Zebracake

Ik ga geen enkele bakuitdaging uit de weg. En moest ik meer tijd hebben, lees: moest ik met pensioen zijn, dan zou ik me met veel plezier wagen aan taarten waar een dag werk aan is. Nu, als ik op het krantenartikel van vandaag mag afgaan, dan is dat pensioen pas voor over 15 (!) jaar. Die taarten zullen dus nog even moeten wachten en op mijn Pinterest bord blijven staan… (Wie nu benieuwd is, kan hier, hier, hier, hier, hier en hier klikken). Een cake die er wel speciaal uitziet, maar die eigenlijk heel eenvoudig is, is deze zebracake.

Mijn collega Veerle ontdekte hem een paar weken geleden toen we met de trein naar La Baule aan het reizen waren om er mee te doen met de bedrijventriatlon. Vijf uur trein en wat doet een mens dan? Juist, Pinnen! Allez, dat doen Veerle en ik toch. Pinterest is ons favoriete tijdverdrijf, als we niet aan het bakken zijn. Nu moet ik toegeven dat die zebracake me wel intrigeerde met al zijn strepen… Wel, dat was nergens voor nodig. Je maakt gewoon 2 soorten deeg en je laat afwisselend 2 eetlepels deeg van beide soorten in het midden van je bakblik vallen. Het deeg is tamelijk vloeibaar en vloeit automatisch open. Je gaat zo door tot al je deeg is opgebruikt en je zebracake klaar is voor de oven.

Ik bakte deze cake vorige week zondag, nét toen mijn favoriete voetbalploeg, Club Brugge (dit is overbodige info, I know, maar dat is voor mensen die nieuw zijn hier 😉) tegen Charleroi moest, ook wel de zebra’s genoemd. En ja, we wonnen. Uit bij hen. Da’s niet niks. Mijn zebracake bracht geluk. Eigenlijk moest ik dus vandaag eend klaarmaken, want vandaag moeten we tegen ‘de kwekkers’ van Gent. Ik blogde vrijdag al (lekkere) eend, telt dat ook? 😁 Ik wil zo graag winnen. Een overwinning van Club geeft me vleugels voor een hele week. (En al helemaal als dat tegen Gent of Anderlecht is).

En nu ik het toch over winnen heb, val ik jullie (nogmaals) lastig met de vraag om voor mij te stemmen voor de Belgian Food Blog Awards. Deze herhaling voor het geval het jullie ontgaan is én voor mensen die nieuw zijn hier 😉. Het is heel eenvoudig: klik HIER en stem op Hap & Tap. 1 klik volstaat en er is geen registratie nodig. Nog 2 weken geduld, dan stop ik met zagen. Dan is de stemronde afgelopen en is het nagelbijtend afwachten tot de bekendmaking op 20 oktober…

Genoeg gepalaverd! Tijd voor deze zebracake…

 

Zebracake

Recept voor 1 zebracake voor 8 personen

Voorbereiding: 40 min + 30 à 40 min bakken
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten:
250 ml zonnebloemolie
250 g poedersuiker
100 ml melk
4 eieren op kamertemperatuur
1 tl vanille-extract
300 g bloem
1 tl droge gist
25 g ongezoet cacaopoeder

Extra:
1 springvorm van 20 cm diameter

 

Werkwijze:

Beboter en bebloem de springvorm.

Meng in een grote slakom de olie, suiker, melk en eieren tot je een homogeen beslag bekomt.

Verdeel het beslag in 2 gelijke delen.

Doe in het eerste beslag 175 g bloem samen met 1/2 tl droge gist en 1 tl vanille-extract. Meng goed.

Doe bij het andere beslag de rest van de bloem (125 g) samen met 1/2 tl droge gist en het cacaopoeder. Meng goed.

Verwarm de oven voor bij 180° C.

Schep in een springvorm afwisselend 2 volle el van elke beslagsoort, het ene beslag in het midden op het andere.

Herhaal dit tot alle beslag is opgebruikt.

Het beslag gaat zich beetje bij beetje vanzelf verspreiden.

Schuif de zebracake in de oven gedurende 30 à 40 min, terwijl je het bakproces goed in het oog houdt.

Check of je cake goed gebakken is met de punt van een mes. Het mes moet er droog terug uitkomen.

 

Bron: recept vertaald van de website Cuisine Actuelle.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , ,

Zebracake

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: