Al voor de tweede week op rij is het te warm om mijn aardbei charlotte te bloggen. De blog lokt met deze temperaturen sowieso al weinig bezoekers en als ik dan nog taartjes – hoe schattig en lekker ook – zou publiceren waarvoor de oven aanmoet, dan zou ik helemaal geen visitors meer hebben. Dus heb ik heel last minute dan maar beslist om een recept van David Selen te delen: aardbeien met rabarberijs, Griekse yoghurt, aardbeiengel en crumble.
Het was een dessert dat ik onlangs at bij David en dat bij heel het tafelgezelschap bijzonder in de smaak viel. Bovendien zijn de aardbeien nu op hun best!
Je kan uiteraard een crumble bakken, maar om te vermijden dat de oven aanmoet, kan je ook gewoon een zandkoekje verkruimelen.
Recept voor aardbeien, rabarberijs, Griekse yoghurt, aardbeiengel, crumble
(Voor)bereiding: 20 min
Rusten: 4 uur (of beter nog 1 nacht)
Afdraaien: 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de aardbeien:
500 g Belgische aardbeien
Voor het rabarberijs:
1000 g rabarberpuree (diepvries van Boiron)
150 g eidooiers
245 g suiker
135 g zachte boter
6 g stabilisator
Voor de aardbeiengel:
250 g aardbeien
2,5 g agar-agar
12 g honing
Voor de afwerking:
1 potje Griekse yoghurt 10%
1 Sprits zandkoekje (bv. van Verkade)
Werkwijze
Laat de Griekse yoghurt uitlekken in een neteldoek en doe in een spuitzak.
Was de aardbeien kort onder de koudwaterkraan en verwijder het kroontje. Snijd de aardbeien in 4.
Voor het rabarberijs:
Warm de rabarberpuree zachtjes op.
Klop de dooiers met de suiker tot een ruban. Doe de ruban bij de warme rabarberpuree en laat dikken op het vuur tot ca. 80° C.
Mix er op het laatst de zachte boter onder en voeg de stabilisator toe.
Laat afkoelen en draai in een sorbetière tot rabarberijs.
Voor de aardbeiengel:
Mix de aardbeien, zeef door en kook de puree op met de agar-agar en de honing.
Stort de massa uit op een plaat, laat opstijven en cutter tot een gel. Doe de gel in een spuitflesje.
Afwerking
Verdeel de aardbeien over 4 kommetjes.
Spuit hier en daar toefjes Griekse yoghurt en aardbeiengel.
Schik er een mooie quenelle rabarberijs op en werk af met crumble.
Bron: recept van David Selen van restaurant L’Improviste in Waregem.
Wat is stabilisator , hoe ziet dat er uit en waar Koop je dat ? Alvast dank !
Stabilisator is een product dat ervoor zorgt dat er zich geen ijskristallen vormen in je ijs en dat het makkelijker schepbaar blijft. Je kan het weglaten.
Ik koop stabilisator bij Horeca Totaal. Hier kan je als privé persoon ook binnen.
Succes en smakelijk!
Myriam
Lekker recept hoor. met stabilisator moet je wel wat oppassen, er zijn nogal wat op de markt die slecht voor je zijn.
Dankjewel voor je reactie. Ik hoop dat ik er mag van uitgaan dat die uit de horeca speciaalzaak wel OK is.
Groetjes
Myriam