- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Chocolademousse met braambessensaus

Chocolademousse met braambessensaus

Soms vragen mensen me waar ik mijn inspiratie haal. Wel, eigenlijk alsmaar vaker via Instagram, al blijf ik wel magazines en kookboeken kopen, hoor! Instagram is het nieuwe Pinterest. Zo heb ik voor alles wel een favoriete account. Voor dessert is dat in Nederland met stip Desserts en meer, in Frankrijk Empreinte Sucrée en daar is onlangs een Deense account bijgekomen: Maja Chocolat. Er staat al een van haar taartjes op mijn to do-lijst, maar ik heb eerst een vorm moeten bestellen. ?? Het is een neverending story, ik besef het, maar ik kan er niets aan doen, het is sterker dan mezelf. ?‍♀️ Zo moest ik ook voor deze  chocolademousse met braambessensaus eerst wachten op de halve bol vorm. Je hebt er 2 nodig: 1 van ø 4 cm en 1 van ø 7 cm. Die van ø 4 cm had ik, maar die van ø 7 cm dus niet. In afwachting van mijn bestelling maakte ik toen een aardbeientaart met Bretoens zanddeeg en crème Suisse, wat een schot in de roos bleek. Die is sinds 8 mei, dag waarop ze verscheen, al maar liefst 2.539 keer bekeken.

Waar ik mijn halve bollen besteld heb? Normaal ga ik fysiek langs in ’t Gents Bakkershuis daarvoor, maar dat vermeed ik deze keer. Dus zocht ik in hun webshop, maar daar kon ik de vormen niet vinden. Na een mailtje bleek dat ze even door hun stock van Silikomart heen zaten. Silikomart is een Italiaanse firma en heel zwaar getroffen door corona. Ik zocht dus verder en kwam bij Crispyfactory.be terecht, daar hadden ze wel nog de halve bollen die ik zocht en ook de Tourbillon van ø 14 cm voor ‘mijn Deens taartje’. (Nu wacht ik dus op nog een andere vorm, besteld bij een andere webshop… No comment, please!)

In het originele recept werden bosvruchten gebruikt voor de saus, ikzelf koos voor braambessensaus.

 

Chocolademousse met braambessensaus

 

Recept voor chocolademousse met braambessensaus

(Voor)bereiding: ± 40 min
Rusten: 3 x ± 3 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Voor de chocolademousse:
375 ml slagroom
180 g pure chocolade
110 ml volle melk
30 g suiker
2 eidooiers

Voor de braambessensaus:
250 g (diepvries)braambessen (ik gebruikte diepvriespuree van Boiron)
2 el fijne kristalsuiker
1 el water
0,5 el citroensap

Voor de chocolade glaze:
165 g kristalsuiker
150 ml water
125 ml slagroom
50 g cacao
5,5 blaadjes gelatine (à 2 g / blaadje ongeveer)

Voor de afwerking:
Crumble
Vers fruit
Eetbare bloemen (die kan je bestellen bij Kruidenonline.shop)

 

Hoe maak je het?

Voor de braambessensaus:
Begin met het maken van de braambessensaus. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje en verwarm eerst op laag vuur. Blijf in de pan roeren en druk als het lukt alvast wat van het fruit stuk.

Wanneer je merkt dat er een saus ontstaat zet je het vuur wat hoger. Blijf het geheel goed doorroeren. Laat de saus 5 min koken.

Pureer met een staafmixer de saus glad. Haal vervolgens door een zeef om de pitjes te verwijderen. Schenk de saus in de halve bollen vorm van 4 cm. Laat afkoelen voordat je de saus in de vriezer zet. De saus moet minimaal 4 tot 5 uur in de vriezer hebben gezeten voor je ze in de mousse kan doen.

 

Voor de chocolademousse:
Klop de slagroom stijf. Smelt de chocolade au bain-marie en zet beide apart.

Breng in een pannetje de melk aan de kook. Klop met een garde in een andere kom de eidooiers en de suiker schuimig. Zodra de melk kookt schenk je dit voorzichtig bij het eimengsel terwijl je blijft roeren. Schenk vervolgens terug in de pan en verwarm op laag vuur, laat het mengsel zeker niet koken. Blijf roeren, na een paar minuten merk je dat het mengsel dikker wordt en de structuur van een crème krijgt.

Wanneer het mengsel dik genoeg is roer je de chocolade erdoorheen. Laat dit even afkoelen. Spatel vervolgens voorzichtig door de opgeklopte slagroom.

Haal de halve bolletjes braambessensaus uit de vriezer. Schep ongeveer 1 1/2 el chocolademousse in de bolvorm. Druk nu voorzichtig een bolletje van de saus in de chocolademousse en bedek dit vervolgens met nog een beetje van de mousse. Laat de mousse minimaal 5-6 uur opstijven in de vriezer. De mousse die je over hebt, kan je bewaren en laten opstijven in de koelkast.

 

Voor de chocolade glaze:
Week de gelatine in ruim koud water. Doe de slagroom, het water en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 5 min koken.

Haal na 5 min van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed door tot alles is opgenomen en voeg vervolgens al roerend ook de cacao toe. Mix het mengsel egaal met een staafmixer. Laat goed afkoelen (tot ongeveer lichaamstemperatuur) voor je het over de mousse schenkt.

Bekleed een bakplaat of andere schaal met plasticfolie. Zet hier een rooster op en plaats de halve bollen chocolademousse direct vanuit de vriezer op het rooster. Schenk hier de chocolade glaze overheen en plaats de mousse vervolgens meteen op een bord. Laat in de koelkast in ca. 2-3 uur ontdooien.

 

Chocolademousse met braambessensaus

 

Bron: recept van Willeke van de blog Desserts en meer.

Related Post