanneer het heetst van de strijd zal losbarsten in Turijn op 10 en 12 juni a.s. En hopelijk het jaar daarna op de wereldfinale in Lyon!

Bondscoach Jo Nelissen: Het vorige team rond Peter Aesaert en Michelle Boone is zowel in de Europese als in de wereldfinale 9-de geworden. Dat was het beste resultaat in 19 jaar. Maar ondertussen zijn de omstandigheden veranderd. We kunnen als team terugvallen op een volledig professionele structuur, met middelen én budget die het vorige team niet had. We moeten dus de lat voor onszelf hoger durven leggen. Met zo’n team en zo’n infrastructuur moet dat gewoon lukken.”

 

De Bocuse d'Or, het wereldkampioenschap voor chefs

 

Het trainen kan beginnen. Hap & Tap blijft alles op de voet volgen voor jullie. Noem me gerust de Peter Vandenbempt van de Bocuse d’Or! Allez, Petra Vandenbempt dan. ?

Foto’s: © Pieter D’Hoop

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.579 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

De Bocuse d’Or, het wereldkampioenschap voor chefs

by Myriam Minne time to read: 3 min
0