- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Chocolademousse met Rochefort, espuma van advocaat, kletskop, bloedsinaasappel

Chocolademousse met Rochefort, espuma van advocaat, kletskop, bloedsinaasappel

 

Chocolademousse met Rochefort, espuma van advocaat, kletskop, bloedsinaasappel

 

Recept voor chocolademousse met Rochefort, espuma van advocaat, kletskop, bloedsinaasappel

(Voor)bereiden: ± 1 uur 30
Rusten espuma: ± 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6 à 8 personen:

Voor de chocolademousse met Rochefort 10°:
1 dl Rochefort 10°
200 g donkere chocolade
3 dl room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
2 eiwitten
2 el suiker

Voor de sinaasappels:
2 (bloed)sinaasappels
Suiker
Een beetje sinaasappelsap

Voor de kletskop:
75 g zachte boter
275 g suiker
50 g water
2 g zout
5 g kaneel
75 g geschaafde amandelen
125 g bloem

Voor de espuma van advokaat:
2 dl advokaat
1 dl room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
0,5 dl melk

Voor de gebakken witte chocolade:
2 repen witte chocolade

 

Werkwijze

Voor de chocolademousse met Rochefort 10°:
Warm de Rochefort op (niet laten koken, want dan wordt het bier bitter) en meng er van het vuur de chocolade onder.

Klop de room op (tot mayonaise dikte) en spatel die in 2 keer onder de chocolade.

Klop de eiwitten op en voeg de suiker toe. Spatel onder de chocolademousse.

 

Voor de sinaasappels:
Verwijder de schil van de sinaasappel (zonder het bittere witte velletje) en snijd die in zeer fijne julienne.

Pel de sinaasappel à vif: snijd de partjes uit de sinaasappel tussen de velletjes door.

Kook de zeste kort op in water en verfris.

Zet de zeste opnieuw op in sinaasappelsap met suiker en laat konfijten.

 

Voor de kletskop:
Klop de boter en suiker op tot pommade (= een zalfachtige structuur) en voeg het water toe.

Voeg het zout, de kaneel en amandelen toe.

Spatel er de gezeefde bloem onder.

Rol het beslag in aluminiumfolie en leg het even in de diepvries zodat je er gelijke plakjes kan van snijden. Op die manier krijgen al je kletskoppen dezelfde vorm.

Schik de plakjes beslag op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bewaar voldoende afstand tussen elke kletskop.

Bak ze af in een voorverwarmde oven bij 200° C. Dit duurt ca. 8 min.

 

Voor de espuma van advokaat:
Meng alle ingrediënten en passeer ze door een zeef in een sifon.

Steek er 2 gaspatronen op.

Laat de espumafles 1 uur rusten in de koelkast.

 

Voor de gebakken witte chocolade:
Leg de repen chocolade op een bakplaat bekleed met bakpapier of een bakmatje en bak die af op 150° C tot ze goudbruin zien. Houd ze goed in het oog. Dit duurt ca. 10 min. (Bij mij in mijn oude oven wel langer!).

Laat afkoelen en verkruimel tot een crumble.

 

Bron: recept van Dhr. Tim Cornille voor de kookdemo “Vlaamse klassiekers” bij Peggylicious.

Related Post