Bananen, ik ben er totaal geen fan van. Ze zijn voor mij een “noodzakelijk kwaad” dat ik automatisch link aan lange duurlopen. Maar toen ik dit recept voor bananen cheesecake en roomijs met tonka zag, ging ik toch overstag. Dit MOEST lekker zijn. En of het dat was!
Dat roomijs was to die for. En het bleef zelfs na een nacht in de diepvries nog heerlijk schepklaar! Toen ik het recept las, had ik wel wat twijfels. In het roomijs worden geen eieren gebruikt. Maar het ging dus helemaal goed. Da’s handig voor mensen met een ei-allergie!
Voor wie op zoek gaat naar tonkabonen, in België zal je die niet vinden. Tonkabonen zijn sinds 1997 verboden in België, omdat ze in grote hoeveelheden kankerverwekkend zouden zijn, maar van 1 boon 1 keer in het jaar ga je heus geen kanker krijgen, mijn gedacht. Ook weer een typisch Belgische regel trouwens, want op restaurant staan gerechten met tonkaboon gewoon op de kaart. Zo proefde ik vorig weekend nog een waanzinnig lekker dessert bij Less Eatery: een fried bun met karamel en tonka roomijs. Dat ga ik snel eens proberen namaken.
PS Gebruik je toch liever geen tonkaboon, dan kan je die vervangen door een vanillestok, al vind ik persoonlijk de smaak toch heel erg verschillend.
In het oorspronkelijke recept wordt de bananen cheesecake afgewerkt met krokante spaghetti van Gold chocolade (zoals je kan zien op de Instagram account van Arianna), maar dat zag ik niet zitten. Ik kreeg veel tips binnen hoe ik die moet maken en ik ben ook van plan om dat eens te proberen, wanneer ik eens veel tijd en geduld heb. In de jaren stillekes dus. Ik koos ervoor om het dessert af te werken met een tuile, die ik bakte in mijn Corona mal. Ook mooi én lekker!
Ik serveerde de bananen cheesecake in mijn bronskleurige bowl van de Floret collectie van Chic Tableware..
Bananen cheesecake en roomijs met tonka
Equipment
- 1 Ijsmachine
- 1 Bunzenbrander
Ingrediënten
Voor de cheesecake:
- 120 g Philadelphia
- 50 g mascarpone
- 60 g room
- 100 g suiker
- 50 g ei
- 25 g maizena
- 100 g bananenpuree*
Voor het bananen roomijs:
- 350 g melk
- 190 g room
- 75 g melkpoeder
- 110 g suiker
- 230 g bananenpuree*
- 40 g glucose
- Citroensap
- Geraspte tonkaboon, naar smaak
Voor de tuile:
- 30 g eiwit
- 30 g boter
- 30 g bloem
- 30 g suiker
Voor de afwerking:
- 1 banaan
- Rietsuiker
- Eetbare bloemetjes
- Bananenchips (ik gebruikte mangochips)
Instructies
Voor de cheesecake:
- Maak een crème patissière met de room, de suiker, de eieren en de maizena: breng de room aan de kook. Klop de eieren met de suiker tot een ruban. Roer er de maizena door. Giet de warme room op het eimengsel en doe terug in de kookpot. Laat op het vuur al roerend indikken en laat afkoelen.
- Meng de crème patissière met de Philadelphia en de mascarpone. Voeg tot slot de bananenpuree toe.
- Verdeel het beslag in de gewenste bakvormen en bak bij 150° C tot de cheesecake goudbruin en gerezen is. Dit duurt ca. 40-45 min.
Voor het bananen roomijs:
- Verwarm de melk met de room tot 30° C en voeg dan het melkpoeder en de glucose toe.
- Voeg de suiker toe. Breng op 85° C. Voeg op het einde de bananenpuree toe en wat citroensap en het tonkabonenpoeder. Laat afkoelen (ideaal 1 nacht). Giet in de ijsmachine.
Voor de tuile:
- Mix alle ingrediënten samen.
- Wanneer je een glad beslag bekomt, smeer je het uit in de mal van je keuze en bak je de tuiles gedurende 8 min op 150° C tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Haal de tuiles na het bakken meteen uit de mal en laat afkoelen op een rooster.
Afwerking:
- Snijd de banaan in dunne plakken en leg ze in een cirkel. Bestrooi met rietsuiker en brand af.
- Steek uit met een uitsteekring met dezelfde diameter als de cheesecake.
- Leg de gebrande banaan op de cheesecake.
- Schep hierop een quenelle bananen roomijs.
- Werk af met een tuile, eetbare bloemen en bananenchips.
Notities
Bron: recept geïnspireerd door een recept dat ik vond op Gronda van Arianna Nodale. Je kan haar ook volgen op Instagram.
Bananen ich und ich werden in diesen Leben keine Freunde mehr aber hier könnte ich schwach werde, dass klingt einfach köstlich! 😋
Vielen lieben Dank für das Rezept, du un deine Rezept + Fotos sind großartig!!!
Liebe Grüße,
Gabriel
Vielen dank, Gabriel. I’m not a banana fan neither, but I LOVED this dessert!
x
Mooi recept weer Myriam! Dank daardoor!
Ik zou deze graag willen maken, maar ik mis nog een ijsmachine 🙂
Heb jij nog tips voor een goede machine voor thuisgebruik? Welke gebruik jij bijvoorbeeld?
Alvast bedankt!
Stefan
Dag Stefan,
Ik heb deze van Domo: https://www.coolblue.be/nl/product/446923/domo-do9066i.html en ben daar heel blij mee. Vroeger had ik zo’n toestelletje van Philips met een koelelement, maar dat was geen succes. Dat koelelement moest 1 nacht in de diepvries voor ik ermee aan de slag kon én bovendien kon ik maar 1 liter ijs draaien.
Succes bij het maken van de juiste keuze!
Super, ik ga kijken, dank je wel!