- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Chocoladeflantaart

Over deze chocoladeflantaart kan ik heel kort zijn: een klassieker die lekker blijft en zeker de moeite loont om te maken. Een geluksmomentje op een winterse/winderige zondag!

En dat geeft me de gelegenheid om jullie even bij te praten over mijn marathon. Aan de zwaarste trainingen is gisteren een einde gekomen met voor de 3de keer een training van 30 km en ik ben er niet rouwig om. Ik heb het deze keer precies lastiger dan anders. Voor elke training moet ik mezelf opladen, terwijl dat vroeger totaal niet of toch veel minder het geval was. Het feit dat ik zowat alle trainingen alleen heb moeten doen, heeft ook niet echt geholpen, natuurlijk. Maar kijk, vandaag nog 1 keer 10 km, volgende week dan nog 1 interval, nog 1 keer 10 km en zaterdag nog 1 keer 15 km en ik mag mijn valiezen pakken richting Tokyo.

Zoals reeds aangekondigd, gaat de blog hier dan even stil liggen. Voor het eerst in bijna 8 jaar ga ik 3 weken niet bloggen. Ik vertrek op 26 februari en kom terug op 7 maart, maar op 8 maart en het weekend erna zal je me aan een Falcon fornuis kunnen vinden tijdens de opendeurdagen van CookUp in Gent, waardoor ik geen tijd heb om gerechten te maken, fotograferen en/of bloggen. Jullie zullen uiteraard mijn avonturen in Tokyo en Kyoto kunnen volgen via mijn Instagram stories (als jullie me daar volgen tenminste).

Maar het is nog zover niet, tot dan hebben jullie nog een aantal leuke en lekkere recepten van me tegoed!

 

Chocoladeflantaart

 

Recept voor chocoladeflantaart

(Voor)bereidingstijd: 1 uur
Baktijd: ca. 45 min
Afkoelen: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Materiaal:
Een bakring van 20 cm diameter (bij voorkeur 4 cm hoog)
Een deegrol
Een klopper
Een zeef

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor het cacao kruimeldeeg:
135 g bloem (type 55)
110 g boter (op kamertemperatuur)
20 g suiker
2 g zout
15 g cacaopoeder (ongezoet)
35 g melk
1 eidooier

Voor de chocolade flan:
500 g melk
150 g room
120 g eidooier
130 suiker
20 g bloem
24 g maïzena
150 g zwarte chocolade 70% (ik gebruikte de Guanaja van Valrhona)

 

Bereiding

Je kan het kruimeldeeg met cacao al de dag voordien maken (of de dag zelf), wetende dat het deeg een uur moet rusten in de koelkast.

Denk eraan om je boter uit te leggen want die moet op kamertemperatuur zijn.

Voor het cacao kruimeldeeg:
Je kan het kruimeldeeg in je keukenrobot maken uitgerust met de vlinder of met de hand in een grote slakom.

Meng de eidooier met de melk.

Giet in een kom: de bloem, de boter (op kamertemperatuur, hij mag niet te hard zijn), de suiker, het zout en het cacaopoeder.

Begin te mengen en voeg er langzaam het melk- en eimengsel bij. Blijf mengen tot je een homogeen deeg bekomt.

Vorm een bol van het deeg en verpak die in een vel plasticfolie. Duw de bol een beetje plat met de palm van je hand om zo een schijf te vormen. Die zal sneller afkoelen in de koelkast dan een dikke bol deeg.

Laat het deeg minimum 1 uur rusten in de koelkast.

Bebloem je werkblad en je kruimeldeeg met cacao en rol het uit .

Zet je bakring op een vel bakpapier of op een siliconematje en leg je uitgerold deeg erbovenop.

Druk het deeg aan in je bakring van 20 cm zoals voor een taart. Als de bakring die je gebruikt hoger is dan 4 cm, knip het deeg dan bij op ca. 4 cm hoogte, zo zal het deeg even hoog zijn als je flan.

Zet je kruimeldeegbodem in de diepvries terwijl je de flan maakt (als je geen diepvries hebt of geen plaats hebt in je diepvries, kan je hem ook in de koelkast bewaren).

 

Voor de chocolade flan:
Voor wie al banketbakkersroom gemaakt heeft, is de manier van werken hier precies dezelfde.

Verwarm je oven voor bij 170° C.

Verwarm de melk en de room.

Klop de eidooiers en suiker in een grote kom.

Meng de bloem en maïzena en voeg toe aan het ei- en suikermengsel. Meng tot je een ​​soort deeg krijgt.

Giet de warme melk erbij en meng met een garde.

Giet alles terug in je pan en kook op middelhoog vuur, terwijl je voortdurend blijft roeren.

Je crème wordt dikker en begint een beetje te borrelen. Haal de pan van het vuur.

Voeg van het vuur de chocolade toe en meng.

Giet het flanbeslag snel op je kruimeldeeg met cacao.

Strijk glad en schuif in de oven gedurende 45 min (bij 170° C).

Laat je flan uit de oven afkoelen, hij zal lichtjes inzakken.

Ontvorm hem en bewaar hem in de koelkast. Probeer niet om er een stuk van te snijden zolang de chocoladeflantaart niet volledig is afgekoeld, want de flan zou niet volledig opgesteven zijn en zou kunnen uitlopen.

Denk eraan om je chocoladeflantaart een half uurtje voor je hem wil serveren uit de koelkast te halen. Hij zal alleen maar beter smaken en de smaak van de chocolade zal er alleen maar beter op zijn!

 

Tips & tricks:
Voor de bereiding van het kruimeldeeg moet de boter op kamertemperatuur zijn, zodat het deeg homogeen is en een grote brokken boter bevat die slecht gemengd zijn.

Blijf roeren wanneer je de flan kookt in je pan, anders zou je wel eens klonters kunnen krijgen.

Houd tijdens het bakken je chocoladeflantaart in het oog. Als de bovenkant te donker wordt, leg er dan een vel aluminiumfolie over om de flan te beschermen tot het einde van de baktijd.

 

Chocoladeflantaart

 

Bron: recept vertaald van de Franse blog Empreinte Sucrée.

Related Post