Wat een cool, origineel en lekker recept is dit? Zoals mijn rijstpapier kussentjes een groot succes waren, zo voorspel ik ook een mooie toekomst voor deze aardappelkussentjes met carbonara mousse. Misschien zelfs nog beter, want rijstpapier hebben de meeste mensen niet standaard op voorraad, maar een aardappel wel. Voor de rest heb je maar heel weinig ingrediënten nodig: eieren, room, maïzena, grana padano kaas en Coppa of Pancetta of Gianciale. That’s it!
Hoe je ze maakt, dat lees je uiteraard hieronder, maar je kan ook de video bekijken die ik voor jullie maakte en deelde op mijn Instagram account.
Deze aardappelkussentjes met carbonara mousse zijn al het tweede recept dat tot stand kwam in het kader van mijn samenwerking met de EU gefinancierde campagne onder Verordening 1144/2014 “Vertrouw op je smaak, kies voor Europese kwaliteit”, ter promotie van varkensvlees en vleeswaren in Italië en België. Bezoek de website: https://www.trustyourtaste.eu/
Mijn eerste recept was een coquille met gesmolten lardo en kaviaar. Zoals zo vaak het geval is met recepten waar ik de tag Paid Partnership moet aan toevoegen, scoorde die heel slecht op Instagram. Aangezien in het contract staat dat ik een bepaald bereik moet halen met mijn posts op Instagram (en ik het gevraagde bereik voor de vorige post dus niet haalde), vraag ik jullie op mijn blote knieën of jullie mijn coquille alsjeblieft nog even willen liken? Een reactie en/of save is zeker en vast ook welkom! En terwijl jullie dan toch op Instagram zitten, bekijk en like dan zeker ook eens de video die ik maakte van deze aardappelkussentjes. Mijn dank is groot!
Aardappelkussentjes met carbonara mousse
Ingrediënten
Voor de aardappelkussentjes:
- 2 grote aardappelen
- 30 g eiwit
- 15 g maïzena
- 500 ml plantaardige olie, om te bakken
- 10 dunne plakjes Coppa, of Pancetta of Guanciale
- Zwarte peper, naar smaak
Voor de carbonara mousse:
- 3 eierdooiers
- 60 ml witte wijn
- 30 g Grana Padano kaas, fijngeraspt
- 80 ml volle room
- Zout en zwarte peper, naar smaak
Instructies
Voor de aardappelkussentjes:
- Klop in een kommetje het eiwit met de maïzena tot een gladde massa.
- Snijd de aardappelen met een mandoline zo dun mogelijk. Dep de plakjes droog met keukenpapier en bestrijk één kant van elk plakje met het maïzena mengsel.
- Leg de plakjes met de bestreken kanten naar elkaar toe en druk ze stevig aan.
- Snijd de plakjes met behulp van een deegsnijder in kleine cirkels met een diameter van ca. 5 cm.
- Verhit de plantaardige olie in een friteuse of grote pan tot 180° C.
- Bak een paar aardappelparen tegelijk. Ze zullen snel opzwellen, maar blijf bedruipen en draai ze voorzichtig om in de hete olie tot ze goudkleurig zijn. Haal ze niet te snel uit de olie, want dan kunnen ze inzakken.
- Leg de aardappelkussentjes op keukenpapier om uit te lekken.
Voor de carbonara mousse:
- Klop in een grote roestvrijstalen kom de eierdooiers en witte wijn samen tot een gladde massa.
- Plaats de kom boven een bain-marie (een dubbele boiler) en laat het mengsel zachtjes koken terwijl je voortdurend klopt, tot het indikt tot een romige sabayon.
- Eenmaal romig, haal de kom van het vuur en roer onmiddellijk de geraspte kaas erdoor. De restwarmte zal de kaas doen smelten.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Klop de room op.
- Spatel de opgeklopte room onder het mengsel en schep in een spuitzak.
Voor de krokante Coppa:
- Leg de plakjes Coppa tussen 2 vellen bakpapier en bak ze gedurende ca. 12 min op 160° C.
- Eenmaal knapperig, leg je de plakjes op een bord bekleed met keukenpapier om uit te lekken.
Samenstelling:
- Prik met de punt van een mesje een gaatje in elk aardappelkussentje en vul dit met de carbonara mousse.
- Spuit een klein toefje mousse bovenop elk aardappelkussentje. Voeg enkele verkruimelde stukjes knapperige Coppa toe en werk af met een snuifje versgemalen zwarte peper.
Hallo Myriam,
Met veel plezier las ik jouw recept, bedankt daarvoor! Je verwijst naar de rijstpapieren kussentjes, maar bij ons lukt het helaas helemaal niet. Ik heb al twee soorten rijstpapier geprobeerd, maar ze blazen in de oven amper of niet op (hooguit 10% lukt). Bovendien zijn de kussentjes die wél lukken, wanneer ik ze vooraf maak (MEP), zo hard geworden dat ze bijna niet meer eetbaar zijn.
Wat doe ik verkeerd denk je? Op alle reels, blogs, Gronda… lijkt het zo eenvoudig
Alvast bedankt en groetjes,
Dieter
Dag Dieter,
Dat is een heel moeilijke vraag. Teveel water, te weinig water, je oven te warm, te koud, de kwaliteit van je rijstpapier,…
Er kunnen zoveel oorzaken zijn.
#bluvnproberen zou ik zeggen, de aanhouder wint.
Succes!
Is deze een warmz bereiding veronderstel ik dus alles alla minuut
Neen, is een koude bereiding.