Hap en Tap logo zonder streep
Zoete-aardappelquiche met feta en gekaramelliseerde uien

Zoete-aardappelquiche met feta en gekaramelliseerde uien

9 mei 2018 | Lunch

Zoals er mensen zijn die zich het complot van een boek of TV-serie voor de geest halen, zo bedenk ik bij het lezen van een recept hoe dat zal smaken. Ik zie jullie fronsen… Beetje een rare gewoonte, ik besef het. ? Maar slaan velen de bal compleet mis bij het bekijken van pakweg De Mol, dan laat mijn buikgevoel mij zelden in de steek. Wanneer die buik van mij zegt: dit moet lekker zijn, dan is dat meestal ook zo. OK, ik heb een getrainde buik. Neen, niet zoals in six-pack getraind, maar zoals in veel-eten-en-proeven getraind. Wel, mijn buik én mijne kleine teen fluisterden me in dat deze zoete-aardappelquiche met feta en gekaramelliseerde uien een toppertje zou zijn én dat was het ook!

Voordeel van deze zoete-aardappelquiche: je eet hem zowel warm, als lauw of koud, naargelang de weersomstandigheden. Die kunnen immers nogal snel omslaan in ons landje. Zoals een duik van meer dan 10 graden tijdens het lange weekend…

 

Zoete-aardappelquiche met feta en gekaramelliseerde uien

 

Recept voor zoete-aardappelquiche met feta en gekaramelliseerde uien

(Voor)bereidingstijd: 50 min
Rusten: 2 uur
Oven: ca. 1 uur + 35 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het speltdeeg:
250 g speltbloem + extra voor uitrollen
100 g koude boter, in blokjes
1 eidooier
3 el tijmblaadjes
1 el appelciderazijn
Ook nodig: ingevette quichevorm van 24 cm diameter, steunvulling

Voor de quichevulling:
3 el extra vergine olijfolie
1 ui, in dunne ringen
1 toefje rozemarijn, naaldjes afgeritst + 1 extra takje voor garnering
150 g feta, verbrokkeld
7 eieren
80 ml melk
1/2 – 1 tl gerookt paprikapoeder (pimenton)
50 g zoete aardappel, in flinterdunne plakjes (gebruik een dunschiller of beter nog een mandoline)
1 el ahornsiroop

 

Werkwijze

Mix voor het deeg de speltbloem met een snuf zout en de boter in de keukenmachine met de pulseknop tot een grof kruimelig mengsel. Mix de eidooier en tijm erdoor.

Meng in een maatbeker de azijn met 4 el water en 4 ijsblokjes. Voeg zoveel van dit mengsel toe, en druk op de pulseknop, tot het deeg net bij elkaar komt. Vorm het deeg tot een platte schijf en omwikkel het met plasticfolie. Leg 2 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200° C.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 30 cm diameter en 3 mm dik en bekleed hiermee de vorm. Snijd de rand bij en prik de bodem hier en daar met een vork in. Leg er een vel bakpapier in en daarop de steunvulling. Bak de bodem ca. 20 min tot het deeg licht kleurt. Verwijder papier en steunvulling en bak nog ca. 15 min tot de bodem gaar is.

Schakel de oven terug naar 160° C.

Verhit intussen de olie in een koekenpan op laag vuur. Voeg de uiringen toe en strooi er 1/2 tl zout over. Laat ze op laag vuur al omscheppend in 12-15 min karamelliseren. Laat afkoelen.

Verdeel de uien samen met de helft van de rozemarijnnaaldjes en 100 g feta over de deegbodem.

Roer de eieren in een kom los met de melk, het paprikapoeder en wat zout en peper. Schenk in de deegbodem.

Schep de aardappelschijfjes om met de ahornsiroop en verdeel ze over de vulling.

Strooi de rest van de feta en rozemarijnnaaldjes erover. Garneer met een takje rozemarijn.

Bak ca. 1 uur in de oven tot het eimengsel gestold is (dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt).

Laat de zoete aardappel-quiche enigszins afkoelen en serveer.

 

Zoete-aardappelquiche met feta en gekaramelliseerde uien

 

Bron: recept uit Delicious april 2018.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.448 andere abonnees

ARCHIEF

7 Reacties

  1. Cecile

    Myriam,
    Ziet er heerlijk uit en zal binnenkort gemaakt worden. Maar ander vraagje :
    Nu blijkt dat men niet met alle olijfolieën mag bakken en braden wegens giftige stoffen die vrij komen bij hoge temperatuur. Bertolli classico zijn bruikbaar zijn. Is dit zo?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Eigenlijk is het beter om met arachideolie te bakken en braden, Cecile, omdat die beter tegen heel hoge temperaturen kan. De Bertolli Classico is inderdaad ook geschikt om te bakken en braden.
      Succes met de quiche!
      Myriam

      Antwoord
  2. Carla

    Hoi Myriam,

    Deze ga in morgen maken!
    Klopt het aantal grammen van de aardappel wel?

    Gr Carla

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja hoor, 50 gram aardappel in dunne plakjes met de mandoline is genoeg om de quiche net te bedekken.

      Antwoord
      • Carla

        Dank je!

        Antwoord
  3. Carla

    Was erg lekker !

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Zoete-aardappelquiche met feta en gekaramelliseerde uien

by Myriam Minne time to read: 2 min
7