- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Chocoladetaart met pindakaas

Chocoladetaart met pindakaas

Herinneren jullie zich mijn fameuze boek Super Gâteaux nog? Wel, dat boek dat amper 17,90 EUR kostte, heeft al serieus gerendeerd. Deze chocoladetaart met pindakaas is na de cheesecake met lemon curd en de citroen bundtcake al het derde recept eruit. (Ik heb trouwens ontelbare kook- en bakboeken staan die veel meer gekost hebben en waar ik nog geen letter uit klaarmaakte, dit volledig terzijde). Nu ja, deze chocoladetaart hebben jullie wel te danken aan mijn collega Frauke. Waren de eerste 2 recepten volledig mijn eigen goesting, dan was deze chocoladetaart met pindakaas dat niet.

Ik ben nl. geen fan van pindakaas. Maar ik heb nu eenmaal mijn collega’s beloofd dat ik voor iedereen hun favoriete recept uit het boek zou bakken. En belofte maakt schuld. Aan de snelheid waarmee deze chocoladetaart met pindakaas tot de laatste kruimel verdween, ga ik ervan uit dat ze bijzonder lekker was. Lusten jullie eigenlijk pindakaas? (Wat een raar woord eigenlijk, pindakaas, ik associeer het met kaasvoeten en kaastenen. Geen idee waarom. Kortsluiting in mijn hoofd. Waarom wordt dat bij ons kaas en is dat in andere talen boter? Peanut butter. Beurre de cacahuète. Ik vind pindaboter beter klinken, nah!).

 

Chocoladetaart met pindakaas

 

Recept voor chocoladetaart met pindakaas

(Voor)bereiding + bakken: 1 u 30 min (+ afkoelen)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 12 personen:
50 g cacaopoeder
125 ml kokend water
185 g zachte boter
330 g fijne suiker
1 tl. vanille-extract
3 eieren
70 g pindakaas zonder stukjes
225 g zelfrijzend bakmeel
180 ml melk
220 g melkchocolade met 33% cacao, gevuld met pindakaas, gehakt of indien je die niet kan vinden, melkchocolade natuur (ik kocht Peanut Butter Cups van Reese’s)

Voor de ganache met pindakaas:
360 g witte chocolade, gehakt
2 el pindakaas zonder stukjes
125 ml volle room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 180° C. Vet een vierkante vorm van 20 cm zijde in en bekleed hem met bakpapier.

Meng het cacaopoeder en het kokend water in een klein kommetje om de cacao te laten oplossen. Laat afkoelen gedurende 10 min.

Klop de boter, de suiker en het vanille-extract in een staande mixer tot je een lichte en schuimige massa krijgt. Voeg de eieren één voor één toe, vervolgens de opgeloste cacao en de pindakaas. (Op dit moment kan de massa geschift lijken, maar da’s OK). Voeg nu het gezeefd zelfrijzend bakmeel en de melk toe in twee keer en meng. Giet het deeg in de bakvorm.

Bak de chocoladetaart in de voorverwarmde oven gedurende ca. 1u15: de punt van een mes in het midden van de taart moet er schoon uitkomen. Laat de taart 5 min rusten voor je ze ontvormt en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Maak nu de ganache met pindakaas: doe de chocolade en de pindakaas in een hittebestendige mengkom. Verwarm de room tot tegen het kookpunt en giet die dan in de mengkom, waarbij je klopt tot je een romige crème bekomt. Dek af en zet 1 uur in de koelkast waarbij je af en toe roert zodat je een koude en stevige ganache bekomt.

Klop de koude ganache met een elektrische mixer met klopper tot je een lichte en schuimige massa krijgt. Smeer die uit over de afgekoelde taart en werk af met stukjes gevulde chocolade (Peanut Butter Cups van Reese’s in grove stukken gehakt).

 

Bron: recept vertaald uit het boek Super Gâteaux.

Related Post