Het mooiste compliment dat een kook- of bakboek kan krijgen? Dat ik niet kan wachten tot ik de review geschreven heb om ermee aan de slag te gaan. Dat is zo met Château gâteau, het boek van Jens Detollenaere. Jens nam ooit deel aan Bake-Off Vlaanderen. Zo leerde ik hem kennen en begon zijn Instagram account te volgen. Toen ik zag dat hij een boek uitbracht, was ik de eerste om hem te laten weten dat ik een exemplaar wilde. Wat een originele insteek ook: elk taart begeleidt hij met een passende wijn. Taart en wijn, mooier kan het leven niet zijn! Maar genoeg over het boek. Er volgt dus nog een review. First things, first: deze bosbessentaart met brownie en framboos-peperconfit.
Wat een beauty is dat! Check die dwarsdoorsnede. Dat is bijna perfectie toch?
En dan heb ik het nog niet gehad over de smaken van deze bosbessentaart: wat een topcombo. En wat een goed idee om roze peper te laten trekken in de frambozenpuree. Die zorgt voor een verrassende twist, een subtiele pittigheid. Jens, je bent een tovenaar!
Voor dit recept heb je nodig: een taartring van 14 cm diameter en een siliconen ronde bakvorm van 16 cm diameter. Die laatste is vandaag nog (laatste dag!) in promotie. Just sayin’! #graaggedaan
Bosbessentaart met brownie en framboos-peperconfit
Equipment
- 1 Blender of staafmixer
- 1 staande mixer type KitchenAid
Ingrediënten
Voor de browniebodem* (ronde taartbodem diam. 14 cm):
- 50 g donkere chocolade
- 25 g roomboter
- 50 g blonde suiker (de zogenaamde Kinnekessuiker)
- 1 ei
Voor het frambozenconfit (ronde taartbodem diam. 14 cm):
- 150 g frambozenpuree (ongeveer 250 g diepvriesframbozen)
- 35 ml citroensap
- 20 roze peperbolletjes
- 15 g poedersuiker
- 2 g fruitpectine
Voor de bosbessenmousse (ronde siliconen bakvorm diam. 16 cm):
- 2 blaadjes gelatine (van 2 g/blaadje)
- 220 g witte chocolade, in stukjes
- 60 g bosbessenpuree (ongeveer 100 g diepbriesbosbessen)
- 250 ml slagroom
- 25 ml citroensap
- 2 tl vanillepasta
Voor de decoratie:
- Bosbessen
- Eetbare bloemetjes
- Bladgoud
- Chocoladerasp
- Gevriesdroogde frambozen
Instructies
Voor de browniebodem:
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Smelt de donkere chocolade samen met de roomboter au bain-marie.
- Meng de suiker en het ei erdoor.
- Leg een vel aluminiumfolie op de bakplaat en plaats een ingevette taartring erop. Vouw de aluminiumfolie rond de taartring.
- Giet het beslag in de taartring en bak het gedurende 15 min in de voorverwarmde oven.
- Laat de brownie volledig afkoelen voordat je de ring verwijdert.
- Zet de brownie vervolgens gedurende 2 uur in de diepvriezer.
Voor het frambozenconfit:
- Ontdooi de diepvriesframbozen in een steelpan op het vuur en laat ze even doorkoken.
- Pureer of mix de frambozen en zeef ze om een frambozenpuree te maken.
- Verhit de frambozenpuree, de roze peperbolletjes en het citroensap in een pan en breng ze aan de kook.
- Laat ongeveer 10 minuten doorkoken op een laag vuur.
- Voeg vervolgens de poedersuiker en pectine toe en laat nog 2 min koken.
- Zeef de peperbolletjes eruit.
- Bedek een snijplank met huishoudfolie en plaats een taartring erop.
- Vouw de huishoudfolie rondom de ring.
- Giet het frambozenconfit in de taartring en laat minstens 2 uur opstijven in de diepvriezer.
Voor de bosbessenmousse:
- Ontdooi de diepvriesbosbessen in een steelpan op het vuur en laat ze even doorkoken.
- Pureer of mix de bosbessen en zeef ze om bosbessenpuree te maken.
- Laat de gelatineblaadjes ongeveer 10 min weken in koud water.
- Smelt de witte chocolade au bain-marie en zet apart.
- Verhit 30 ml van de slagroom, de bosbessenpuree, het citroensap en de vanillepasta in een steelpan tot het kookpunt.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de warme bosbessenroom.
- Giet deze mengeling vervolgens bij de gesmolten witte chocolade en roer met een spatel tot je een gladde en glanzende massa hebt.
- Klop de overgebleven slagroom tot zachte pieken en voeg deze in 3 delen toe aan het chocolademengsel.
Afwerking:
- Giet een deel van de bosbessenmousse in de siliconenvorm.
- Plaats het bevroren frambozenconfit in het midden en giet de rest van de bosbessenmousse eroverheen.
- Druk vervolgens voorzichtig de bevroren browniebodem in het midden van de bosbessenmousse.
- Plaats de vorm in de diepvriezer en laat het resultaat een nacht staan.
- De volgende dag haal je de bevroren taart uit de vorm, zet je deze op een serveerschaal en laat je ze ontdooien in de koelkast.
- Werk af zoals op de foto of naar eigen fantasie!
Notities
Bron: recept uit het boek Château gâteau van Bake Off halve finalist Jens Detollenaere. Check zeker ook eens zijn blog.
Beste,
Ik heb vorig jaar ook een bosbessentaart willen maken maar vond nergens bosbessen en volgens mij gaat dat het best met diepvries bosbessen maar die waren nergens te koop. Kan u mij zeggen waar ik ze kan kopen? Alvast bedankt.
Dag Ludo,
Ik kocht mijn diepvries bosbessen in mijn hypermart Carrefour in Oostakker. Al heb ik ook altijd diepvriespuree van Boiron in mijn diepvries zitten: mango, banaan, mandarijn, peer, kers, litchi, framboos, aardbei, bosbes,…
Die laatste koop ik bij Sligro, of Hanos of Horeca Totaal of A La Tarte. In de 2 eerste horecaspeciaalzaken kan je binnen als je een lidkaart hebt van de Dolce Club: https://www.dolceworld.com/nl/word-dolce-lid
Succes!
Myriam
Dag Myriam,
Kan ik de 2 gr fruitpectine vervangen door iets anders? Dat is nu het enige wat ik niet in huis heb .
Alvast bedankt!
Dag Caroline,
Je koopt dat gewoon in je supermarkt hoor.
Zoals deze bvb:
https://www.collectandgo.be/colruyt/nl/assortiment/imperial-geleermiddel-pec-plus-4x20g
Je confituur moet natuurlijk stollen.