- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Amandel biscotti (of cantuccini)

Ik heb nog nooit een recept gemaakt van Jeroen Meus dat mislukt is. Of dat niet lekker was. Nog nooit. En dit recept voor amandel biscotti is daar geen uitzondering op. Volg de stap voor stap instructies en je krijgt beenharde Italiaanse koekjes (dat hoort zo!) die heerlijk smaken bij je espresso. Ze lijken wel op schijfjes brood, maar dan wel gevuld met stukjes gedroogd fruit en een flink aantal amandelen. Het bijzondere aan het recept van deze biscotti is de dubbele bakbeurt.

Jeroen serveert hier een exotische smoothie bij. Maar dat is mij te gezond. Geef mij maar een traditionele vino santo. Een ‘heilige wijn’. Kan ook niet slecht zijn voor de gezondheid, toch? 😉

Nodig voor een 40-tal koekjes

125 g suiker
2 eieren
250 g patisseriebloem + wat extra bloem
50 g gepelde amandelnoten (ongezouten)
50 g gedroogde abrikozen
Scheutje Amaretto (amandellikeur)
Snuifje zout

Bereiding

Leg de gedroogde abrikozen te week in een scheut Amaretto. Laat het fruit minstens 30 minuten wellen in de amandellikeur.

Breek de eieren in de mengkom van de keukenmachine.

Plaats het klopper-hulpstuk in de machine.

Weeg de hoeveelheid suiker af, laat de machine draaien en giet de suiker bij de eieren.

Hou de keukenmachine enkele minuten rustig aan de gang tot je een redelijk luchtig mengsel krijgt van ei en suiker.

Schep de bloem er in delen bij en laat de machine draaien tot je een dik koekjesdeeg krijgt.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snipper de ‘gemacereerde’ of geweekte abrikozen fijn en hak de blanke amandelnoten in grove stukken.

Voeg een snuifje zout toe en meng de fruitblokjes en de stukken noot doorheen het deeg.

Bepoeder je werkplank met een behoorlijk laagje bloem.

Schep het deeg op het bebloemde vlak en strooi er nog een beetje bloem bovenop.

Kneed de bal ‘nat’ deeg. Laat het deeg voldoende bloem opnemen tot het stevig genoeg is om er een worst van te rollen.

Rol het tot een lange (lichtjes afgeplatte) worst van ongeveer 2 centimeter dik en 4 centimeter breed.

Snij de worst bicottideeg nu in twee gelijke stukken (elk ong. 25 tot 30 cm lang) en leg ze op een ovenschaal met een bakmatje.

Bak de koekjes gedurende 20 minuten in de oven van 180° C.

Neem de gebakken biscotti ‘in worstvorm’ uit de oven en verlaag de oven tot 120° C voor de tweede bakbeurt die straks volgt.

Snij de gebakken koekjesworsten in individuele koekjes of sneetjes van ongeveer anderhalve tot 2 centimeter breed.

Verspreid de koekjes op de ovenschaal en laat ze opnieuw in de oven verdwijnen voor een ‘droogbeurt’ van 25 minuten op 120° C.

Laat de koekjes afkoelen. Uiteindelijk worden de koekjes beenhard, precies zoals het hoort.

Bron: recept van Dagelijkse Kost van Jeroen Meus.

Related Post