Hap en Tap logo zonder streep
Daikon fritters met Jamón Ibérico FT

Daikon fritters met Jamón Ibérico de Cebo de Campo

18 aug 2021 | Hapjes

Om op Hap & Tap te mogen komen, moet een recept me eerst overtuigen door z’n originaliteit, door z’n ongelooflijke eenvoud in combinatie met hoge waw-factor (eenvoudig alleen volstaat niet, zo zijn er al sites en blogs genoeg) of door z’n culinaire gehalte,… Deze daikon fritters met Jamón Ibérico vallen onder de categorie origineel. Zo origineel zelfs dat ik het rijstmeel en kleefrijstmeel online moest bestellen, want dit vind je niet zomaar in de eerste de beste supermarkt. (Ik kocht beide bij Asianfoodlovers.be #nospon). De Jamón Ibérico kreeg ik wel, meer bepaald van Edouard Artzner die sinds deze zomer ook een Ibérico gamma heeft. Ik blogde al eerder een recept met de lomo, later volgt ook nog een recept met de chorizo. Stay tuned!

Ik serveerde de fritters alweer op een (gekocht) bordje van mijn buurvrouw Viviane. Gelukkig is ze voor onbepaalde duur op reis, want zo’n mooi handmade servies op amper 3 huizen van waar ik woon, dat wordt een gat in mijn portemonnee!

Daikon fritters met Jamón Ibérico FS
Daikon fritters met Jamón Ibérico FT

Daikon fritters met Jamón Ibérico

Het beste van de Japanse en Spaanse keuken in 1 hapje.
Gang Borrelhapje
Porties 25 stuks

Ingrediënten
  

 • 100 g wit rijstmeel
 • 43 g kleefrijstmeel
 • 2 gedroogde shitake-paddenstoelen
 • 60 ml heet water
 • 1 mespuntje garnalenpasta
 • 1 el plantaardige olie
 • 255 g daikon
 • 240 ml water
 • 3/4 tl zout
 • 1 tl vissaus
 • 1/4 tl gemalen witte peper
 • Koolzaadolie of andere olie om te frituren
 • Plakjes Jamón Ibérico

Instructies
 

 • Meng in een grote kom het wit rijstmeel en het kleefrijstmeel en zet apart. Week de gedroogde paddenstoelen in 60 ml kokend water tot ze zacht zijn, gedurende ca. 5 min. Haal de paddenstoelen uit het water, hak ze fijn en meng ze daarna met de garnalenpasta. Schep het mengsel bij het rijstmeelmengsel en zet apart.
 • Schil de daikon en snij in blokjes van 0,5 cm. Doe in een pan met 240 ml water en 3/4 tl zout, breng aan de kook en kook 6-7 min tot ze zacht zijn.
  Als je net na het mengen van het beslag al wil frituren: doe met een schuimspaan de in blokjes gesneden daikon in het bloemmengsel, samen met 120 ml heet kookwater (het moet nog heet zijn zodat het beslag gedeeltelijk kookt). Voeg vissaus en gemalen witte peper toe en roer alles samen tot een dik beslag.
  Als je het beslag van tevoren bereidt: verwijder met een schuimspaan de in blokjes gesneden daikon in een kom en zet opzij. Voeg 120 ml van het hete kookwater bij het bloemmengsel. Voeg de vissaus en gemalen witte peper toe en roer alles door elkaar tot een dik beslag. Roer er vlak voor het frituren de gekookte daikon door.
 • Voeg voldoende koolzaadolie toe aan je braadpan zodat deze 5 cm diep is, breng dan tot 140 ~ 148° C. Zet het vuur laag tot middelhoog en laat dan klodders van het beslag in de olie in de pan vallen, ca. 2 theelepels elk. Verplaats ze NIET direct nadat je ze hebt laten vallen. De beignets zijn erg plakkerig voordat hun korstjes zijn gevormd en zullen aan elkaar plakken als je ze elkaar laat raken. Je hebt ca 4 cm ruimte nodig tussen elke beignet wanneer je ze in de olie legt. Maar maak je geen zorgen, als ze elkaar raken en plakken, scheid je ze gewoon met een vork. Frituur ze tot ze goudbruin zijn, ca. 5 min. Onthoud dat de beignets 5 min nodig hebben om door te koken, dus als die van jou te snel bruin worden, zet je het vuur lager.
 • Laat ze uitlekken op keukenpapier en prik er dan met tandenstokers een plakje Jamón Ibérico op. Voeg eventueel koriander of andere kruiden toe. Serveer onmiddellijk.

Notities

Zoals alle gefrituurde gerechten, is dit een van die dingen die direct na het bereiden geserveerd moeten worden. Maar je kan het beslag zeker een paar uur van tevoren klaarmaken.
Als je geen daikon kunt vinden, kun je ook andere sappige soorten radijs of raap gebruiken. Of zelfs rode biet (de kleur zal natuurlijk aanzienlijk donkerder zijn).
Trefwoord daikon, fritters, Jamon Ibérico, kleefrijstmeel, Maison Edouard Artzner, rijstmeel

Bron: recept vertaald van de website Lady and Pups.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.175 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Insta inspiration

Daikon fritters met Jamón Ibérico de Cebo de Campo

by Myriam Minne time to read: 3 min
2
%d