- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Appel-aardbeitaart met kardemom

Appel-aardbeitaart met kardemom

Na mijn wentelteefjes in de oven met appel en kaneel (waarvan de foto mij niet tot algemene tevredenheid stemde), ging ik op zoek naar nog een ‘herfstrecept’ met appel voor de Delhaize challenge. Voor wie deze uitdaging gemist heeft: Delhaize is op zoek naar 1 NL en 1 FR blogger wiens recept in het Delhaize magazine van oktober zal verschijnen (en ja, ik wil graag die ene NL blogger zijn, ik ben daar eerlijk in. De streber in mij steekt de kop op. ;)). Een paar voorwaarden: appel moet een van de hoofdingrediënten zijn én het recept moet beantwoorden aan de seizoenen. Niet eenvoudig, want nu is het lente en het recept verschijnt pas in de herfst. Maar kijk, toen kwam ik bij deze appel-aardbeitaart terecht. Jawel, er zijn wel degelijk nog Belgische aardbeien in oktober! Meer zelfs, de veiling van Hoogstraten prijst die elk jaar aan in een radiospotje, als ik me niet vergis. En dus stond niks deze keuze nog in de weg.

Wel, ik heb me die niet beklaagd. Dit is zo’n zalig deegje! Heel handelbaar. Totaal niet zoals zo vaak gebeurt met zanddeeg, dat het scheurt of aan de deegrol blijft plakken. Zelfs zonder bebloemen. Het is een droom om mee te werken!

 

Appel-aardbeitaart met kardemom

 

Nodig voor 4 appel-aardbeitaarten van 14 cm diameter

Voor het zanddeeg:
375 g patisseriebloem
1 el poedersuiker
1/4 tl zout
150 g koude boter, in blokjes
2 tl versgeperst citroensap
1 ei
75 à 100 ml ijswater

Voor de appel-aardbeivulling:
750 g aardbeien
2 grote appels (400 g) (in mijn geval: Jonagold)
145 g kristalsuiker
3 el maïzena
Geraspte schil van 1/2 citroen
1 tl gemalen kardemom

Voor de afwerking:
1 eidooier
2 tl water
2 el kristalsuiker, voor het bestrooien

 

Bereiding

Voor het zanddeeg:
Meng de bloem, poedersuiker en het zout in een kom. Voeg de boter toe en kneed alles met je vingers tot een kruimelig deeg.

Voeg het citroensap, ei en water toe en vorm voorzichtig een deeg (begin met de kleinste hoeveelheid water en voeg nog iets toe als het deeg te droog is). Kneed tot het deeg net samenhangend is.

Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het 30 min in de koelkast.

Verdeel het deeg in 4 even grote porties. Gebruik driekwart van elk stuk deeg voor de bodem en bewaar het resterende kwart voor de deegdeksels.

Rol elk stuk deeg apart uit en bekleed er vier ingevette taartvormen met een losse bodem met een diameter van 14 cm mee. Druk het deeg goed in de vormen en knip overhangende randen eventueel bij met een schaar, maar haal niet te veel weg. Bewaar het overgebleven deeg voor de deksels. Zet de bodems in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

 

Voor de aardbei-appelvulling:
Maak de aardbeien schoon en snijd ze door de helft of in vieren (afhankelijk van de grootte).

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in stukjes.

Meng de aardbeien en appels en voeg de suiker, maizena, citroenrasp en kardemom toe.

Verdeel de vulling gelijkmatig over de deegvormen. Zet in de koelkast terwijl je de deksels maakt.

 

Deeg bewerken en bakken:
Verwarm de oven voor op 180° C.

Rol het overgebleven deeg uit tot deksels die groot genoeg zijn om de taarten mee te bedekken.

Klop de eidooier los met water en bestrijk de randen van het deeg in de vormen ermee. Leg de deegdeksels erop en druk de randen aan. Bestrijk de deksels met wat eidooiermengsel en strooi de suiker erover.

Zet de bakvormen op een met bakpapier beklede bakplaat (de vulling kan lekken!) en bak de taarten 35-40 minuten, tot ze goudbruin zijn en de vulling bubbelt.

 

Appel-aardbeitaart met kardemom

 

Bron: recept geïnspireerd op en aangepast van een recept uit het boek Zoet & Shoot van Linda Lomelino.

Related Post