- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Bokkenpootjes

Ik heb een geheugen als een olifant. Of ja. Allez. Toch soms. Als het mij goed uitkomt… Zo wilde ik al jàààren de bokkenpotjes van mijn moatje Ann maken. Al sinds februari 2011 (!) bijten die dingen in mijn teen. Figuurlijk. Gelukkig maar. Maar het kwam er nooit van. Tot gisteren. Tweede kerst en congé. Wat doet een foodie slash blogger dan? Juist! Bakken.

Maar omdat kerst nu eenmaal een periode is van vriendschap en peis en vree, vond ik er niets beters op dan een paar dames uit te nodigen om samen te bakken. Jinglebells in the kitchen! Letterlijk. Met de nadruk op bells. En dus namen mijn 2 mannen het hazenpad naar boven. Om een paar uur later terug naar beneden te komen, hun neus volgend om te kijken wat ‘de boerinnenbond’ gebakken had. Deze bokkenpootjes dus en cupcakes met Nutella met frambozenfrosting en Hollandse appeltaart. We hebben ons kostelijk geamuseerd en beslisten al meteen dat dit een jaarlijkse traditie wordt.

Wie zich afvraagt hoe het komt dat de hoeveelheden voor de crème au beurre zo bizar zijn, dat komt doordat ik de oorspronkelijke hoeveelheid gedeeld heb door twee. Iedereen maakte immers de bemerking dat er veel te veel vulling was. En inderdaad, hoor, zelfs met de helft heb je nog meer dan voldoende! Zelfs als er regelmatig een dot in het mondje verdwijnt tijdens het spuiten…

Oh ja, en dan nog iets! Ik waande mij even Kobe in Volt en onderwierp mijn Pâtiliss bakplaten van Le Creuset aan de ultieme reclametest: ik bakte een plaat met een vel bakpapier erop en een zonder bakpapier. En wat bleek? De bokkenpootjes kwamen véél makkelijker los zonder het bakpapier. Test met glans geslaagd dus.

Ingrediënten voor 28 stuks

Voor de biscuit:
200 g eiwitten
225 g suiker
1 snuifje zout
175 g amandelpoeder
175 g poedersuiker
40 g bloem
3 el geschaafde amandelen

Voor de crème au beurre:
182,5 g melk
112,5 g suiker
1 vanillestokje
12,5 g suiker
62,5 g room
2 eidooiers
20 g vanille puddingpoeder (Imperial)
240 g boter op kamertemperatuur

Voor de chocolade voetjes:
500 g gesmolten chocolade

Werkwijze

Maak de biscuit:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Klop de eiwitten op in de keukenrobot en voeg in 3 delen de suiker en een snuifje zout toe.
Spatel het gezeefde amandelpoeder en de bloemsuiker onder het eiwitmengsel.
Zeef de bloem boven het beslag en meng goed.
Schep het beslag in een spuitzak, zorg dat alle lucht uit de zak is. Leg het bakpapier met de ruwe kant naar beneden op de bakplaat. Spuit er 28 koekjes op, werk af met geschaafde amandelen.
Bak de koekjes 15-20 minuten af in de voorverwarmde oven.
Schuif het bakpapier van de plaat op het moment dat de biscuit uit de oven komt. Zo voorkom je dat hij verder gaart.

Maak de crème au beurre:
Breng de melk, suiker, vanillemerg en -stokje aan de kook.
Klop de suiker met de room, eidooiers en crèmepoeder op. Verwijder de vanillestokjes en giet wat kokende melk op de koude massa.
Schenk dit terug bij de kokende melk en blijf kloppen tot een dikke banketbakkersroom. Giet onmiddellijk in een koude kom en dek af met plasticfolie. Laat de banketbakkersroom afkoelen in de koelkast.
Draai de boter luchtig in de keukenrobot. Voeg geleidelijk de koude banketbakkersroom toe. Schep het beslag in een spuitzak en spuit laagjes tussen de biscuitkoekjes.

Maak de krokante chocoladevoetjes:
Warm de chocolade op tot 32°C. Dop de koekjes erin en schud de overtollige chocolade zorgvuldig af.

Bron: blog van Photo-copy Ann die de mosterd ging halen bij Roger Van Damme op Njam TV (met video)

Related Post