- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Citrus amuse met goudbrasem tartaar

Citrus amuse met goudbrasem tartaar

Of ik een stuk mos uit mijn oprit gestoken heb om deze citrus amuse met goudbrasem tartaar op te presenteren? Dat zou zomaar eens kunnen. Dat deed Andrea, de (knappe!) chef bij wie ik dit recept vond, ook. Hij deelde het filmpje op zijn Instagram account en verwees naar zijn Gronda account voor het recept. Da’s geen probleem voor mij, want ik héb een abonnement op de app… en die zou ik voor geen geld willen missen. Gronda is – naast Gastronomixs – mijn favoriete go to kanalen wanneer ik een specifiek recept zoek.

En dan nog even een woordje uitleg. Andrea gebruikte groentevellen met paprikasmaak en dat deed ik ook. Ik reed daarvoor speciaal naar het ISPC in Gent en jawel, daar hadden ze de vellen in kwestie. Vreugdedansje! Echt waar, daar word ik gelukkig van. #kleinegelukjes Kan je de vellen niet vinden, opteer dan voor een klassiekere versie met filodeeg. Dat deed ik in het verleden ook al voor een gelijkaardig tarteletje met rundvlees. Dat recept stond vorig jaar in mijn kerstmenu, wel dat zal voor deze citrus amuse met goudbrasem tartaar niet anders zijn. Een dankbaar, snel en mooi recept!

Voor het krokantje bovenop gebruikte ik mijn Corona mal. De tartelettes bakken deed ik tussen 2 briochevormpjes.

Citrus amuse met goudbrasem tartaar

Citrus amuse met goudbrasem tartaar

Citrus amuse met goudbrasem tartaar

Gang Borrelhapje
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de tartaar:

  • 1 goudbrasem, gefileerd
  • 20 g mandarijn olijfolie
  • 10 g sesamolie
  • 1 sinaasappel
  • Maldon zoutvlokken
  • Zwarte peper

Voor de tartelette:

  • 1 groentevel paprika

Voor het krokantje:

  • 35 g sinaasappelsap
  • 35 g boter
  • 45 g bloem
  • 20 g maïzena
  • 35 g eiwit

Voor de afwerking:

  • Goudpoeder
  • Eetbare bloemblaadjes

Instructies
 

Voor de tartaar:

  • Fileer en verwijder het vel van een zeebrasem.
  • Bereid een tartaar met de zeebrasem en laat deze marineren met Maldon zoutvlokken, wat sinaasappelsap, mandarijn olie, sesamolie en zwarte peper.

Voor de tartelette:

  • Gebruik een deegsnijder om cirkels uit de paprika groentevellen te halen nadat je die licht bevochtigd hebt.
  • Leg ze tussen 2 tartelettevormpjes en bak ze 10 min in de oven op 110° C, haal ze dan uit de vorm en zet ze nog 10 min terug in de oven.

Voor het krokantje:

  • Meng het sinaasappelsap, de gesmolten boter en het eiwit.
  • Voeg de bloem en maïzena toe en roer tot een gladde massa.
  • Smeer het mengsel in de mal van je keuze en bak in de oven op 150-160° C gedurende 7-8 min. Haal dan de krokantjes uit de mal en bak nog 3 min.

Afwerking:

  • Zet de tartelettes op borden of een serveerschaal.
  • Verdeel de tartaar in de tartelettes en rasp er nog wat sinaasappelschil over.
  • Bestrooi de krokantjes met goudpoeder, schik er wat eetbare bloemblaadjes op en leg ze op de tartelettes.
Trefwoord goudbrasem, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, mandarijn olie, sinaasappel, tartaar, tarteletje, tartelette

Bron: recept van Andrea voor Gronda.

Related Post