- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Corned Beef, homemade pickles, sorbet van augurk, gel van rode biet

Uitdagingen. Daar hou ik van. Op àlle vlak. Sportief verleg ik al eens mijn grenzen (marathons lopen, de Mont Ventoux opfietsen,…) én ook in de keuken ga ik een uitdaging niet uit de weg. Toen ik een mailtje kreeg met als onderwerp “Always do what you’re afraid to do! Well, ARE YOU IN? #BloggerChallenge” was mijn aandacht dan ook meteen gewekt. Ik las verder:

“Beste blogger,
Zit jij nu op het puntje van je stoel? (Ja!!!)
Dit is niet direct een alledaags mailtje – maar een oud spreekwoord fluistert ons toe: ‘Wie niet waagt, niet wint’. En dat is nu nét waar deze challenge om draait. Want onze grootouders kennen Corned Beef allicht maar al te goed. Zelfs onze ouders zullen nog lekkere (leuke) herinneringen hebben aan dit nostalgisch product, maar hoe zit het een verdieping lager in diezelfde stamboom?
Altijd al een verrassende uitdaging willen aangaan? Dan is nu hét moment om alle tools bij elkaar te verzamelen want Target heeft jou uitgekozen voor deze unieke #CornedBeef #BloggerChallenge!
Ja jij!
Target wil jouw kookkunsten uitdagen en is op zoek naar een keukenprins of -prinses met ballen die een fantastisch beef gerecht op tafel kan toveren. No guts, no glory…

Trrrrrrrrrrrrrrrr! Mijn hersenen gingen in overdrive. Tuurlijk herinnerde ik mij nog de Corned Beef uit mijn kinderjaren. ’s avonds kwam die, net als Pilchards trouwens, regelmatig op tafel als beleg bij een boterham. Zilveruitje, augurk en een klets mosterd erbij en smullen maar!

Wat kon ik in godsnaam verzinnen om deze (vergeten!) klassieker in een modern jasje te steken? Het eerste idee borrelde al snel op. Ik zou de Corned Beef presenteren in een rundskop van rode biet poeder naar analogie met de tartaar van rund eerder dit jaar. Toepasselijker kon niet.

Mijn grijze cellen draaiden overuren… Wat kon ik nog meer verzinnen om de old school versie met augurkjes en zilveruitjes terug hip te maken? Wel, ik zou er homemade pickles bij serveren en gel van rode biet. Qua kleur kon dat al tellen. En om het helemaal origineel te maken… een frisse zoet-zure sorbet van… jawel… augurk. Rolletjes gemarineerde minikomkommer en plakjes radijs erbij en voilà, mijn bord is klaar om de degens te kruisen met o.a. CookAMeal, Meer Smaak, Rue de Surène en Niente di Particolare.

#TargetBeefBloggerChallenge #CornedBeef #BloggerChallenge

Nodig voor 4 personen

1 groot blik Target Corned Beef
Rode biet poeder
Toastbrood

Voor de homemade pickles:

150 g zilveruitjes
100 g brunoise van augurken

200 g bloemkool, in kleine roosjes
150 g suiker
20 g gember, geraspt
2 dl ciderazijn of witte wijn azijn
1,5 kl mosterd
1 teentje look, geperst
2 kl kurkuma
Maïzena
Peper en zout
Voor de sorbet van augurk:
250 g augurken zoet-zuur
120 g suikersiroop (50 g water + 70 g suiker)
Sap van 1/2 citroen
1 el glucose
Facultatief: groene kleurstof

Voor de gel van rode biet:
200 ml rode bietensap
2 g agar-agar

Voor de afwerking:
Minikomkommers
4 radijsjes
Sap van 1/2 citroen
2 el extra vierge olijfolie
Peper van de molen
Zeezout

Bereidingswijze

Voor de pickles:
Breng de suiker, gember, azijn, mosterd, look en kurkuma aan de kook tot de suiker is opgelost. Voeg de bloemkool, augurken en zilveruitjes toe en laat 10 minuten zachtjes koken (frémir).
Bind de pickles met Maïzena en kruid stevig met peper en zout.

Voor de sorbet:
Cutter de augurken in de blender en meng met de suikersiroop, het citroensap en de glucose.
Aangezien de sorbet nogal flets van kleur is, heb ik een paar druppeltjes kleurstof toegevoegd: 5 druppels geel + 3 druppels blauw = muntgroen).
Draai de sorbet af in de ijsmachine tot een mooie sorbet.

Voor de gel van rode biet:
Los de agar-agar op in 200 ml bietensap. Breng aan de kook en laat kort doorkoken.
Laat op een plaat afkoelen tot een stevige gelei.
Blender de gelei tot een gel en giet in een spuitflesje.

Voor de afwerking:
Snij de minikomkommers en de radijsjes in heel fijne plakjes met behulp van een groenteschaaf (mandoline). Besprenkel de komkommer en radijs met wat citroensap en enkele druppels olijfolie, kruid met peper van de molen en zeezout.
Toast het brood goudbruin in de broodrooster en rol het dun uit.
Breng met behulp van een sjabloon in de vorm van een rundskop een laagje rode bietpoeder aan op het bord. Zorg voor een uitsparing. In die uitsparing schik je een cirkel geroosterd brood. Hierop komt een rondje Corned Beef.
Schik hierop een schepje pickles en een bolletje sorbet van augurk. Werk af met de gemarineerde komkommerrolletjes en plakjes radijs. Spuit naast de rundskop nog enkele druppels gel van rode biet.

Related Post