Hap en Tap logo zonder streep
Witte chocolademousse, pistache spongecake, cacao crumble

Witte chocolademousse, pistache spongecake, cacao crumble

9 mrt 2018 | Dessert, Zoet

Dit recept voorΒ witte chocolademousse hebben jullie te danken aan Facebook. Euh? Hoezo? Wel, dankzij Facebook ben ik terug in contact gekomen met een middelbare school vriendin, Griet! Als je weet dat ik vandaag 53 word (yep, ik ben jarig, geen felicitaties, please!) dan weet je ook dat die middelbare school tijd aan het Heilige Familie lyceum in Tielt al heel lang achter me ligt. Maar dat is dus het fantastische aan Facebook. Dankzij Marc zijn platform is het mogelijk om contact te houden met mensen uit het (verre) verleden: schoolvriendinnen, ex-collega’s,…

Nu chatten Griet en ik regelmatig. Ze kookt graag en vaak voor vrienden en liet me weten dat ze dan altijd witte chocolademousse maakt met geitenkaas in. WTF!?Β “Echt jong, de pot wordt telkens uitgelekt!”. Haar woorden. OK, mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Geitenkaas in witte chocolademousse, begot! Griet schreef er verder nog bij dat ze er altijd vers rood fruit Γ©n frambozencoulis Γ©n frambozensorbet bij serveerde: “Alleen maar de witte chocolademousse is een beetje saai…”. Ik volgde haar Γ©n deed er nog een schepje bovenop: ik maakte er ook nog pistache spongecake bij (met de pistachepasta die ik bij Rob bestelde) Γ©n cacao crumble voor de crunch. Het was een succes over heel de lijn! En voor wie twijfelt: ook bij mij werd de pot uitgelikt. Toen ik mijn man polste naar het geheime ingrediΓ«nt, kon hij het niet vinden. Dus, voor wie geen geitenkaas lust (ik denk dan aan Annick!), give it toch maar a try.

Tips:
Druppel nog wat groene kleurstof bij het beslag voor de pistache spongecake, want nu kleurt die eerder pisgeel i.p.v. lentegroen.
Zorg voor nog een extra kleuraccentje door het bord af te werken met bv. een takje munt of cress.

Tableware:Β Dusk bord van Martine KeirsebilckΒ uit de collectie van Serax, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.

 

Witte chocolademousse, pistache spongecake, cacao crumble

 

Recept voor witte chocolademousse, pistache spongecake, cacao crumble

Bereidingstijd: 40 min
Opstijven: 3 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

IngrediΓ«nten voor 8 personen:
150 g witte chocolade
150 g verse geitenkaas (ik gebruikte de Chavroux piramide natuur)
4 el melk
2 blaadjes gelatine (3,2 g/blaadje)
1/2 liter room
1 zakje vanillesuiker
100 g griessuiker

Voor de pistache spongecake:
15 g amandelpoeder
15 g bloemsuiker
60 g eiwit
40 g dooiers
40 g suiker
10 g bloem
20 g pistachepasta
Groene kleurstof (facultatief)

Voor de cacaocrumble:
35 g boterblokjes
30 g gemalen amandelen
35 g donkerbruine suiker
30 g bloem
5 g cacaopoeder
Zout

Voor de afwerking:
Rood fruit naar keuze
Frambozensorbet

 

Werkwijze

Voor de witte chocolademousse:
Laat de gelatine weken in een ruime hoeveelheid koud water.

Klop de room half stijf op met de suiker en vanillesuiker.

Smelt de witte chocolade au bain-marie.

Warm de melk op en smelt er de uitgeknepen gelatineblaadjes in.

Klop de geitenkaas mals samen met de in de melk opgeloste gelatine.

Voeg er de room en de gesmolten witte chocolade bij en meng alles voorzichtig met een houten lepel onder elkaar.

Verdeel de witte chocolademousse over glazen op voet of laat opstijven in de pot en schep er quenelles van. Ik liet de witte chocolademousse opstijven in mijn quenellevormen in silicone. Ik deed dit in de diepvries. Daarna liet ik de witte chocolademousse gedurende een dik half uur op kamertemperatuur terug ontdooien op het bord.

