Hap en Tap logo zonder streep
Citroen tiramisu met lemon curd

Citroen tiramisu met lemon curd

28 mei 2023 | Gebak en koekjes, Zoet

Mijn collega’s zijn chancards. Op maandag neem ik altijd restjes taart of dessert mee naar het werk en dat weten ze maar al te goed. Maar nu probeerden ze om ‘een verzoeknummer in te sturen’: ze wilden dat ik citroen tiramisu met lemon curd maakte. Die hadden ze gespot op TikTok. Ja, TikTok is best een leuk inspiratiekanaal, moet ik toegeven. (Ik ben nogal van de oude stempel en heb tijd nodig om te wennen aan nieuwe dingen). Uiteindelijk baseerde ik me wel op een recept van een website, dat is nu eenmaal handiger. TikTok is toch vooral een mobiel medium en dus minder handig om een recept te raadplegen.

Normaal zou een citroen tiramisu met lemon curd niet (meer) op Hap & Tap komen wegens te eenvoudig. Maar kijk, ik maakte een grote schaal voor op kantoor én een 1-persoonsportie voor op de blog. Die werkte ik af met citroengel, citroensorbet en witte velvet spray. De sorbet deed ik in een speciaal vormpje. Quenelles zijn zoooooooooo passé! (Eerlijk? Ik kon mijn quenelle mallen even niet vinden. Of ik misschien teveel mallen heb? Neuuuuuuuuh jo! 😆)

How to voor een individuele portie?

Dussss ofwel maak je de citroen tiramusi in een grote schaal of in individuele porties. Wil je dat laatste, dan ga je als volgt tewerk: je neemt ringen van ca. 8 cm diameter en bekleed die met acetaatfolie. Je vult de ringen achtereenvolgens met ladyfingers die je in de siroop gedoopt hebt, met vulling, terug ladyfingers en vulling. Je bestrijkt ze met lemon curd en zet ze daarna 8 uur of een nacht in de diepvries. Na het ontvormen, verwijder je de acetaatfolie en sprayt ze meteen af met de witte velvetspray. Laat gedurende 4 uur ontdooien in de koelkast. Werk af moet dotjes citroengel, een bolletje citroensorbet en takjes Atsina Cress®.

Citroen tiramisu met lemon curd

Citroen tiramisu met lemon curd

Citroen tiramisu met lemon curd

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Rusttijd: 6 uur
Totale tijd 6 uur 55 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

Voor de lemon curd:

  • 4 grote eidooiers
  • 4 grote eieren
  • 1/4 tl zeezout
  • 250 g suiker
  • 2 citroenen, de zeste
  • 163 g citroensap, versgeperst (van ca. 2 à 3 citroenen)
  • 114 g ongezouten boter

Voor de citroensiroop:

  • 118 g water
  • 50 g suiker
  • 1 citroen, de zeste en het sap
  • 1 takje basilicum, (optioneel)
  • 59 g limoncello, (optioneel)

Voor de vulling:

  • 357 g volle room, koud
  • 339 g lemon curd
  • 454 g mascarpone

Voor de afwerking:

  • 2 pakken ladyfingers
  • Citroengel*
  • Citroensorbet*
  • Atsina Cress®

Instructies
 

Voor de lemon curd:

  • Meng in een middelgrote pan de eierdooiers, de hele eieren, het zout, de suiker, de citroenschil en het citroensap. Klop om te mengen.
  • Verwarm op matig vuur, onder voortdurend kloppen of roeren. Laat de lemon curd sudderen en indikken – gedurende ca. 1 minuut vanaf het sudderpunt.
  • Schep de ingedikte curd in een niet-metalen hittebestendige kom. Voeg de boter toe aan de curd en laat 1 minuut staan om te smelten. Roer tot de boter volledig gesmolten en glad is. Passeer de lemon curd eventueel door een zeef of kaasdoek om klontertjes te verwijderen. Dek af en zet in de koelkast tot de lemon curd koud en ingedikt is.

Voor de citroensiroop:

  • Terwijl de lemon curd afkoelt, bereid je de citroensiroop. Meng water, suiker, citroensap, citroenschil en basilicum (optioneel).
  • Breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld zeef je de citroenschillen eruit. Zet in een kom klaar voor later. Als je limoncello gebruikt, voeg die dan nu toe.

Voor de vulling:

  • Koel je mengkom en garde 5 min in de vriezer. Giet de volle room in de gekoelde mengkom en klop tot stijve pieken
  • Meng in een grote kom de helft van de afgekoelde lemon curd (zet de andere helft opzij in de koelkast) en de mascarpone. Klop tot een gladde massa.
  • Voeg de slagroom toe aan het lemon curd mengsel. Spatel voorzichtig met een garde of spatel om de slagroom eronder te mengen.

Afwerking:

  • Zet een grote niet-metalen ovenschaal van ca. 20 x 28 cm klaar. Doop de ladyfingers één voor één in de citroensiroop en leg ze in strakke rijen in de ovenschaal.
  • Doe de helft van de vulling erop en smeer uit tot aan de rand.
  • Doop de ladyfingers één voor één in de siroop en leg ze in een enkele laag op de vulling.
  • Doe de rest van de vulling op de 2de laag ladyfingers. Spreid het geheel uit tot aan de rand van de schaal.
  • Dek af en zet 8 uur of een nacht in de koelkast.
  • Leg voor het opdienen de resterende lemon curd erop en smeer uit tot aan de randen. Snijd of schep met een spatel en serveer.

Notities

Het recept voor de citroengel vind je hier.
Ik gebruikte citroensorbet die ik kant-en-klaar kocht, maar wel van een artisanale ijsbereider, De Petrushoeve in Beervelde.
Trefwoord citroengel, citroensorbet, lemon curd, limoncello, tiramisu

Bron: recept geïnspireerd op een recept van de blog Flouring Kitchen.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

5 Reacties

  1. Ginette

    Het is vast fantastisch lekker!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Eens maken en dan zal je het weten. 😉
      Smakelijk!

      Antwoord
  2. Susanne

    5 sterren
    Heerlijk recept myriam, alles schoon op hier. is het ook mogelijk om het in te vriezen?
    Groetjes, susanne

    Antwoord
    • Susanne

      Oh dom schaap dat ik ben, ik heb niet goed gelezen. 🫣 ik had een grote bak gemaakt maar niet de taartvariant. En die gaat in de vriezer…. 😂

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Citroen tiramisu met lemon curd

by Myriam Minne time to read: 3 min
5