Hap en Tap logo zonder streep
Wentelteefjes uit de oven met appel en kaneel

Wentelteefjes uit de oven met appel en kaneel

10 apr 2016 | Brood, Ontbijt

Het moeilijkste van dit recept was het bedenken van een passende naam, want eigenlijk dekt wentelteefjes de lading niet. Wentelteefjes worden gemaakt met oud brood, maar ik gebruikte (oude) croissants. En wentelteefjes bak je doorgaans in de pan, maar ik gebruikte mijn oven. En voegde er appels aan toe. En kaneel. En gember. En nootmuskaat.

Het op een na moeilijkste was het trekken van een deftige foto. Zolang de wentelteefjes in de ovenschotel zaten, viel het mee. Op het bord veranderden ze in… euh… iets dat precies al eens gegeten was. (Ik wil het nog deftig houden). Ik bespaar jullie de foto’s. πŸ˜‰ Maar lekker dat het was! Lekkerrrrrrrr! I-de-aal als ontbijt, brunch of vieruurtje. Groot en klein zal hier dol op zijn. Een hartverwarmend herfstrecept. Herfst? Euh? Neen, ik ben niet gek geworden. Lees verder en je zal begrijpen waarom.

Ik verzon dit recept naar aanleiding van een mailtje dat ik kreeg van de communicatiedame bij Delhaize: “Vandaag willen wij je als ultieme foodie de mogelijkheid geven om jouw eigen creatie te tonen in Delhaize magazine dat midden oktober zal verschijnen en dat rond het thema β€œappel”. Belangrijk is dat het hoofdingrediΓ«nt van het recept appels zijn, maar voor het overige ben je volledig vrij. Kanzi, Jonagold, Pink Lady, Braeburn, Cox, Royal Gala, Primo, Granny, Jazz… het kan Γ©n mag allemaal. En of je nu wil gaan voor een hartig gerecht, een zoete hap, een gezonde snack, een smoothie of zelfs een dessert: alle variaties zijn mogelijk. Haal je kookboeken boven, ga snel aan de slag Γ©n laat het creatieve kookbeest in je los.”

Hmmmmm, ik vind het leuk als ik of een van mijn recepten in een magazine verschijnen. Altijd mooi meegenomen, die extra reclame voor mijn blog. Ik ben alvast benieuwd hoe de fotograaf van Delhaize dit recept in beeld zou brengen… Zou het er bij hem ook ‘al eens gegeten’ uitzien?Β πŸ˜‰

Oh ja, ik ben niet beperkt tot één recept en mag er verschillende insturen, kwestie van mijn kansen te vergroten. Jullie zijn gewaarschuwd. Ik ga nog een appelrecept (proberen) maken dat 1. wel makkelijk te benoemen valt en 2. eenvoudig te fotograferen is. Wordt vervolgd!

Wentelteefjes uit de oven met appel en kaneel

 

Nodig voor 6 personen

5 croissants (je neemt bij voorkeur iets oudere croissants)
2 appels (ik koos voor Jonagold omdat ik onlangs las dat deze soort met ‘uitsterven’ bedreigd zou zijn)
Een klontje boter
1 tlΒ citroensap
60 g bruine suiker
2 el griessuiker
Β½ tlΒ vanille-extract
1 tlΒ kaneelpoeder
ΒΌ tl gemberpoeder
Β½ tl gemalen nootmuskaat
12 eieren, losgeklopt
480 ml melk
80 g ahornsiroop (maple syrup)
Β½Β tlΒ vanille-extract

 

Bereiding

Begin de dag voordien!

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes van 1 Γ  1 1/2 cm.

Bak de appelstukjes in een hete pan met een klont boter en voeg de suikers, het citroensap, de vanille, kaneel, gember en nootmuskaat toe. Bak kort tot de appels licht gekaramelliseerd zijn. Neem de pan van het vuur. De appels mogen niet gaar zijn, want ze garen nog verder in de oven.

