- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Appelroosjestaart

Appelroosjestaart

Deze zomer was ik te gast op een pizzaworkshop powered by KitchenAid en ontdekte daar o.a. de Japanse groentesnijder. Het was love at first sight. Ik schreef toen al dat ik in mijn nieuwe keuken plaats ging hebben voor het accessoire. Wel, als ’t er iets in mijn hoofd zit, zit het niet in mijn g*t. En dus ja, ik héb die Japanse groentesnijder, zelfs al een hele tijd, maar het was wachten tot afgelopen week voor ik eindelijk in mijn min of meer afgewerkte keuken aan de slag kon gaan. Het recept dat ik wilde maken, had ik ook al een tijd liggen: de appelroosjestaart uit het september-oktober nummer van Marmiton, het magazine dat ik gekocht had toen ik met vakantie was in Nice.

Wel, die groentesnijder heeft me niet ontgoocheld. Hele appels tot aan het klokhuis snijdt dat ding dus in 1 ragfijne lange sliert. Ik daag jullie uit om die klus met een dunschiller te klaren. Wie gaat de challenge aan? Want jawel, deze appelroosjestaart is het allemaal waard. Vraag het maar aan mijn collega’s. Ik kwam om half 9 op kantoor met de taart (met 1 stukje uit, door mij verorberd op zondag bij de koffie) en om half 10 was ze tot de laatste kruimel verdwenen.

 

Appelroosjestaart

 

Recept voor appelroosjestaart

Voorbereiding: ca. 20 min
Baktijd: 15 min
Moeilijkheid: Eenvoudig (maar wel wat geduld nodig!)

Ingrediënten voor 6 personen:
7 kleine appeltjes
2 volledige eieren
250 g zure room (ik gebruikte die met 30% vet van Campina)
1 rol bladerdeeg
100 g fijne griessuiker
1 el cassonade (de zogenaamde kinnekessuiker)
1 tl vanille-extract

 

Werkwijze

Was de appeltjes en droog ze af. Snijd de appeltjes met een dunschiller in zo lang mogelijke slierten waarbij je de appeltjes ronddraait en ervoor zorgt dat ze de vorm van de appel blijven behouden.

Verwarm de oven voor bij 200° C. Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg waarbij je het vel papier onderaan laat zitten. Prik het deeg in met een vork.

Schik de appelslierten op de bodem van de taart. Klop de room samen met de volledige eieren, het vanille-extract en de suiker. Giet de bereiding op de taartbodem rond de appeltjes. Strooi er cassonade over.

Schuif de appelroosjestaart in de voorverwarmde oven en laat bakken gedurende 15 min. Verlaag de temperatuur naar 180° C en laat nog 25 min verder bakken. Laat de taart lauw worden voor je ze serveert.

 

Bron: recept vertaald uit het Franse magazine Marmiton.

Related Post