- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Ahornsiroopijs met honeycomb

Ik was eerst van plan om vandaag charlotte van aardbei te bloggen, maar de weersvoorspellingen brachten me op andere gedachten. Je zou wel gek moeten zijn om vandaag je oven aan te zetten! En dus veranderde ik mijn plannen en maakte snel, snel nog dit ahornsiroopijs met honeycomb. Belofte nagekomen én een lekker ijsrecept zodat jullie de komende f**king warme week heelhuids doorkomen, dat zijn 2 vliegen in 1 klap.

Ikzelf ga weinig last hebben van de warmte. Ik vertrek dinsdag tot vrijdag nl. naar Texel (spreek uit als Tessel), waar het ‘maar’ 28 graden wordt en sowieso wel een zeebriesje voor wat afkoeling zal zorgen. Als jullie willen meegenieten van de natuurpracht en willen zien wat en waar ik allemaal ga eten op het waddeneiland, volg dan mijn stories op mijn Instagram account zou ik zeggen. Ik ben trouwens van plan om gewoon te blijven recepten delen tijdens mijn verlof, maar schiet me niet dood moest me dat niet lukken.

 

Ahornsiroopijs met honeycomb

 

Recept voor ahornsiroopijs met honeycomb

(Voor)bereiding: 15 min
Rusten: 4 uur (of beter nog 1 nacht) + 2 à 3 uur
Afdraaien: 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Nodig voor het ahornsiroopijs:
250 ml melk
250 ml slagroom (ik gebruik die van Campina)
100 g ahornsiroop
2 el bruine basterdsuiker
1/4 tl zout
1 tl vanille-extract
3 eidooiers
1/2 el bourbon (optioneel)

Voor de honeycomb:
100 g suiker
4 el golden syrup of honing
1 1/2 tl baking soda

 

Bereiding

Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Breng de melk, slagroom, ahornsiroop, basterdsuiker, het zout en vanille-extract in een pannetje al roerend aan de kook. Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Giet de warme melk al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te tempereren.

Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room 80° C is of dikker wordt. Giet door een zeef en zet de kom in het ijsbad. Voeg eventueel de bourbon toe en blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld. Dek af met een stuk plasticfolie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletje op komt. Zet minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast.

Bereid de honeycomb: leg een vel bakpapier op een bakplaat of in een grote ovenschaal.

Verwarm de kristalsuiker en golden syrup in een pannetje op laag vuur. Draai, zodra het gesmolten is, het vuur wat hoger en laat borrelen tot de karamel goudbruin is. Zorg dat de karamel niet te ver doorkookt, want de karamel wordt nog iets donkerder als je de baking soda toevoegt.

Zet het vuur uit, houd een garde en een spatel bij de hand (de volgende stap gaat heel snel) en roer de baking soda snel door de karamel. Het wordt een grote schuimende goudkleurige wolk. Giet het mengsel met behulp van de spatel op de bakplaat of in de ovenschaal. Laat staan tot de honeycomb afgekoeld en hard is.

Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg vlak voor het einde stukjes honeycomb toe, schep het ijs in een bakje en strooi nog wat honeycomb over het ijs heen. Zet minimaal 2 tot 3 uur voor het serveren in de vriezer.

 

Ahornsiroopijs met honeycomb

 

Bron: recept uit het boek Ijs & Co van Aniek Keijsers.

Related Post