Boter een ovenschaal in. Scheur de croissants in 4 stukken. Schik de vier stukken van 1 croissant naast elkaar in de ovenschaal. Hiertegen schik je 1/4 van de appelstukjes. Daarnaast komt terug een rij croissant. Ga zo door tot alle croissants en appels opgebruikt zijn en de ovenschaal volledig vol is.

Meng de losgeklopte eieren met de melk, ahornsiroop en het vanille-extract in een mengbeker. Giet het eiermengsel uit over de croissants. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet een nacht in de koelkast. De eiermengeling zal in de croissants trekken.

Haal de schaal ongeveer een half uurtje voor je wil bakken uit de koelkast. Verwarm de oven voor bij 175° C.

Dek af met aluminiumfolie en bak gedurendeΒ 30 minuten. Haal de aluminiumfolie weg en bak nogΒ 25 tot 30 minuten of tot het midden stevig aanvoelt en lichtbruin kleurt.

 

Nota: uiteraard kan je voor dit receptΒ oud (brioche)brood gebruiken i.p.v. croissants.

 

Bron: recept van me, myself and I voor Delhaize.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

15 Reacties

  1. Manuela

    Hoe groot is je ovenschaal?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat is een klassiek formaat, Manuela. Ik schat zo’n 21 x 30 cm. Maar zoveel maakt het niet uit. Die mag gerust 20 x 28 zijn of zo. Je verdeelt de mengeling gewoon netjes egaal over de schaal. Komt goed!
      Succes en smakelijk.
      Myriam

      Antwoord
    • Fenna

      Ik laat de volgende keer de extra extract weg maakt de smaak veel ste overdreven
      En waarschijnlijk had ik hem er langer in moeten laten staan

      Antwoord
  2. De meyer frieda

    Myriam minne dochter vanyvonne en robert uit tielt?zoja uw vader was mijnpeter de meyer frieda en warnez wilfried)de

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Frieda
      Jazeker, Myriam Minne dochter van Robert Minne en Yvonne Vandekerckhove die trouwens nog altijd in Tielt wonen op hetzelfde adres. Spring gerust eens binnen.
      Wat is het toch een kleine wereld he!
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  3. Riet

    Goedemorgen,ik wil de wentelteefjes voor de kerstbrunch gaan maken,ziet er heel lekker uit.
    Maar klopt het dat er 12 eieren in gaan?
    Bedankt voor het recept we zullen er vast van gaan smullen

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Het recept klopt helemaal, Riet! Dit is dan ook een grote ovenschaal…
      Smakelijke feesten!

      Antwoord
  4. Ann

    Wordt dit recept warm geserveerd?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je kan dat zelf kiezen, Ann. Warm, lauw, koud,… smaakt altijd! πŸ™‚
      Smakelijk.
      Myriam

      Antwoord
  5. Kitty

    Ik krijg spontaan diabetes van allen al het lezen van het recept.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dan moet jij heel snel weg van mijn blog, hoor, Kitty, want ook al staan er wel hartige recepten op, het merendeel is (mier)zoet. Mijn motto is dan ook: ik loop niet omdat ik graag zweet, ik loop omdat ik graag eet. ?

      Antwoord
  6. Ezra

    Als ik de croissants vervang door brood, hoeveel brood moet ik dan gebruiken?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik zou toch een half briochebrood gebruiken, Vera.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  7. Helena

    Het recept kan ook simpeler, gewoon om de oude (witte) brood, stokbrood of broodjes op te maken. Gewoon een laag van plakjes brood, bedruppelen met wat melk, laag appelschijfjes, bestrooien met wat suiker. volgende laag brood etc., tot alles op is.. Eindigen met een laagje brood, overgieten met eieren losgeklopt met wat melk. Eventueel kan van 2-3 eieren eiwit apart worden opgevangen en met wat suiker stijfgeslagen worden. Deze “sneeuwlaag” boven op de gare ovenschotel uitstrijken en in de hete oven (of grill) in een paar minuten de pieken bruin laten worden. Vrij algemeen bekend recept in de Tsjechische keuken.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Wentelteefjes uit de oven met appel en kaneel

by Myriam Minne time to read: 3 min
15