 

Voor de pistache spongecake:
Weeg alles af, doe alles samen in een blender en mixΒ tot een homogene massa.

Passeer de massa door een fijne zeef in een sifon en draai er 2 gascapsules op.

Schud goed. Je hoeft dit niet te laten rusten, maar je kan het meteen gebruiken.

Spuit de massa in pvc bekertjes (5 cm diameter) en bak 30 sec. af in de microgolf.

 

Voor de cacaocrumble:
Meng voor de crumble alle ingrediΓ«nten in een staande mixer tot een glad deeg (met de vlinder).

Rol 2 mm dik uit tussen 2 bakmatjes en bak nadien 15 min. op 160Β° C in de oven (op het onderste bakmatje).

Laat volledig afkoelen en mix nadien kort grof in de cutter tot crumble.

 

Afwerking

Schik alles op borden zoals op de foto.

 

Witte chocolademousse, pistache spongecake, cacao crumble

 

Bron: een oud recept van Griet…

BewarenBewarenBewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.448 andere abonnees

ARCHIEF

16 Reacties

  1. bostyn charline

    Ziet er heerlijk uit! Maar, ik lust absoluut geen geitenkaas. Is er een alternatief aub?

    Antwoord
  2. Marinette

    Lijkt me erg lekker alleen ik heb geen magnetron wel een stoomoven.
    Hoe krijg ik ook een goed resultaat

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Spongecake lukt helaas enkel in de magnetron…
      Sorry!

      Antwoord
  3. Christel

    Hoe lang mogen de quenelles max in de diepvriezer blijven?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je kan de quenelles tot max. 1 maand in een goed afgesloten doos in de diepvriezer bewaren.
      Smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  4. Sonja

    Kan ik de spongecake ook in siliconenvormpjes maken? Ik heb geen pvc cups

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Sonja
      Dat denk ik niet. Het gaat echt om van die plastic wegwerpbekers zoals op festivals.
      Ik maak zelfs onderaan een klein gaatje in de beker.
      Je kan het proberen, maar ik vrees ervoor.
      Succes!

      Antwoord
  5. Rita

    Ziet er heerlijk uit. Ga ik met Nieuwjaar maken
    Klopt de hoeveelheid gelatine? Ik vind ze a 1,8 of 1,6 per blaadje. Zou dus 3,2 voor 2 blaadjes zijn ipv 3,2/blaadje. Of moet ik 4 blaadjes gebruiken?
    Fijne feestdagen!
    Groetjes Rita

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Rita
      Mijn gelatineblaadjes komen uit een horecaspeciaalzaak en die zijn groter dan de doorsnee gelatineblaadjes. Die van mij wegen dus echt wel 3 Γ  3,2 g per stuk.
      Succes en smakelijk.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  6. Rita

    Superlekker dessert! De chocolademousse is gewoon zalig! Ik kon er ook niet afblijven. De geitenkaas proef je inderdaad niet maar geeft een heel frisse toets aan de mousse. Ik vond geen pistachepasta en heb er zelf gemaakt. De overschot heb ik ingevroren. Mijn gasten hebben ervan gesmuld. Bedankt Myriam!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Rita
      Het doet me heel veel plezier te lezen dat het goed gelukt is! Inderdaad, je haalt de geitenkaas er Γ©cht niet uit. Eigenlijk hoef je dat zelfs niet te vertellen aan je gasten. πŸ˜‰
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  7. Anneleen

    Heb je een alternatief als je sifon hebt πŸ™‚ Ik overweeg dit te maken voor kerst maar ga er geen sifon voor kopen… Gewoon stukje pistachecake bakken? Zou dat lukken met dit recept?

    Groetjes!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Zonder sifon ga je nooit een luchtige sponge krijgen.
      Dan zoek je beter een echt recept voor pistachecake, want hiermee gaat het niet lukken.
      Succes!

      Antwoord
  8. anneleen

    Merci ik heb een recept gevonden voor een pistachekoekje, ik ga dat erbij geven als krokant element πŸ™‚

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Succes en smakelijk en laat eens weten hoe het was!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Witte chocolademousse, pistache spongecake, cacao crumble

by Myriam Minne time to read: 3 min
16