- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Amandelkaramel met melkchocolade

Amandelkaramel met melkchocolade

 

Amandelkaramel met melkchocolade

 

Nodig

250 g hele, gepelde amandelen
62,5 g suiker
1 tl mycryo
Ca. 250 g melkchocolade, getempereerd

 

Bereiding

Bak de noten gedurende 15 min bij 150°C en maak intussen de karamel.

Voor een karamel die niet uitkristalliseert, zet je een sauteuse op het vuur en laat je die goed opwarmen (let wel: mag wel nog niet roken).

Sta klaar met de suiker en een lange spatel (want de suiker wordt zeer warm: 160 à 170° C.).

Giet een klein schepje suiker in de sauteuse en laat dit smelten. Roer en voeg dan pas weer een klein schepje suiker toe. Roer en laat intussen ook lichtjes kleuren.

Voeg zo alle suiker eraan toe en laat zo lang op het vuur tot een lichtbruine, heldere karamel bereikt is.

Voeg nu de noten warm toe aan de karamel.

Meng kort samen. Strooi er de mycryo over en roer nogmaals kort door.

Verdeel (vlug) zoveel mogelijk op een bakplaat in brokjes van een 5-tal noten.

Laat afkoelen.

Smelt ondertussen de melkchocolade en laat afkoelen tot ca. 30 à 31° C.

Schep de getempereerde chocolade in een spuitzak met rond spuitmondje en spuit rondjes chocolade op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Neem de notenbrokjes en duw ze tot de helft in de chocolade.

Laat afkoelen en opstijven.

Maak de amandelkaramel los en stop in zakje om weg te geven… of eet ze lekker zelf op!

 

Amandelkaramel met melkchocolade

 

Tip:
De noten moeten warm in de karamel gedompeld worden, anders gaan ze de suiker doen blokkeren en kan je niet mengen.

Ter vervanging kan je ook perfect cashew- of gepelde hazelnoten gebruiken. Of de drie gemengd. Gebruik geen noten die ongepeld zijn!

 

Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan Hotelschool Spermalie in Brugge.