- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Aperitiefpraline van Roquefort en chocolade

Aperitiefpraline van Roquefort en chocolade

Het zal jullie niet verbazen dat ik dol ben op pralines. Ah jaaaaa, ik ben een chocolate monster en kan dus niet weerstaan aan pralines. Op dat vlak ben ik bovendien geen moeilijke eter. Ik lust alles: witte chocolade, melkchocolade en pure chocolade. Toen ik deze aperitiefpraline ontdekte in het boek van Claudia was mijn aandacht meteen getrokken. Een aperitiefpraline, begot, wat een topidee! Toen ik echter zag dat de praline gevuld was met blauwschimmelkaas, zakte mijn enthousiasme toch een beetje. Ik ben geen topfan van Roquefort en consoorten. Ik eet het wel, maar sta er niet voor te springen. En toch waagde ik het erop. Tenslotte zit er maar 18 g Roquefort in 15 pralines. Dat is ocharme 1 gram’ en een sjiek’ per aperitiefpraline.

Wel, ik heb het me niet beklaagd. Dit was helemaal mijn meug! Bovendien is zo’n aperitiefpraline het ideale fingerfood om met een coupke champagne te toosten op het nieuwe jaar, mijn gedacht. Wordt er met kerst een heel menu geserveerd met fancy amuses om te beginnen, dan is met nieuwjaar partyfood meer in de mode. Deze aperitiefpraline past helemaal in die trend!

 

Aperitiefpraline van Roquefort en chocolade

 

Recept voor aperitiefpraline van Roquefort en chocolade

Voorbereiding: ± 30 min
Afkoelen: ± 1 uur
Opstijven: ± 1 nacht
Moeilijkheid: Eenvoudig

Voor 15 pralines:
5 g notenmengeling
110 g witte chocolade
35 g volle room 40% vet
3 cl water
18 g Roquefort
1 mespuntje szechuanpeper
1 mespuntje tijm
100 g pure chocolade 70%
Extra nootjes
Grof zeezout

 

Bereiding

Hak de noten in de blender tot een crumble.

Hak de witte chocolade in stukjes en voeg toe.

Voeg room, water, Roquefort, szechuanpeper en tijm toe en verwarm de massa tot 60° C.

Stort de massa uit op een schaal of bakplaat en laat een uurtje afkoelen op kamertemperatuur.

Klop de afgekoelde massa luchtig met een elektrische mixer met kloppers.

Doe in een spuitzak en spuit in siliconen vormpjes.

Laat 1 nacht opstijven in de diepvries.

Breek de pure chocolade in stukken en smelt.

Doe in een mengkom.

Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een bakplaat.

Haal de opgesteven pralines uit de vormpjes en haal een voor een door de chocolade met een vork. Leg op de bakplaat en garneer met enkele nootjes en grof zeezout.

 

Aperitiefpraline van Roquefort en chocolade

 

Bron: aangepast recept van Jamie Samain van Café de Paris voor het boek Thermomix Feest van Claudia Allemeersch.

Related Post