- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Bloemkoolsoep met gebakken ui, paddenstoelen en bieslook

Bloemkoolsoep

De wereld op zijn kop. Normaal schrijf ik eerst een review van een kookboek om er daarna (vaak veel te lang daarna, wegens drukke werk-, kook-, blog- of loopactiviteiten) iets uit klaar te maken. Maar bij het doorbladeren van ‘De stressvrije keuken, ontspannen koken voor vrienden” van James Ramsden zag ik al meteen zoveel leuke recepten die ook nog eens mooi oogden èn helemaal niet zoveel werk waren, dat ik direct aan de slag ging. Niet 1 keer, maar 2 keer. Het eerste gerecht, geproefd en goed bevonden, was deze soep. Dezelfde dag volgde ook nog een tartaar van gerookte zalm met komkommersorbet. Binnenkort op de blog.

Zoals de auteur schrijft, leent soep zich uitstekend om van tevoren te maken, waardoor alle stress weggenomen wordt van de gastheer of -vrouw. En daar draait het in dit boek allemaal om. Bovendien is soep niet moeilijk te maken, maar het hoeft zeker niet saai te zijn. De review van het boek volgt later nog. Beloofd!

Oh ja, ik maakte gebruik van de tip van de auteur om van de aardperensoep een bloemkoolsoep te maken. Volgens James hebben aardperen immers de reputatie dat ze een – ahum – ongelukkige bijwerking hebben: de nachtelijke fanfare die deze kleine knolletjes veroorzaken, kan een reden zijn om ze nooit meer te eten. Nog volgens James zijn de aardperen minder luidruchtig als je ze bereidt volgens dit recept, maar ik heb het risico niet genomen. 😉

Nodig voor 4-6 personen

20 g boter
1 ui, gepeld en fijngehakt
Zout en peper
500 g bloemkool (of aardperen)
1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes
750 ml kippen- of groentenbouillon

Voor de gebakken ui:
1 rode ui
Zout en peper
Olijfolie
Takje tijm, alleen het blad

Voor de paddenstoelen:
25 g boter
1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
100 g paddenstoelen (kastanjechampignons en shiitakes zijn lekker), in vieren
Bosje peterselie, fijngehakt

Voor de garnering:
Bosje bieslook

Werkwijze

1 dag van tevoren:
Verwarm de oven voor op 180° C. Snij de rode ui in partjes (4 of 6 stukken, afhankelijk van het aantal porties) en doe ze met wat zout, de peper, de olijfolie en de tijm in een kleine ovenschaal. Bak ze 30-35 minuten in de oven en zet ze dan afgedekt in de koelkast.

Smelt intussen de boter in een grote pan en voeg de gehakte ui toe. Voeg zout en peper toe, doe het deksel op de pan en bak het mengsel op laag vuur zacht. Snijd de bloemkool in roosjes. (Indien je kiest voor aardperen: schil de aardperen en snijd ze in blokjes. Doe dit niet te lang van tevoren, anders verkleuren ze. Doe ze met wat water en citroensap in een kom als je ze niet direct kookt).

Doe de aardappel, de bloemkool (of aardperen) en de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat het mengsel 15-20 minuten sudderen. Maal het mengsel glad. Voeg zo nodig meer zout en peper toe, laat de soep afkoelen en zet hem in de koelkast.

30 minuten van tevoren:
Warm de soep op laag vuur op en roer af en toe. Warm de gebakken ui op in de oven. Hak de bieslook fijn.
Smelt voor de paddenstoelen de boter in een koekenpan en voeg de knoflook toe. Roer het geheel goed zodat het niet aanbrandt en voeg de paddenstoelen en de peterselie toe. Voeg zout en peper toe en bak het mengsel op matig vuur zacht. Roer af en toe.

Serveren

Schep de soep in kommen en doe in elke kom een stuk gebakken ui en wat paddenstoelen.

Luxe: Met wat truffelzout kan je dit gerecht heel mooi afwerken. Het is niet goedkoop, althans als het goed spul is, maar je hebt er weinig van nodig.

Later: De soep is enkele dagen houdbaar in de koelkast en je kunt hem ook invriezen. Bak 1 of 2 extra uien om door salade te doen. Verwerk overgebleven paddenstoelen in pastasaus of risotto.

Bron: recept uit De stressvrije keuken. Onspannen koken voor vrienden. Auteur: James Ramsden. Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.

Related Post