- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Appelroosjes

Appelroosje

Soms heeft een mens al eens behoefte aan iets zoets. Bij mij is dat eigenlijk niet soms, maar altijd. Alleen ontbreekt de tijd vaak om na een uitgebreide maaltijd nog een afsluiter te maken/verzinnen… Een panna cotta moet zo lang opstijven. Een taart moet veel te lang bakken. Een sabayon kloppen is zo lastig… Excuses in overvloed om ofwel geen dessert te voorzien, ofwel te kiezen voor een kant-en-klaar nagerecht. Welnu, deze appelroosjes zijn dé oplossing. Ze zijn echt klaar in een handomdraai (letterlijk te nemen) én ze smaken ook nog eens zàlig!

Serveer er een glaasje Boulard XO Auguste bij waarin dezelfde smaken als in de roosjes terugkeren: appel, vanille en kaneel. De XO Auguste van Boulard is een rijke, elegante en zachte Calvados met in de neus de geur van rijpe appels, evoluerend naar vanille, appelmoes en appeltaart. In de mond gekonfijt fruit, amandelen en kaneel met een evenwichtige afdronk met de subtiele toetsen van eik. Neem het van mij aan, sinds mijn blitzbezoek aan Normandië vorige week, ben ik een kenner! 😉

Nodig voor 8 roosjes

1 vel bladerdeeg
2 rode appelen (bv. Pink Lady)
1 citroen
Vanillesuiker
Kaneel
Poedersuiker

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 180° C.
Was de appelen en snijd ze in kwartjes. Verwijder het klokhuis, maar laat de schil zitten. Snijd de partjes in heel fijne plakjes.

Breng in een pot water aan de kook met citroensap en laat de appelplakjes er 2 minuten in koken om ze zachter te maken. De schijfjes appel moeten net onder water staan.

Laat ze uitlekken in een vergiet en daarna op keukenpapier.

Spreid het bladerdeeg open en snij er 8 lange banden van van 2 cm breed. Schik 5 plakjes appel op het deeg waarbij de plakjes mekaar overlappen en bovenaan lichtjes boven het deeg uitkomen. Strooi er vanillesuiker en kaneel over. Wie dat wenst, kan het bladerdeeg ook nog insmeren met appelmoes alvorens er de appelschijfjes op te schikken).

Rol strak op en kleef het uiteinde van het deeg vast met wat water.

Zet de bladerdeegroosjes in muffinvormen.

Bak ze in de hete oven gedurende 35 à 40 minuten. Werk de roosjes af met poedersuiker en serveer ze lauw of koud.

Tip: nood aan stap-voor-stap foto’s? Klik dan door naar het oorspronkelijke recept (link hieronder), daar kan je de uitleg van naadje tot draadje volgen.

Bron: recept van Pause Gourmande

Related Post