Hap en Tap logo zonder streep
(Vegetarische) oester

(Vegetarische) oester

4 dec 2019 | Hapjes

De countdown naar kerst en nieuw is nu echt definitief ingezet. En dus wil ik jullie nog trakteren op een paar feestelijke receptjes voor ik jullie op 15 december mijn kerstmenu 2019 presenteer: zoals dit van een (vegetarische) oester. Eigenlijk zijn dit 2 receptjes voor de prijs van 1: 1 voor een oester en 1 voor een vegetarische oester. Zot hoe een oesterblad helemaal naar oester smaakt. Nu ja, de naam zegt het eigenlijk al, maar toch.

Serveer deze (vegetarische) oester samen op een bordje voor een zilte toets bij het aperitief.

 

(Vegetarische) oester

 

Recept voor (vegetarische) oester

(Voor)bereiding: 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Voor de vegetarische oester:

Voor de avocadocrème:
1 avocado
1 kleine el Griekse yoghurt of zure room
Peper en zout
Een scheutje olijfolie

Voor de kroepoek crumble:
Kroepoek
Norivel
Zwart sesamzaad

Voor de afwerking:
Salty fingers of zeekraal

 

Voor de oester:

Voor de tartaar van oester:
8 oesters (Zeeuwse creuses)
1 sjalotje, fijngesnipperd
1/4 bosje platte peterselie, fijngehakt
Bieslook, fijngehakt
Peper
1 koolrabi
Goede olijfolie
Sojasaus met yuzu

Voor het oestersap:
1 dl oestersap
20 g mascarpone
Citroensap
Sojalecithine

 

Werkwijze

Voor de vegetarische oester:

Voor de avocadocrème:
Mix alles samen tot een crème. Schep de avocadocrème in een spuitzak.

 

Voor de kroepoek crumble:
Cutter de kroepoek, de nori en het sesamzaad in gelijke delen samen tot poeder.

 

Afwerking:
Schik een oesterblad op een bord.

Spuit er een toef avocadocrème op.

Strooi er wat kroepoek crumble bij.

Werk af met een salty finger.

 

Voor de oester:
Open de oesters en haal ze uit. Vang het sap op.

Maak de oesters droog en hak ze fijn tot tartaar.

Snijd de koolrabi in flinterdunne plakken (met de snijmachine) en besprenkel die met goede olijfolie.

Roer de sjalot, de platte peterselie en bieslook onder de oestertartaar.

Breng op smaak met peper en enkele druppels Japanse sojasaus met yuzu.

 

Voor het oestersap:
Mix alles samen op met de staafmixer.

 

Afwerking:
Verdeel de oestertartaar over de gereinigde schelpen.

Schik er een gemarineerd plakje koolrabi op.

Werk af met een lepeltje opgeschuimd oestersap.

Strooi er wat gedroogde kruiden over.

Kruiden zoals dragon, basilicum, tijm, peterselie, rozemarijn, salie, lavas, enz. zijn bijzonder geschikt om zelf te drogen. Kruiden drogen doe je zo:

Pluk de kruiden van de steeltjes, was ze en dep ze eventueel droog.
Leg een velletje keukenpapier op een groot bord en leg er de kruiden op.
Plaats het bord ca. 2 min in de microgolfoven op de hoogste stand.
Haal het bord uit de oven, leg het papier met de kruiden even opzij en droog ondertussen het bord af.
Leg nu de kruiden, zonder papier, op het bord en plaats het 1 tot 2 min terug in de microgolfoven op de hoogste stand tot de kruiden droog zijn.
Wrijf de kruiden eventueel fijn en bewaar ze in goed afgesloten potjes.

 

Bron: recept van Dhr. Tim Cornille voor de workshop “Feestelijke hapjes” bij Peggylicious.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.479 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Geert De Preester

    Geheel mijn ding, ….met een lekker drankje erbij 🙂 🙂 🙂

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dan weet je wat je te doen staat: oesters gaan halen. Dat lekker drankje heb jij wel in je kelder staan. ?
      Smakelijk en cheers!

      Antwoord
  2. Ken

    Die vegetarisch versie met oesterblad is ideaal om volgende week eens te zien of sommigen echt geen oesters lusten of dat het hem vooral zit in de structuur en hoe het eruit ziet ?
    Maar waar in godsnaam vind je oesterblad?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Ken
      Oesterblad vind je bij de betere groentenwinkel, zoals bv. In de Radijs in St. Denijs Westrem of Fruit 4 You in St Amandsberg, moest je toevallig in de buurt van Gent wonen.
      Anders bij Horeca Totaal (in Brugge), daar kan je als particulier ook terecht.
      En anders ispc of Hanos. Om daar binnen te kunnen, kan je lid worden van de Dolce Club. Met die lidkaart kan je daar binnen.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  3. martine

    even een vraagje over het drogen van kruiden. Als ik het lees is het eerst in de microgolfoven en dan in een gewone traditionele oven. Wil dat wel eens proberen want ik laat altijd zeer veel kruiden verloren gaan.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Martine,
      Dat is een foutje van mij, het betreft wel degelijk 2 keer de microgolfoven.
      Ik ga het snel aanpassen.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

(Vegetarische) oester

by Myriam Minne time to read: 2 min
6