- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Crème brûlée taartje

Crème brûlée taartje

Ik kom vaak op de zotste manieren aan mijn recepten. Neem nu dit crème brûlée taartje. Ik volgde de kookdemo “wild van wild” bij Peggy en daarin gebruikte Tim een soort van donut vormpje voor zijn dessert van aardpeer, waarop een van de aanwezige dames, Marie-Paule, prompt antwoordde dat zij een leuk en lekker dessertje had voor een crème brûlée taartje waarvoor ze die vormpjes gebruikte. Nu heb ik – natuurlijk, of wat hadden jullie gedacht? – ook die vormpjes in mijn kast staan en dus vroeg ik Marie-Paule superlief of ze me dat receptje wilde doormailen. Wat ze ook deed, want anders stond dit crème brûlée taartje nu niet op de blog.

Ik maakte 2 varianten van het recept: ik maakte eerst het crème brûlée taartje als onderdeel van een dessertbord met een crumble en een bolletje karamelijs (zie foto onderaan), maar vond toen dat het eigenlijk ook best alleen kon geserveerd worden als klein maar fijn dessertje na een copieuze maaltijd bvb. Ik paste het recept van Marie-Paule wel nog aan, want in haar geval werd het taartje niet afgebrand, waardoor ik niet snapte waar de ‘brûlée’ in de naam vandaan kwam. Mijn autistisch kantje kon daar niet mee om en dus brandde ik het wel af: ik bestrooide de diepgevroren taartjes met rietsuiker en brandde ze kort af met een gasbrandertje.

Taartje gepresenteerd op een handgemaakt bord van Christiaen Ceramics.

 

Crème brûlée taartje

 

Recept voor crème brûlée taartje

Bereiden: ± 30 min
Opstijven: ± 1 uur
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig

Ingrediënten voor 8 stuks:

Voor de bodem:
250 g witte chocolade
200 g cornflakes

Voor de crème:
2 blaadjes gelatine
2 dl melk
2 dl room
1 vanillestok
80 g suiker
10 g puddingpoeder
4 eidooiers

Voor de karamelsaus:
200 g suiker
10 ml water
250 g room

Extra:
Silicone vormpjes in de vorm van een donut met een diameter van 7,5 cm

 

Werkwijze

Voor de bodem:
Meng de gesmolten witte chocolade met de cornflakes.

Laat opstijven en steek er rondjes uit met dezelfde diameter van je vormpjes.

 

Voor de crème:
Week de gelatineblaadjes in een ruime hoeveelheid koud water.

Klop de suiker los met het puddingpoeder en de eidooiers.

Breng de melk en room aan de kook met het merg van de geschraapte vanillestok.

Giet een deel van de kokende melk bij de dooiers.

Giet alles terug bij de melk en laat kort opkoken.

Passeer de crème door een zeef en voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine erbij.

Giet alles in de vormpjes en stop in de diepvries tot volledig hard.

 

Voor de karamelsaus:
Kook de suiker met het water tot suiker goed bruin kleur krijgt.

Giet de slagroom op de kokende suiker en roer tot een homogene saus.

 

Afwerking

Ontvorm een crème brûlée taartje en zet het op de bodem.

Brand het desgewenst af.

Schenk er karamelsaus over.

 

Crème brûlée taartje

Related Post