Hap en Tap logo zonder streep

Annabel Langbein Simple Pleasures

9 jan 2014 | Kookboeken, Reviews

De feesten zijn voorbij, al zitten er voor de mensen met gezonde voornemens vast nog wel wat addertjes onder het gras de komende weken: nieuwjaarsrecepties van ’t werk en van de postzegelclub (hoe kom ik daar nu bij, mijn fantasie slaat toch soms echt op hol…) en binnenkort Valentijn.

Maar het is toch vooral back to work, school, basics voor iedereen. Dat betekent druk, druk, druk en dan is het geen sinecure om snel (“Mama, wat eten we? We hebben hongerrrr!”) een deftige èn gezonde maaltijd op tafel te toveren.

Gelukkig is er dan Annabel Langbein die met de broodnodige inspiratie komt in haar kookboek Simple Pleasures. De titel dekt de lading volledig: eenvoudige pleziertjes voor een gezonde levensstijl die niet veel geld hoeven te kosten.

 

Annabel Langbein is één van Nieuw-Zeelands meest gewaardeerde kookboekauteurs. Met haar bijna 20 kookboeken en haar televisieserie brengt ze enthousiasme voor heerlijk en eerlijk eten over. Als Nieuw-Zeelandse is haar leven geworteld in een aardse cyclus van groeien, oogsten, koken en samen tafelen. Na haar studie landbouwkunde heeft ze bovendien jarenlang ervaring opgedaan in professionele keukens. Met haar kennis en kunde is ze een gids voor iedereen die met nog meer plezier wil koken en leven.

Simple Pleasures is na The Free Range Cook al haar tweede boek dat naar het Nederlands vertaald werd.

Annabel is een no-nonsense kok die haar ingrediënten gewoon uit haar gigantische tuin of bij de lokale producenten haalt en dus automatisch met de seizoenen mee kookt. Het boek is dan ook ingedeeld in 6 hoofdstukken die verwijzen naar de origine: Uit de oven, Uit de tuin, Van de boerderij, Uit meer en zee, Uit de boomgaard en Uit de voorraadkast.

Omdat Annabel graag geniet van de eenvoudige dingen in het leven, zoals etentjes met familie en/of vrienden, doet ze maar liefst 13 menuvoorstellen voor allerhande eetfestijnen:
Een oogstfeestje, Een Franse toost, Een verwarmend winterdiner, Vooraf bereid maal, Een Aziatisch zomermaal, De ultieme zomerse barbecue, Tex-mex-herfstmenu, Maaltijd aan zee, Mediterrane smaken, Koken voor een groep, Het perfecte gebraad, Maaltijd in minuten en Alle remmen los.

De menu’s èn foto’s zijn zo inspirerend dat je meteen zin krijgt om al je vriend(inn)en op te trommelen en uit te nodigen voor een gezellig etentje.

Een paar gerechten die ik mezelf dan wel zie serveren:

– Sprankelende sangria

– Geschroeide sint-jakobsschelpen met mangosalsa als hapje

– Herfsttataki van hertenfilet als voorgerecht
– Langzaam gebraden lam met kruidenkorst met een groentetian als hoofdgerecht
– Love-me-tender sponscake als dessert
– De ultieme chocoladebrownie met dadels bij de koffie

Geef toe, met zo’n menu waan je je toch meteen op een zonnig strand in Nieuw-Zeeland?

Annabel slaagt erin om van een eenvoudige maaltijd in een handomdraai iets bijzonders te maken. Daar zijn haar vele verre reizen zeker niet vreemd aan. De Aziatische, mediterraanse, Mexicaanse, Turkse en Marokkaanse invloeden zijn duidelijk merkbaar. Wat helemaal niet betekent dat je eerst heel het land moet afrijden op zoek naar alle ingrediënten. Voor de meeste recepten heb je niet veel ingrediënten nodig en die zijn bovendien makkelijk te vinden in het eerste, het beste goed geassorteerde warenhuis.

‘No stress!’, da’s het motto van Annabel: ‘Het is de kok die de toon zet, dus zolang jij ontspannen bent en het naar je zin hebt, volgt de rest vanzelf.’

7 redenen waarom je dit boek MOET kopen:
1. Je hoeft geen long-distance vlucht te boeken, de zalige foto’s katapulteren je in een “bladomdraai” naar het schilderachtige Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.
2. 25 EUR, da’s heel weinig geld voor zoveel boek.
3. Met behulp van de QR-codes bij de recepten vind je video’s waarin Annabel uitlegt hoe je haar gerechten het beste kunt bereiden.
4. Er wordt niet alleen aan de vegetarische medemens gedacht, er staan ook glutenvrije gerechten in het boek.
5. Het ideale boek voor wie met weinig tijd, weinig ingrediënten, weinig geld toch lekkere, volwaardige maaltijden wil voorschotelen.
6. Annabel stelt aan de hand van haar ruim 200 recepten dertien menu’s samen. Hierbij vermijdt ze terugkerende ingrediënten en substanties. Zo serveert ze bvb. geen hoofdgerecht met romige saus in combinatie met een romig toetje.
7. Het boek bevat een paar handige omrekeningstabellen voor gewichten, vloeistoffen, cupgewichten en oventemperaturen (in °C en °F).

Annabel Langbein is verkrijgbaar in de boekhandel & speciaalzaken en online o.a. bij Bol.com en Proxis.
320 pagina’s.
Uitgegeven door Van Dishoeck dat deel uitmaakt van Uitgeverij Unieboek, Het Spectrum bv.
Prijs: € 25.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.591 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Annabel Langbein Simple Pleasures

by Myriam time to read: 3 min
0