Lyrisch worden over lardo? Ik kan dat! En dat is heus niet sinds ik naar Italië op perstrip trok, dat is al lààààààng daarvoor het geval. In 2016 schreef ik al dit over lardo: “lardo is gerijpt spek. Smeltzacht en lekker gekruid, dit is spek voor mijn bek! De eenvoud zelve, maar wat is dit lekker, seg!” Lardo bestaat voor bijna 100% uit vet en dus 100% uit smaak. (En zeggen dat ik meestal de vetrandjes verwijder van mijn vlees 🫣).
In dit recept smelt het smeltzachte vlees zelfs letterlijk doordat het afgebrand wordt met een gasbrandertje. Op mijn Instagram account kan je zien hoe dat in zijn werk gaat: klik hier en swipe 1 tegel naar rechts. Je kan het recept volledig vooraf bereiden, alleen het afbranden van de lardo moet je à la minute doen, want zodra het spek terug afkoelt, wordt het terug steviger. Dit is zo’n eenvoudig recept dat ik er een videootje van maakte. (Terwijl je dan toch aan het kijken bent, remember: een like, comment, save en/of share worden nog altijd enorm op prijs gesteld).
Deze coquille met gesmolten lardo is het eerste recept dat tot stand kwam in het kader van mijn samenwerking met de EU gefinancierde campagne onder Verordening 1144/2014 “Vertrouw op je smaak, kies voor Europese kwaliteit”, ter promotie van varkensvlees en vleeswaren in Italië en België. Bezoek de website: https://www.trustyourtaste.eu/
Coquille met gesmolten lardo en kaviaar
Equipment
- 1 Gasbrandertje
Ingrediënten
- 4 coquilles
- 1 kleine knolselder
- 2 tl zure room
- 1 pakje lardo
- 1 blikje kaviaar
- Peper en zout
- 4 takjes Vene Cress
Instructies
- Maak de schelpen open en maak ze schoon. Bewaar de onderste schelpen om de coquilles in te serveren.
- Snijd de knolselder in fijne blokjes (brunoise). Bak ze krokant in een weinig olijfolie. Kruid met peper en zout. Laat de blokjes afkoelen.
- Meng de afgekoelde knolselderblokjes met de zure room. Kruid bij, indien nodig.
- Snijd de coquilles in 3 à 4 dunne plakjes.
- Schik de schelpen op borden met grof zout zodat de schelpen stevig staan.
- Schep een lepel knolselderblokjes in elke schelp.
- Schik de plakjes coquille bovenop de knolselderblokjes en breng op smaak met fleur de sel.
- Dek de plakjes coquille af met een dun laagje lardo.
- Gebruik een gasbrandertje om de lardo te smelten.
- Werk af met een lepeltje kaviaar (ik gebruikte de Platinum van Royal Belgian Caviar) en een takje Vene Cress.
Dankjewel! Maar waar koop je lardo?
Lardo is een Italiaans spekproduct dat je in sommige gespecialiseerde winkels kunt vinden. Hier zijn een paar tips:
Italiaanse delicatessenwinkels
Zoek naar delicatessenzaken die gespecialiseerd zijn in Italiaanse producten. Bekende opties in België zijn:
Eataly (indien aanwezig in jouw regio)
Cipriani of lokale Italiaanse delicatessenzaken.
Versmarkt of traiteur
Op versmarkten, zoals de Versmarkt van Colruyt of in speciaalzaken, kun je vaak charcuterie vinden, waaronder lardo. Vraag ernaar bij een lokale traiteur.
Online bestellen
Er zijn online delicatessenzaken die lardo verkopen, zoals:
Gustor: Een Belgische webshop met authentieke Italiaanse producten.
Pasta e Basta of andere online Italiaanse speciaalzaken.
Grotere supermarkten
Sommige supermarkten met een uitgebreid assortiment (zoals Delhaize of Carrefour Gourmet) hebben het in de charcuterietoog. Vraag eventueel aan het personeel.
Alternatief als je het niet vindt
Als je geen lardo kunt vinden, kun je een mild gerookt spek (zoals pancetta of buikspek) gebruiken. Het is niet identiek, maar benadert de smaak en structuur. 😊
Succes en smakelijk!
Dankjewel. Ik zag het vroeger in Cru in Gent maar de laatste tijd niet meer.