- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Aardbeientaart met Bretoens zanddeeg en crème Suisse

Aardbeientaart met Bretoens zanddeeg en crème Suisse

Zaterdagnamiddag en ik ging chocomousse met bosvruchtensaus maken. Ik had alle ingrediënten in huis, maarrrrrrr… niet de juiste vormen. Change of plans dan maar. Op vrijdagavond had een oude Spermalie kookvriendin, Nathalie, me via Facebook messenger een foto gestuurd van een aardbeientaart die haar dochter gemaakt had met de belofte om me het recept te bezorgen. Ze had woord gehouden en had me de zaterdagvoormiddag al het recept doorgestuurd. Ik houd ervan als mensen hun beloftes nakomen! En dus werd het geen chocomousse maar aardbeientaart.

Ik stuurde den Eddy naar mijn aardbeienboer die sinds de dag ervoor terug open was en hij kwam thuis met de mooiste en lekkerste aardbeien ever. Ik postte er een foto van in mijn Instagram stories en kreeg na een paar uur een berichtje van een zekere Stefanie Van Poucke dat ik bij Fruithoeve Van Poucke mijn aardbeien moest gaan kopen. Haha, daar kwamen ze vandaan! Maar ik had de aardbeienboer niet getagd om de eenvoudige reden dat ik zijn Instagram account niet gevonden had. Ja, deuh, ik had op Aardbeien Van Poucke gezocht, maar blijkbaar is dat sinds kort Fruithoeve Van Poucke geworden, want ze verkopen meer dan aardbeien alleen (ook asperges, kersen, confituur, roomijs,…).

Long story short, na wat over en weer ge-chat met Stefanie, die de dochter van de aardbeienboer bleek te zijn én volger van mijn blog (wat is het toch een kleine wereld), mag ik – via mijn Instagram account – 3 x 1 kg aardbeien weggeven! Hoe cool is dat? Uiteraard moet je er wel zelf om kunnen gaan: er is dus Beervelde. Ze zijn tijdens het aardbeienseizoen wel elke dag open. Dusssssss, woon je in de buurt én heb je Instagram, haast je dan als de bliksem naar mijn account en neem deel. Als je wint, zal je niet weten wat je proeft. Rani De Coninck zegt het ook!

Oh ja, om nog even terug te komen op die chocomousse, die blog ik dan wel voor vaderdag. Chocomousse was het favoriete dessert van mijn vader. En aardbeientaart past toch beter bij moederdag, vinden jullie niet? Eerst die vormen kopen! ?

Tips:
Het recept is voor 3 taartjes van 14 cm, maar ik maakte er 2 van 18 cm uit en had nog deeg over, zoals je op de foto kan zien.
Bretoens zanddeeg zorgt voor een dikke, brosse bodem met zeer lekkere smaak en wordt gebruikt voor (fruit)taarten zonder opstaande rand en voor koekjes.

 

Aardbeientaart met Bretoens zanddeeg en crème Suisse

 

Recept voor aardbeientaart met Bretoens zanddeeg en crème Suisse

(Voor)bereiding: ± 40 min
Rusten: ± 1 uur
Bakken: ± 15 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Voor het Bretoens zanddeeg:
25 g eidooiers
200 g griessuiker
210 g boter
2 g zout
7 g bakpoeder
280 g bloem

Voor de crème Suisse:
250 ml melk (ik gebruikte de halfvolle melk van Campina)
1/4 vanillestok
2 eidooiers
60 g suiker
20 g puddingpoeder of maïzena
1 blaadje gelatine van 2 g
1 dl volle room (ik gebruikte de slagroom met 40% vet van Campina)

Voor de afwerking:
500 g aardbeien
Grofgehakte pistaches

 

Werkwijze

Voor het Bretoens zanddeeg:
Klop de zachte boter met de suiker en dooier wit en voeg het zout toe.

Meng het bakpoeder met de bloem en zeef.

Meng de gezeefde bloem kort onder het botermengsel tot het deeg net samenkomt.

Verpak het in plasticfolie en laat rusten in de koelkast gedurende 1 uur.

Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit met een deegrol tot een dikte van 0,6 cm.

Duw er met een bakring cirkels uit.

Bak het deeg in de ingevette bakringen gedurende 15 min op 170° à 180° C.

 

Voor de crème Suisse:
Laat de gelatine weken in een ruime hoeveelheid koud water.

Kook in een steelpannetje de melk met ongeveer de helft van de suiker.

Snijd de vanillestok in de lengte open en krab er de zaadjes met de punt van een mes uit.

Doe de zaadjes bij de melk en laat meekoken. (Bewaar de stok, daar kan je later vanillesuiker van maken).

Klop in een mengkom de dooiers los met de rest van de suiker. Voeg het puddingpoeder toe en klop glad.

Giet een beetje van de kokende melk al roerend op dit eiermengsel.

Giet nu dit mengsel terug bij de kokende melk en laat goed doorkoken. Wel goed blijven kloppen!

Haal de pan van het vuur en los de uitgeknepen gelatine op in het warme mengsel.

Zet de pan op koud water en laat al roerend afkoelen.

Klop 100 g room op (niet te vast) en spatel onder de afgekoelde crème patissière.

 

Afwerking

Doe de crème Suisse in een spuitzak en verdeel de crème op de afgekoelde taartbodems.

Snijd de aardbeien in plakjes (ik gebruikte hiervoor mijn mandoline en gebruikte de randen niet, die verdwenen in het mondje) en schik die in cirkels op de crème.

Werk af met wat grofgehakte pistachenoten.

 

Aardbeientaart met Bretoens zanddeeg en crème Suisse

 

Bron: recept van Josephine Tack, leerlinge in het 5de jaar Hotel aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post