- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Cakerol met matcha en witte chocolade

Overal liggen er kookmagazines in mijn huis verspreid: in de keuken, op mijn nachtkastje tot op het toilet toe. Die laatste plaats is eigenlijk nog de plek waar ik het vaakst tot bladeren/lezen toekom. En zo lag er dus al heel lang (sinds de maand maart om precies te zijn) een Azië special van de Foodies naar me te lachen. Al meerdere malen trok deze cakerol met matcha en witte chocolade mijn bijzondere aandacht, maar er was 1 probleem: ik vond geen matcha. Ik was er zelfs speciaal voor naar het ispc gereden. Verloren moeite. Geen matcha.

Dus toen ik een mailtje kreeg van Erik & Jasmina van Whisk Antwerp of ik een pakketje matcha wilde ontvangen in ruil voor een recept, maakte mijn hart een sprongetje: jaaaa, eindelijk! Whisk Antwerp is een gloednieuw biologisch matcha merk uit Antwerpen. De startup ontstond vanuit de droom om een stukje Japanse traditie in België en Nederland aan te bieden voor een eerlijke prijs. Het jonge team werkt nauw samen met een biologische matcha thee plantage in Kagoshima, die de theeblaadjes op traditionele wijze verwerkt. Deze regio in Japan staat bekend voor zijn vruchtbare gronden en subtropisch klimaat. Whisk Antwerp biedt de hoogste kwaliteit biologische matcha aan straight from Japan.

En het feit dat matcha je metobolisme een boost geeft, is ook mooi meegenomen op deze 1e september. Zo ben je helemaal klaar om terug het nieuwe schooljaar in te vliegen! Ik serveerde de cakerol trouwens met een Iced Matcha Latte (met Campina melk). Dat recept vond ik hier.

 

Cakerol met matcha en witte chocolade

 

Recept voor 1 cakerol met matcha en witte chocolade

(Voor)bereiding: 45 min
Afkoelen: minimaal 1 uur in de koelkast
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8-10 personen:
Boter (om mee in te vetten)
4 eieren
80 g fijne kristalsuiker
35 g bloem
10 g maïzena
20 g + extra matchapoeder
3 el volle melk
Bakpapier

Voor de chocoladecrème:
250 g witte chocolade (grof gehakt)
250 ml slagroom

 

Werkwijze

Doe voor de chocoladecrème  de witte chocolade in een kom. Breng de slagroom in een steelpan aan de kook en giet over de chocolade. Laat ca. 5 minuten staan en roer de crème dan glad. Dek de kom af en zet ca. 4 u in de koelkast

Verwarm de oven voor (elektrisch: 180° C / hetelucht: 160° C). Vet een vierkant bakblik (ca. 37×26 cm) in met boter en bekleed met bakpapier. Zorg dat je bakblik ongeveer deze afmetingen heeft, anders wordt de cake te dun of te dik.

Splits de eieren boven 2 aparte kommen. Klop de eidooiers met de helft van de suiker tot een schuimend en bleek mengsel. Meng de bloem, de maïzena, de matcha en de melk erdoorheen en klop tot een glad beslag. Klop het eiwit met de overige suiker tot glanzende pieken. Voeg 1/3 van het eiwit toe aan het beslag en spatel er voorzichtig doorheen. Herhaal met het overige eiwit in twee porties.

Verdeel het beslag over het bakblik en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 11-12 min in de oven of tot de cake terugveert als je erin drukt. Haal de cake uit de oven en til de cake aan het bakpapier uit het blik. Leg een vers vel bakpapier op de cake en draai de cake voorzichtig om. Verwijder het oude bakpapier. Laat de cake volledig afkoelen.

Haal de chocoladecrème uit de koelkast en klop met de handmixer tot zachte pieken. Verdeel de crème over de cake en laat daarbij 2 cm van de korte kanten van de cake vrij. Rol de cake op tot een spiraal en leg op een groot bord. Bestrooi de cake met een beetje matchapoeder. Zet de cake minimaal 1 u in de koelkast en snijd voor het serveren in plakken.

 

Cakerol met matcha en witte chocolade

 

Bron: het magazine Foodies van maart 2019.

Related Post