- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Aardbeientaart, Bretoens zanddeeg, opgeklopte vanilleganache

Aardbeientaart, Bretoens zanddeeg, opgeklopte vanilleganache

Wat een heerlijkheid is deze aardbeientaart met Bretoens zanddeeg en opgeklopte vanilleganache toch! En het goede nieuws is: dit is écht een makkelijk recept. Het enige minpuntje is dat je de vanilleganache en de aardbeien 1 nacht moet laten rusten/marineren. Met andere woorden, je kan het nu niet meer maken voor deze namiddag bvb. Maar wel voor morgenmiddag! Aardbeientaart op maandag, why not!

Dit recept is een betaalde samenwerking met Hoogstraten aardbeien en Ponti balsamicoazijn. Die deed ik vorig jaar ook al. Toen maakte ik aardbeienmousse met balsamicomeringue en gedroogde aardbeien. Want jawel, aardbeien en balsamicoazijn zijn een match made in heaven. Dat wist ik zelfs al in 2013!

Voor dit recept liet ik me inspireren door een van mijn favoriete Franse blogsters, Carine van Chic Chic Chocolat. Alleen paste ik het recept dus lichtjes aan door de aardbeien 1 nacht te marineren in balsamico. Een geslaagde zet, al zeg ik het zelf. 😉

Aardbeientaart, Bretoens zanddeeg, opgeklopte vanilleganache

Aardbeientaart, Bretoens zanddeeg, opgeklopte vanilleganache

Aardbeientaart, Bretoens zanddeeg, opgeklopte vanilleganache

Makkelijk recept!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 50 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 taartvorm van ca. 21 cm diameter

Ingrediënten
  

Voor de opgeklopte vanilleganache:

  • 75 g witte chocolade
  • 150 g volle room
  • 1/2 vanillestok

Voor de aardbeien:

  • 200 g aardbeien van Hoogstraten
  • Balsamicoazijn van Ponti
  • Zwarte peper van de molen

Voor het Bretoens zanddeeg:

  • 3 eidooiers
  • 110 g suiker
  • 110 g zachte boter
  • 150 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 snufje fleur de sel

Voor de afwerking:

  • Enkele blaadjes munt

Instructies
 

Voor de opgeklopte vanilleganache:

  • Verwarm de helft van de room met het merg van de vanillestok en laat infuseren.
  • Smelt de chocolade en de vanilleroom in de magnetron, telkens in stappen van 20 sec. Meng goed.
  • Voeg de rest van de koude room toe en meng goed.
  • Bewaar de ganache een nacht in de koelkast.

Voor de aardbeien:

  • Was de aardbeien en verwijder het kroontje.
  • Snijd grote exemplaren in 4, middelgrote exemplaren in 2 en laat kleine aardbeitjes heel.
  • Doe de aardbeien in kom, besprenkel ze met balsamicoazijn en maal er wat zwarte peper over.
  • Zet de aardbeien afgedekt met plasticfolie 1 nacht in de koelkast.

Voor het Bretoens zanddeeg:

  • Verwarm de oven voor op 170° C.
  • Klop de eidooiers en de suiker met een (staande) mixer tot een wit en smeuïg mengsel. Voeg dan de zachte boter toe en mix tot je een glad beslag krijgt.
  • Voeg de bloem, het bakpoeder en de fleur de sel toe. Mix tot een glad beslag.
  • Giet het mengsel in een cirkel van 21/22 cm.
  • Bak gedurende ca. 30 min.
  • Laat afkoelen.

Afwerking

  • Klop de ganache op als slagroom en doe deze in een spuitzak met een glad spuitmondje.
  • Spuit dotjes ganache rondom de taart. Trek de mousse met een kleine spatel of de achterkant van een lepel naar het midden toe. (Zie de tip onderaan dit recept).
  • Garneer het midden met ganache en schik er de gemarineerde aardbeien op.
  • Werk af met enkele muntblaadjes.
  • Bewaar koel en eet bij voorkeur de dag zelf nog deze aardbeientaart op.

Notities

Hier kan je zien hoe Carine de vanilleganache op de aardbeientaart aanbrengt.
Trefwoord aardbeien, balsamicoazijn, chocoladeganache, ganache, Hoogstraten, Ponti, vanille, witte chocolade

Bron: aangepast recept van de prachtige blog Chic Chic Chocolat.

Related Post