Hap en Tap logo zonder streep
Zeeuwse bolussen, de enige echte

Zeeuwse bolussen, de enige echte

21 sep 2016 | Ontbijt

Sinds ik voor mijn huwelijksverjaardag ging bootjevaren in Yerseke en er als ontbijt kraakverse Zeeuwse bolussen kreeg voorgeschoteld, wilde ik die zelf maken. Al was het maar om mijn man te sussen die – ocharme – maar een ieniemienie stukje bolus had kunnen proeven. ‘Den duts’. πŸ˜‰

Terug thuis ondernam ik meteen een zoektocht op het wereldwijde web naar hΓ©t recept voor Zeeuwse bolussen en kwam daarbij heel snel uit op de blog van Klein Stukje Dan. Myrthe was net zoals ik op zoek naar hΓ©t recept en ging niet 1, niet 2, niet 3, maar 4 keer aan de slag tot ze de perfecte Zeeuwse bolussen uit haar oven toverde. Och, ik heb mijn evenknie Piet Precies gevonden! Wel ‘hartstikke’ makkelijk voor mij, natuurlijk. Zo had ik al na 1 poging de mierzoete, plakkerige Zeeuwse bolussen zoals ik ze op de boot proefde. Ze zien er niet uit, lijken wel Β hondendrollen, maar zijn hemels lekker!Β ?

 

Zeeuwse bolussen, de enige echte

 

Voor 12 Zeeuwse bolussen

210 ml handwarme melk
35 gΒ ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
1 klein ei op kamertemperatuur
350 gΒ tarwebloem
1 zakje droge gist (7 g)
4 gΒ zout
500 gΒ donkere kandijsuiker
1 tlΒ Β kaneel
Stevige keukenmachine met deeghaken

 

Werkwijze

Verwarm melk en eventueelΒ boter in de microgolfoven. Een ei uit de koelkast leg je even een paar minuutjes in een bakje met warm kraantjeswater.

Meng de bloem, het zout en de gist door elkaar in je mengkom. Maak daarin een kuiltje waarin je de melk en het ei schenkt. De boter snijd je in kleine stukjes en verdeel je over de bloemrand.

Mix op de zachtste stand tot de ingrediΓ«nten een beetje gemengd zijn en mix daarna op middelhoge stand ca. 8 minΒ verder. (Kitchenaid stand 2 was bij mij voldoende). Het deeg is goed als het plakt als een post-it en je er voorzichtig een dun vliesje van kunt trekken.

Zet een bakje heet kraantjeswater onderin je oven (die uit is) en zet je beslagkom daarboven op je ovenrek voor 15 min.

Meng ondertussen de bruine suiker met de kaneel op een grote plaat of schaal van minimaal 35 cm breed.
Haal het deeg na de 15 minΒ uit de oven en maak er 10 bolletjes van ca. 55 gΒ van.

Rol de bolletjes 1 voor 1 door de suiker tot worstjes van 15 cm. Hoe meer suiker je eraan rolt hoe plakkeriger straks, dus doe je best. Ik wreef ze ook nog door mijn met suiker besmeurde handen.

Zet de rolletjes weer terug in de oven met daar onderin een nieuw bakje warm water. 15 minΒ laten staan.

Rol de nu wat dikkere, nattige rolletjes opnieuw door de suiker tot strengenΒ van ca 35 cm. Draai ze daarna op tot een bolus: het begin draai je om je duim en het geheel draai je niet te strak op zodat de bolus nog ruimte heeft om te rijzen. Het uiteinde vouw je onder de bolus.

Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een vochtige theedoek. Laat rusten voor 45 minΒ op een andere warme, liefst iets vochtige plek. Verwarm de heteluchtoven voor op 220Β° C.

Bak de bolussen 6 minΒ met onderin je oven een bakje koud water. Dit zorgt voor stoom zodat je bolussen niet uitdrogen!

Keer ze daarna meteenΒ om op een bord en laat ze afkoelen. EventueelΒ schep je wat natte suikerdrap van de schaal waarop je ze liet rijzen of je bakplaat over de bolussen.

Als de bolussen grotendeels zijn afgekoeld, dek je ze af met huishoudfolie. Ze zweten dan nog verder en worden nog plakkeriger.

 

Zeeuwse bolussen, de enige echte

 

Bron: het geteste en herteste recept komt van de blog Klein Stukje DanΒ (waar je ook stap-voor-stap foto’s vindt!)

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. ohladybake

    ze zien er lekker uit.
    wil het ook al lang eens proberen maar lijkt me veel werk…maar dat is met alles zo als je lekkere zoetigheden wil bakken
    liefs

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Da’s inderdaad zo, Annelies, maar dan heb je ook wat, natuurlijk. Niets evenaart de smaak van homemade!
      Niet twijfelen, doen, zou ik zeggen!
      Myriam

      Antwoord
  2. Corrie

    Echt een fantastisch recept!!! Superlekker!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Corrie! Je reactie doet me plezier.
      Liefs
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Zeeuwse bolussen, de enige echte

by Myriam Minne time to read: 2 min
4