Aardbeien, rabarberijs, Griekse yoghurt, aardbeiengel, crumble

door | jun 30, 2019 | Dessert, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept

Al voor de tweede week op rij is het te warm om mijn aardbei charlotte te bloggen. De blog lokt met deze temperaturen sowieso al weinig bezoekers en als ik dan nog taartjes – hoe schattig en lekker ook – zou publiceren waarvoor de oven aanmoet, dan zou ik helemaal geen visitors meer hebben. Dus heb ik heel last minute dan maar beslist om een recept van David Selen te delen: aardbeien met rabarberijs, Griekse yoghurt, aardbeiengel en crumble.

Het was een dessert dat ik onlangs at bij David en dat bij heel het tafelgezelschap bijzonder in de smaak viel. Bovendien zijn de aardbeien nu op hun best!

Je kan uiteraard een crumble bakken, maar om te vermijden dat de oven aanmoet, kan je ook gewoon een zandkoekje verkruimelen.

 

Aardbeien, rabarberijs, Griekse yoghurt, aardbeiengel, crumble

 

Recept voor aardbeien, rabarberijs, Griekse yoghurt, aardbeiengel, crumble

(Voor)bereiding: 20 min
Rusten: 4 uur (of beter nog 1 nacht)
Afdraaien: 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de aardbeien:
500 g Belgische aardbeien

Voor het rabarberijs:
1000 g rabarberpuree (diepvries van Boiron)
150 g eidooiers
245 g suiker
135 g zachte boter
6 g stabilisator

Voor de aardbeiengel:
250 g aardbeien
2,5 g agar-agar
12 g honing

Voor de afwerking:
1 potje Griekse yoghurt 10%
1 Sprits zandkoekje (bv. van Verkade)

 

Werkwijze

Laat de Griekse yoghurt uitlekken in een neteldoek en doe in een spuitzak.

Was de aardbeien kort onder de koudwaterkraan en verwijder het kroontje. Snijd de aardbeien in 4.

 

Voor het rabarberijs:
Warm de rabarberpuree zachtjes op.

Klop de dooiers met de suiker tot een ruban. Doe de ruban bij de warme rabarberpuree en laat dikken op het vuur tot ca. 80° C.

Mix er op het laatst de zachte boter onder en voeg de stabilisator toe.

Laat afkoelen en draai in een sorbetière tot rabarberijs.

 

Voor de aardbeiengel:
Mix de aardbeien, zeef door en kook de puree op met de agar-agar en de honing.

Stort de massa uit op een plaat, laat opstijven en cutter tot een gel. Doe de gel in een spuitflesje.

 

Afwerking

Verdeel de aardbeien over 4 kommetjes.

Spuit hier en daar toefjes Griekse yoghurt en aardbeiengel.

Schik er een mooie quenelle rabarberijs op en werk af met crumble.

 

Bron: recept van David Selen van restaurant L’Improviste in Waregem.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.024 andere abonnees

Archief

  • 2021 (118)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

4 Reacties

  1. Bea

    Wat is stabilisator , hoe ziet dat er uit en waar Koop je dat ? Alvast dank !

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Stabilisator is een product dat ervoor zorgt dat er zich geen ijskristallen vormen in je ijs en dat het makkelijker schepbaar blijft. Je kan het weglaten.
      Ik koop stabilisator bij Horeca Totaal. Hier kan je als privé persoon ook binnen.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  2. CHOCOLADE HART

    Lekker recept hoor. met stabilisator moet je wel wat oppassen, er zijn nogal wat op de markt die slecht voor je zijn.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel voor je reactie. Ik hoop dat ik er mag van uitgaan dat die uit de horeca speciaalzaak wel OK is.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aardbeien, rabarberijs, Griekse yoghurt, aardbeiengel, crumble

by Myriam Minne time to read: 1 min
4
%d bloggers liken dit: