- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

3 ingrediënten donkere chocolade pepermunt mousse

Er zijn zo van die recepten die soms heel lang in mijn hoofd blijven rondzwerven… omwille van tijdsgebrek of omwille van het feit dat ik niet onmiddellijk de ingrediënten bij de hand heb. Dit laatste was het geval met dit recept. Hoe kan dat nu? Er zijn slechts 3 ingrediënten nodig. Klopt!

Maar een van die ingrediënten was pepermuntextract en laat ik dàt nu net nog niet in mijn overvolle voorraadkast staan hebben. Nu dus wel, want ik had slechts 1/4 koffielepel nodig. En naar die muntsnoepstok (OK overbodig voor het gerecht, maar niet voor de foto, vond ik toch) moest ik ook op zoek. Die kwam ik nog het eerst tegen, eerder toevallig, tijdens één van mijn zeldzame bezoeken aan Gent in een bijzonder schattig snoepwinkeltje. Voor het muntextract schakelde ik een vriendin in die een flesje voor mij meebracht van Horeca Totaal in Brugge.

Zoveel moeite voor een simpele (letterlijk!) chocomousse! Is het dat wel waard? Jazeker. Dubbel en dik. Want deze is echt wel speciaal, want zonder suiker en zonder eieren! Een ‘vegan’ versie dus. En met munt. Chocolade en munt zijn een topcombinatie. Denk maar aan de After Eight chocolaatjes. Eén hap en ik was er al helemaal weg van. Deze mousse heeft het allemaal:
Rijk.
Luchtig.
Perfect zoet.
Decadent lekker.
Eenvoudig.
Een droom voor chocolade-munt fans.

Geen fan van munt? Je zou de munt kunnen vervangen door een flinke eetlepel gezouten pindakaas of de chocomousse gewoon zo laten en afwerken met verse frambozen of bananen. Je kan echt niks verkeerd doen!

PS Zin gekregen om dit te maken en je woont in de buurt van Lochristi? Kom gerust mijn flesje muntextract effe lenen! 😉

Ingrediënten voor 4 à 5 glazen

240 g kokosroom, een nacht gekoeld in de frigo (kijk uit naar kokosroom, niet te verwarren met kokosmelk, ik gebruikte die van SuziWan die ik gewoon in het grootwarenhuis vond)
250 g donkere chocolade (minstens 65% cacao), grof gehakt
1/8 kl zuiver pepermuntextract (die van mij was van dit merk)
Facultatief voor de afwerking: opgeklopte kokosroom en fijngehakte pepermunt snoepjes voor de afwerking

Werkwijze

Zet de kokosroom een nacht vooraf in de koelkast.

Smelt de chocolade in de microgolfoven (doe dit op heel lage temperatuur en roer om de 30 seconden even in de chocolade tot die volledig gesmolten is) of au bain-marie. Laat afkoelen terwijl je de kokosroom opklopt.

Doe ondertussen de gekoelde kokosroom in een mengkom en klop ‘m op tot hij licht en luchtig is, waarbij je de room indien nodig van de zijkanten naar beneden spatelt. Voeg de pepermunt toe en mix nogmaals.

Voeg de gesmolten chocolade toe en meng. Nu kan je kiezen, ofwel schep je de mousse in een grote spuitzak, ofwel verdeel je de mousse met een lepel over 4 à 5 glazen of kopjes. Dek af met plasticfolie en zet minstens 30 minuten in de koeling voor je ze serveert, bij voorkeur 3 à 4 uur.

Voor het serveren werk je af met opgeklopte kokosroom (klop 160 g room op met een flinke eetlepel bloemsuiker), pepermuntsnoepjes uit de vijzel en/of chocoladeschilfers of cacaopoeder.

Restjes bewaren in de koelkast zeker nog een paar dagen, maar ze zijn vers uiteraard het lekkerst.

Bron: recept van Minimalist Baker.

Related Post